Het woord dat je beter kunt schrappen uit je leven

Ontspannen werken en leven staat hoog op mijn lijst van waarden. Over het algemeen lukt het aardig. Alleen was er de laatste weken een oud (en verbannen) woord opgedoken in mijn hoofd. Een woord die de druk deed oplopen, mijn gedachten beïnvloedde en mijn lichaam deed verstrakken.

Je kunt het slechte planning noemen maar soms komt alles tegelijk om tijd en aandacht vragen. Een hardloopwedstrijd waar ik goed voor moet trainen, een nieuwe keuken die geplaatst wordt, klusjesmannen die afspraken verzetten, kinderen met creatieve surprise ideeën of een spreekbeurt waar ze hulp bij nodig hebben, een nieuw idee wat ik aan het uitwerken ben. En natuurlijk is mama in dit alles het creatieve aanspreekpunt, klaagmuur en schouder om uit te huilen wanneer het niet lukt. Tel hierbij alle ‘gewone’ dagelijkse dingen op die doorlopen zoals werk, school, sportclubjes etc. Het perfecte recept voor stress…..

Een verbannen woord was spontaan weer terug en was bezig zich comfortabel te nesten in mijn gedachten. Het grote ‘MOETEN’ veroorzaakte een knoop in mijn buik, deed mijn kaken verkrampen en lontje verkorten.

Toen ik mij dit realiseerde voelde ik de lucht weer terugkomen en inmiddels zit ik ontspannen midden in de chaos te werken. We hebben nog geen keuken, de huiskamer staat vol met dozen en alle onderdelen voor de surprises liggen her en der verspreid. Maar het is okee, ik moet niets.

Hoe heb ik het zo snel omgedraaid? Door ouderwets prioriteiten te stellen. Wat is van mij en wat niet? En wat is echt urgent, heeft een harde deadline en moet vandaag of deze week gebeuren en wat kan later?

Naast dit praktische deel is ook de energie of het gevoel belangrijk. De reden dat ik ‘moeten’ al zo lang geleden verbannen heb is vanwege de impact dat het heeft op m’n lichaam en hoofd. Daarom ga ik bij alles wat voelt als ‘moeten’ op zoek naar een reden die mij meer inspireert. Soms kan het voldoende zijn om het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’ maar die klopt niet altijd. ‘Ik wil de WC schoonmaken’ is nog steeds niet heel motiverend.

Wat mij vaak wel helpt is deze vraag: ‘Waarom is dit belangrijk voor mij om te doen?’ of ‘Waarom wil ik dit resultaat graag? In het geval van de wc wil ik graag dat het huis lekker ruikt als ik binnenkom en het hygiënisch is voor mij en mijn gezin. Het blijft en rotklus maar de drempel om het te doen is lager geworden.

Uiteindelijk belemmert het woord ‘moeten’ ook je natuurlijke flow. Op het moment dat je een aantal plaatjes voor je ziet van de resultaten of het proces en je zit in de flow, dan komen al die puzzelstukjes zomaar bij elkaar. Opeens blijkt de monteur supersnel te werken en heb ik zomaar een extra middag om te behangen voordat de keuken komt. Blijken de kinderen niet te stuiten te zijn met hun surprise en kunnen ze vel meer dan ze zelf dachten.

En gek genoeg zijn die dingen die ik even had geparkeerd voor later, zoals een blog schrijven, ongemerkt toch gedaan tijdens een paar vroege ochtenden waarbij vol inspiratie wakker werd. Op zo’n moment is het ‘m’ woord wel van toepassing want goede ideeën MOETEN natuurlijk gevangen worden.

Wil je meer inspiratie om ontspannen te werken en te leven? Met Het doosje zonneschijn kun je jezelf dagelijks helpen herinneren. Ook leuk om cadeau te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial