Afronden is essentieel

Waarschijnlijk is 2020 een jaar die veel mensen graag achter zich willen laten. Maar al te graag willen we ons richten op iets nieuws. Binnenkort krijgen we waarschijnlijk ‘hulp’ in de vorm van emails over programma’s die ons moeten helpen om van 2021 het beste jaar ooit te maken. Vooral door doelen te stellen en te plannen zou dit moeten lukken. Daar geloof ik niet meer in.

Jarenlang heb ik doelen gesteld en gepland maar ik werd er niet blij of gemotiveerd van. In tegendeel, het gaf mij alleen maar weerstand en teleurstelling. Deze aanpak past niet bij mij en inmiddels heb ik mijn eigen manier gevonden. Dat raad ik je ook aan om het vooral op de manier te doen die voor jou werkt. Alleen in de haast om verder te gaan, vergeten misschien wel iets heel essentieels.

Door gelijk in het nieuwe te willen stappen, gooien we een hoop belangrijke informatie weg. Daarom wil ik pleiten voor een overgangsfase in de vorm van bezinningstijd.

Niet gelijk een nieuwe relatie in duiken als de oude amper voorbij is. Door stilstaan bij het oude kun je het beter afronden zodat je geen oude meuk meeneemt in het nieuwe. Zo ook met dit jaar. Wellicht ben je net als velen helemaal klaar met 2020, wil je het snel achter je laten en een verse nieuwe bladzijde omslaan. Begrijpelijk, het is voor velen een zwaar jaar geweest. Alleen door het te snel te doen, vergeten we stil te staan bij alle waardevolle lessen die we gehad hebben en heel goed kunnen gebruiken voor de toekomst. 

Daarom raad ik je aan om komende maand echt even te tijd te nemen om te reflecteren op het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld door de persoonlijke hoogtepunten en dieptepunten op een rijtje te zetten. Wat wil je loslaten en wat niet? Welke lessen heb je geleerd afgelopen jaar? Welke invloed hebben de moeilijke momenten op jou gehad? Sta ook even stil bij de emoties die bovenkomen. Door deze bewust aan te gaan en niet weg te stoppen ga je weer een stukje lichter het nieuwe jaar in. 

Heb je wat inspiratie nodig? Hier kun je het werkboek downloaden ‘Oud & nieuw in 55 vragen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial