Een paar simpele stappen om je stemming gelijk te verbeteren

Een goede start van je dag kan veel positieve impact hebben op je stemming, energie, productiviteit.  De zogenaamde gouden uren waar ik wel eens over geschreven heb. Er kunnen ook dagen zijn dat het niet lukt om goed op te starten. Wat kun je dan doen?

Soms heb je van die dagen dat je zo diep hebt geslapen dat je gedesoriënteerd wakker wordt en moeilijk op gang komt. Of dat het herfstachtige, donkere weer veel impact heeft op jouw energieniveau. Of misschien ben je wel goed gestart maar ben je opeens je flow kwijt en is je stemming en energie onverwachts omgeslagen.

Wat kun je dat doen? Deze dag als verloren beschouwen en wachten op een nieuwe dag. Of ga je mee met de flow en kijken of je toch kunt proberen te surfen?

Iets wat in elk geval niet helpt is forceren, dat kost je heel veel tijd en energie. Speciaal voor dit soort dagen heb ik een ‘ehbo’ lijstje in mijn Bullet Journal met ideeën om weer in de flow te komen. Een aantal stappen die gelijk impact hebben op jouw stemming én weinig tijd kosten deel ik hier met je, misschien werkt het ook voor jou.

Stilstaan en erkennen wat er is.

Het begint bij erkennen. Dat er een dip is, dat wat ik aan het doen ben geen energie geeft, dat ik baal, dat ik moe ben etc. Dit probeer ik niet te doen door te analyseren maar door even de ogen te sluiten, een paar keer diep adem te halen en te voelen.

Accepteren

Een valkuil is om jezelf verwijten te maken of streng toe te spreken. Hier zijn we erg goed in. Dit lost alleen niets op en maakt het juist erger. Probeer te accepteer dat deze momenten, dagen, tijden erbij horen en dat het oké is. Jezelf in gedachten toespreken als dat je een kind zou troosten. Het is niet erg, dit hoort erbij, het is oké…

Verschuif je gedachten

We kunnen soms veel te lang vast blijven zitten in een negatieve stemming. Vaak door te lang in ons hoofd zitten dubben waarom iets niet lukt, niet werkt of waarom er niets uit je handen komt. Een manier om dit heel snel te verschuiven is om aan iets fijns te denken. Iets wat je van binnen verwarmt als je eraan denkt. Een geliefde, een kind, een huisdier, een vakantie etc. Roep dit gevoel op en wentel je er helemaal in, laat het helemaal door je heen stromen.

En verder

Vraag jezelf af vanuit dit warme, positieve gevoel: waar heb je nu écht behoefte aan of zin in? Misschien is het datgene wat eerder niet uit je handen kwam en lukt het nu wel. Of wellicht heb je iets heel anders nodig op dit moment. Gun het jezelf!

Wil je meer inspiratie om ontspannen te werken en te leven? Met ‘Het doosje zonneschijn’ kun je jezelf dagelijks helpen herinneren. Ook leuk om cadeau te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial