Als klein meisje had ik zoals veel meisjes een dagboek. In het begin waren de teksten niet veel meer dan ‘lief dagboek’ om vervolgens de dingen op te sommen die ik die dag had gedaan. Het was best lastig om elke dag te schrijven maar ik ben heel blij dat ik het heb volgehouden. Het is in mijn leven een onmisbare en hele waardevolle tool gebleken die ik nog dagelijks gebruik.
Elke ochtend of avond even je gedachten en emoties aan het papier toevertrouwen werkt heel helend en rustgevend. Het schrijven kan op vele manieren en in vele vormen. Het is fijn om een manier te vinden die voor jou prettig is zodat je het dan langer volhoudt. Om je te inspireren het schrijven te (her)ontdekken heb ik een aantal positieve effecten van schrijven op een rijtje gezet.
Rust in je hoofd.
Ken je het gevoel dat je hoofd overloopt? Dan kan een ‘braindump’ je helpen. Gewoon alles op papier zetten wat in je hoofd zit. Dit kan in de vorm van ’to do’ lijstjes maar je kunt ook alle gedachten en gevoelens op schrijven en pas stoppen als er niets meer komt. In deze laatste vorm hoef je niets te doen met je schrijfsels en gaat het vooral om het schrijven zelf wat rust geeft.
Je verhaal kwijt kunnen
In alle drukte van deze maatschappij zijn er soms weinig mogelijkheden om écht je verhaal kwijt te kunnen bij anderen. Papier is geduldig. Soms is het niet perse nodig dat iemand naar je luistert maar vooral dat jij jezelf kunt uiten en je je verhaal kwijt kunt. Dit kun je doen door regelmatig alles opschrijven wat je bezig houdt. Op deze manier hoeven je gedachten en emoties minder te schreeuwen om aandacht te krijgen en kun je ook dingen beter in perspectief zien en eventueel verwerken. Dit kan veel rust en ruimte geven. Iets wat ik ook teruglees bij mensen die een Mindful analysis traject volgen.
Persoonlijke ontwikkeling
Door regelmatig te schrijven leer je jezelf en je innerlijke wereld steeds beter kennen. Welke thema’s, emoties, gewoontes komen vaak langs? Hoe reageer je hierop? Welke patronen zie je terug? Wat kun je hiervan leren? Het schrijven over onderwerpen die je bezig houden, kan je inzichten opleveren die je laten groeien in je persoonlijke (en zakelijke) ontwikkeling. Wanneer je thema’s zich herhalen, kun je dit makkelijker herkennen en er voor kiezen om op een manier hiermee om te gaan.
Creativiteit op gang brengen
Door simpelweg te schrijven kun je dingen die vast zitten weer op gang helpen. Dit kan de creatieve flow zijn maar ook vastgeroeste patronen, emoties of weerstanden. Door te schrijven over wat er is creëer je ruimte om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. In het boek de ‘The artist way’ van Julia Cammeron adviseert zij om ‘morning pages’ te schrijven om de creatieve flow op gang te brengen. Dit doe je door elke dag bij het wakker worden je pen op papier te zetten en onafgebroken (en ongecensureerd) te schrijven tot drie bladzijdes vol zijn. Ook hier gaat het puur om het schrijven zelf en is het niet de bedoeling dat je alles terug gaat lezen.
Positieve energie vergroten
Een term die vaak in de Mindfulness en positieve psychologie gebruikt wordt is ´dankbaarheid´. Bewust stilstaan bij de (kleine) dagelijkse dingen in je leven waar je dankbaar voor bent kan veel positieve invloed hebben op je welbevinden en energie. Het is leuk om dit tijdens het avondeten te benoemen met je huisgenoten maar je kunt het ook opschrijven. Probeer het eens, schrijf elke avond voordat je gaat slapen minimaal drie dingen op waar je die dag dankbaar voor was en kijk wat het je brengt. Zo wie zo is het fijn om deze lijstjes te bewaren voor de momenten dat je een mindere dag hebt.
Ontladen
Op het moment dat iets je hoog zit kun je diverse dingen doen om hiermee om te gaan. Je kunt iemand bellen om uit te razen, uit de situatie stappen of even gaan sporten. Alleen zijn deze mogelijkheden niet altijd voor handen. Schrijven kan altijd wel en is heel laagdrempelig. Hoe heerlijk is het om een hele bladzijde vol te kalken wanneer je boos bent! Zorg dat je altijd pen en papier in je tas hebt zitten.
Nieuwe perspectieven
Soms kan het heel verfrissend zijn om een ander, nieuw perspectief te krijgen op jouw situatie. Hier heb je niet altijd iemand anders voor nodig. Een hele fijne oefening is om te schrijven met twee kleuren pen. De normale kleur die je altijd gebruikt staat voor jezelf en de andere kleur staat voor een ander perspectief. Dit kan jouw dappere zelf zijn, je wijze zelf, je toekomstige zelf, je oma of een andere ‘stem’ die je een ander perspectief kan bieden op jouw situatie. Door om en om met deze kleuren te schrijven of vragen te stellen kun je hele verrassende inzichten krijgen.
Verwerken
Soms blijven gebeurtenissen, mensen of periodes in ons leven aan ons plakken en kunnen we deze moeilijk afsluiten waardoor het nog te veel invloed heeft op ons huidige leven. Schrijven kan een goed hulpmiddel zijn om iets te verwerken of om af te sluiten. Een bekende oefening is om een brief te schrijven aan een ex, een ouder of een oud deel van jezelf. Deze brief stuur je niet op maar daar doe je iets symbolisch mee doen ter afsluiting zoals versnipperen of verbranden. Niet altijd even leuk of makkelijk om bij deze soms pijnlijke stukken stil te staan, maar ook hier geldt dat door er aandacht aan te geven het minder aandacht en energie van jou hoeft te vragen.
Bezwaren
En dan denk je misschien bij jezelf ‘maar ik kan niet schrijven!’. Dat is totaal niet belangrijk, het gaat niet om ‘goed’ kunnen schrijven! Je hoeft geen roman te schrijven, niemand gaat het lezen en vaak lees je het zelf ook niet eens meer terug. Het gaat puur om het schrijfproces zelf als waardevolle tool die op vele manieren een hele positieve invloed kan hebben op je gezondheid. Iets wat zeker in deze tijd heel belangrijk is om actief aandacht aan te besteden.
Wil je (weer) proberen om te schrijven? Begin klein en zoek een inspirerend boekje en een mooie pen uit. Leg het naast je bed en plan elke ochtend of avond 10 minuten voor jezelf om gewoon eens op te schrijven wat je bezig houdt. Ik ben heel benieuwd wat het je brengt!