Over Marta van Sitteren

Mijn naam is Marta.

Het raakt mij als ik zie hoeveel mensen op hun tandvlees lopen, moe zijn en maar blijven doorploeteren. Vooral als ik zie wat voor een negatieve invloed dit heeft op hun omgeving: hun klanten, collega’s, medewerkers, partner en kinderen. En dan heb ik het nog niet over de (soms onherstelbare) invloed op het lichaam.

Volgens mij is het leven niet bedoeld om er doorheen te ploeteren en te verzuipen in het werk. Mensen aan het eind van hun leven zeggen niet: ‘had ik maar meer of harder gewerkt’, ze zeggen juist het tegenoverstelde ontdekte Bronnie Ware.

Je kunt ook op een andere manier werken, een manier die je minder energie kost maar juist oplevert. Meer vanuit gemak, ontspanning en flow. Daar heb ik zelf veel in geleerd en daar kan ik je goed bij helpen.

Mijn ‘ratrace’

Sinds mijn 14ste ben ik aan het werk, ooit begonnen met bijbaantjes. Na mijn studie Sociale Psychologie kreeg ik al snel een ‘echte’ baan en stapte ik in de zakelijke wereld. Ik werkte hard en maakte lange dagen. In het begin om mijzelf te bewijzen als jonkie en later om carrière te maken en mijzelf te ontwikkelen.

Vijf dagen in de week training geven was niet ongebruikelijk waarbij ik regelmatig om half 7 al in de auto zat of dagen niet thuis kwam. Ik werkte van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie.

Dit hield ik lang vol, totdat ik moeder werd. Toen veranderde er een hoop,  in en om mij heen. Ik werd mij bewust dat ik werkte op een manier die niet (meer) bij mij paste en mij te veel energie kostte. Energie die al schaars was door al de onderbroken nachten.

De constante race om op tijd te zijn en een omgeving die veel energie slurpte, dat wilde ik niet meer. Het was tijd voor een volgende stap.

Het ondernemerschap

Deze stap had ik heel lang uitgesteld. Zo’n gouden kooi is namelijk best comfortabel, voor een tijdje. En waar was mijn ideale baan die mij op het lijf was geschreven?  Ik ging de confrontatie aan met mijn overtuigingen en angsten. En na veel gesprekken met mijzelf en mijn omgeving hakte ik de knoop door: ik schreef mij in bij de Kamer van Koophandel.

Het ondernemerschap is één groot leerproces, niet altijd even makkelijk. Daarnaast heb ik écht moeten afkicken van de manier van werken zoals ik gewend was en de hele ratrace. Als ik nu terugkijk had ik het veel eerder moeten doen.

Nu werk ik op een manier en tempo die bij mij past en laat ik mij leiden door wat mij energie oplevert.  Dit geeft mij  zoveel meer energie, voldoening en inspiratie. Het voelt als ‘lichter’ werken, makkelijker, goed afgestemd op mijzelf en mijn omgeving. Nu help ik anderen om ook makkelijker te werken en alle tijd van de wereld te ervaren.

Wat drijft mij?

Geboren in Spanje ben ik van jongs af aan gefascineerd geweest door mensen en hun gedrag. Hoe hoort het eigenlijk? Wat is effectief en wat niet? Vanuit deze nieuwsgierigheid is mijn passie voor leren en persoonlijke ontwikkeling ontstaan. 

Niet alleen het leren uit boeken maar vooral ook het leren van ervaringen is voor mij heel waardevol. Telkens weer een laagje afpellen en jezelf beter leren kennen. Het heeft mij steeds dichter bij mijn eigen kern gebracht waardoor ik steeds makkelijker en ‘lichter’ kan werken en leven.

Wat ik over mijzelf, anderen en het leven leer, gebruik ik om anderen te (laten) leren om meer in balans te zijn met zichzelf en hun omgeving zodat zij gelukkiger en succesvoller kunnen zijn. Persoonlijk leiderschap noem ik het.

Mijn overtuiging is dat je al alles al in je hebt, maar dat je dit nog niet (helemaal) weet, ziet of hebt kunnen inzetten. En dat we in elke situatie een keuze hebben. We kunnen meer en hebben meer invloed dan dat we denken. Vaak heb je andere mensen nodig om je hiervan bewust te maken.

Walk your talk

Om te blijven groeien in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling volg ik regelmatig zelf nog opleidingen, workshops en bezoek ik zo nu en dan een coach. Dit kan gaan over bijvoorbeeld trainings- en coachingsmethodieken, het ondernemerschap maar ook op het intuïtieve, spirituele en creatieve vlak. In de loop der jaren heb ik een grote koffer gevuld met een kleurrijk arsenaal aan methodieken en aanpakken waar ik uit kan putten. Mijn zakelijke profiel kun je op linkedin bekijken. 

Mijn aanpak

Anderen typeren mij als een rustige, respectvolle en integere persoon en merken op dat ik hen in hun waarde laat. Ik combineer mijn scherpe analytisch vermogen met een sterke intuïtie waardoor ik op de juiste momenten de juiste vragen kan stellen en de je ‘tools’ kan aanbieden die bij jou passen.

Ik ben niet snel tevreden met een voor-de-hand-liggend antwoord en zal je uitdagen om verder na te denken en om stappen te blijven zetten. Mensen vinden mij soms lastig omdat ik snel de vinger op de zere plek leg en lastige vragen stel. Maar dit doe ik altijd met respect voor jou en in jouw belang, en volg daarbij jouw tempo en behoefte(s).

Dit zeggen klanten over mij:

“Marta weet in haar aanpak als coach een unieke combinatie te maken tussen analyse en intuïtie. Ze weet precies op de goede momenten de juiste vragen te stellen en voelt scherp aan wat de ander nodig heeft. Door haar eigen ervaringen weet ze ook waar ze het over heeft als ze aan het coachen is.”

“Marta is een enthousiaste en sympathieke trainer.  Zij geeft goed les, weet waar ze het over heeft, heeft een duidelijke kijk op de zaak en weet alles goed over te brengen. Prettige houding en fijne stem. Ik weet nu waar ik op moet letten tijdens mijn gesprekken met klanten.” 

“Marta heeft een open en geïnteresseerde houding, draagt een plezierige energie die een mooie balans heeft van ontspanning en urgentie. Ze staat ontspannen voor de groep en ze staat dicht bij zichzelf. Ze stimuleert mensen om ‘outside the box’  te denken.

Dit gedicht van Anna Terruwe typeert mijn visie:

Je mag zijn zoals je bent.

Om te worden wie je bent.

Maar nog niet kunt zijn.

En je mag het worden

op jouw manier

en in jouw tijd.

En verder

Ben ik moeder van twee jongens; doe ik graag aan hardlopen, yoga en schilderen om mijn hoofd te legen. Ik hou van fotografie, reizen en koken en ik ben altijd in voor een goed gesprek. De rode draad in mijn leven is voor mij steeds (nieuwe) dingen ontdekken, mezelf blijven verwonderen en genieten van de stappen onderweg.

Ben je nieuwsgierig geworden wat ik voor je kan doen? Neem dan contact op voor een oriënterend kennismakingsgesprek.

SoulCollage® facilitator
SoulCollage® facilitator
access_conciousness_logo_1
Access Consciousness® Bars Practitioner