Weer aan vakantie toe?

Weer aan vakantie toeNa vier weken vrij, waarvan twee weken op vakantie ben geweest naar mijn geboorteland, vond ik het lastig opstarten. Hoe heerlijk ik vakantie en tijd met het gezin ook vind, het is ook best vermoeiend. Het opstarten na de vakantie ging niet makkelijk en ik kwam er achter dan ik iets belangrijks vergeten was. Daarna ging het gelukkig een stuk makkelijker.

Vakantie is heerlijk alleen ook best intensief. Zeker als moeder rust je in de vakantie niet écht uit. Misschien wel lichamelijk, alleen emotioneel en energetisch blijf je ook (vaak onbewust) heel erg in de weer met de rest van het gezin. Zeker met kleine kinderen blijft het ‘zorgen’ gewoon doorgaan. En wanneer je zoveel tijd met elkaar doorbrengt moet je veel rekening (leren) houden met elkaar. Het is vaak geven en nemen. Ongemerkt kost het best veel energie.

Daarom plan ik meestal de eerste week na een vakantie vrij voor mijzelf. Als extra na-vakantie. Om leuke dingen te doen zonder te hoeven onderhandelen. Om tot mijzelf te komen en in te checken hoe het met mij is, wat ik wil en nodig heb. Om weer stevig te landen en af te stemmen om mijn eigen kompas. Niet alleen als ondernemer maar vooral ook als mens.

Even vergeten

Dit jaar was ik het alleen even vergeten dat het zo werkt bij mij. De laatste dagen van de vakantie begon het vuurtje van mijn enthousiasme weer hevig op te laaien en het maakt dat ik de eerste werkdag gelijk in alle hevigheid van start wilde.

Daar ging ik dan als een ‘kip-zonder-kop’ mijn to-do lijstje afwerken. Met het gevoel dat ik in één dag alles moest inhalen van vier weken. Ik wilde alles tegelijk doen en ging ik alle kanten op. Het gaf weinig voldoening of diepgang en ‘s avonds zat ik nog te stuiteren van de energie.

Landen

Na een paar van zulke dagen waarbij ik onrustig en gefrustreerd weinig uit mijn handen kreeg, gaf een korte meditatie mij verrassend veel inzicht. Ik voelde weer rust en stevigheid waardoor het ‘gefladder’ was verdwenen. Ik realiseerde mij dat het te maken heeft met ‘landen’. Met het weer voet aan de grond zetten als je terug bent van een reis. Het weer terugzakken in jouw eigen basisenergie en wortelen op jouw eigen plek. Om weer te landen in je eigen huis, in je bedrijf, werk, de dagelijkse routine’s, agenda en werkzaamheden.

Ik was even vergeten hoe belangrijk dit is. Om een korte overgangsfase te plannen om te wennen. Wanneer je een tijd op blote voeten hebt gelopen dan knellen sokken en schoenen altijd weer even. Na al die rokjes en jurkjes voelt die lange broek onprettig. Het is niet vreemd dat je even moet wennen aan de nieuwe realiteit.

We hebben allemaal momenten dat we ‘fladderen’ en onze energie onrustig is. Het kan na een vakantie of weekend zijn maar wellicht herken je het ook op andere momenten. Na een intensief gesprek, een vergadering etc. Je wilt wat doen maar weet niet waar te beginnen. Je bent vooral bezig met anderen, om je heen kijken, je begint aan van alles, doet van alles tegelijk maar maakt niets af. Welke naam je het ook geeft (enthousiasme, nervositeit, stress, onwennigheid, onrust, spanning) het is voelt vaak niet prettig.

Gun jezelf een adempauze

Gun jezelf even ruimte om weer te wennen, wees mild naar jezelf en accepteer dat wat er is. Verzet, worsteling en frustratie brengt je niet verder maar houdt je alleen maar op. Plan een overgangspauze in (een uurtje of ochtend kan al wonderen doen) en doe iets waarbij je kunt landen en je energie wat steviger maken. Is het door een fijne wandeling in het bos of op het strand? Een meditatie waarbij je kunt zakken in de energie? Een bad nemen, in de tuin wroeten met je handen of een intensieve workout?

Wanneer je vanuit een stevigere, rustigere energie kunt starten heb je een veel beter fundament voor alles wat je doet. Je voelt je veel evenwichtiger, krachtiger en uitgeruster en hebt meer overzicht waardoor je betere keuzes kunt maken hoe je je tijd en energie gebruikt.

Ik wens je een mooie nazomer!

Wil je maandelijks inspiratie in je mailbox ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial