Het was tijd voor een goed gesprek

Na de vakantie ging het opstarten niet helemaal vlekkeloos. Als een kip zonder kop ging ik aan de slag en viel in de ‘moeten’ valkuil. Alsof ik in één dag alles van vier weken moest inhalen. Het resultaat was een opgejaagd gevoel, gebrek aan voldoening, frustratie en heel veel onrust. Het was tijd voor een goed gesprek met een oude bekende…. 

De oude bekende is mijn ‘pusher’. Wie? Mijn ‘Pusher’. Ik denk dat jij hem/haar ook vast kent. Die denkbeeldige slavendrijver in je hoofd die vindt dat je harder moet werken, meer je best moet doen, meer moet bereiken, je tijd nuttig moet besteden, jezelf moet bewijzen, niet mag lanterfanten etc etc.

Mijn denkbeeldige slavendrijver was na een flinke tijd weer op de voorgrond gekomen en probeerde zelfs het stuur van mij over te nemen. Waarschijnlijk was de lange vakantie die ik net achter de rug had de boosdoener waardoor ze het nodig vond om in te grijpen.

En je leest het al… een hoop ‘moeten’, doodvermoeiend dus…. En laat ik nou helemaal niet in de stemming zijn om dingen te ‘moeten’ of hard te werken maar juist om nog even in de vakantiestemming te blijven.  

Tijd voor een gesprek dus.

Het was een goed gesprek. De ‘pusher’ bleek best redelijk te zijn. Ze bleek zich zorgen te maken omdat ik in haar ogen zo lang (wel vier weken) niets nuttigs had gedaan. Bang dat ik alles weg zou gooien wat ik had opgebouwd als ik niet de schouders er weer onder zou zetten. Ze kon het niet aanzien dat ik vooral wilde genieten en leuke dingen wilde doen.  Het bleek dat zij moeite had met mijn nieuwe (ontspannen) manier van werken. Iets waar ik zelf juist heel gelukkig van wordt. Haar bemoeienis was puur uit bezorgdheid, ze wilde mij op haar manier beschermen en behoeden voor fouten.

Zelf aan het stuur

Ik heb duidelijk kunnen maken hoe belangrijk het voor mij is om zelf aan het stuur te zitten en op mijn eigen manier te werken. Hopelijk heb ik haar een beetje gerust kunnen stellen. Voorlopig althans…. Dit gesprek hebben we eerder gehad en blijkbaar is een herhaling soms nodig. Daarnaast heb ik haar gevraagd om vertrouwen te hebben en om op een andere wijze haar zorgen naar mij te uiten. Het resultaat was dat het mij een hoop lucht en ruimte heeft gebracht.

Misschien klinkt bovenstaande heel vaag voor je. Maar wanneer je merkt dat er herhalende gedachten (of stemmen) in je hoofd zitten die je belemmeren, is het de moeite waard om eens te onderzoeken welk deel dit is. We hebben allemaal allerlei delen in ons die elk anders kijken naar de wereld en invloed hebben op ons denken en doen. Je kunt ze onbewust van invloed laten zijn maar je kunt ze ook bewust maken door ermee in gesprek gaan. Zo kun je zelf aan het stuur blijven zitten.

Zo kun je dit doen

Een manier die ik zelf erg prettig vind is deze schrijfoefening. Je neemt een vel papier en twee kleuren pen, één voor jezelf en één voor die stem. Je kunt beginnen met een vraag vanuit jezelf en dan door je in te leven in het ander deeltje van jezelf in een andere kleur antwoorden. Niet teveel nadenken maar laat je pen maar bewegen over het papier.

Ben je wat visueler van aard dan kun je ook een kaart maken volgens de SoulCollage manier en met het doorlopen van de vervolgstappen uit deze methode met dit deel in gesprek te gaan.

Of als je een meer fysieke manier wilt, kun je ook met stoelen werken of A4-tjes op de grond leggen. Door letterlijk op een andere stoel gaan zitten of op een vel papier te staan kun je dat andere deel een plek en stem geven. Het voordeel van deze manier is dat je beter kunt inleven doordat je letterlijk en figuurlijk een andere plek inneemt.

Vind je het lastig om bovenstaande oefeningen zelf te doen omdat je gaat nadenken of doe je het liever onder begeleiding? Neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek of zoek een coach bij jou in de buurt.

Wil je maandelijks inspiratie in je mailbox ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial