Durf jij zonder smartphone op vakantie te gaan?

“He who returns from a journey is not the same as he who left.”
~ Chinese proverb ~

zonder smartphone op vakantie
zonder smartphone op vakantie

 

Mijn favoriete seizoen, de zomer,  is eindelijk goed op gang gekomen. Het is heerlijk om veel buiten te zijn en leuke dingen te doen. De zon geeft energie en maakt mij (en vele anderen) blij.  Mensen lijken vrolijker, laten zich meer zien, leven buiten. Het lijkt alsof iedereen meer geniet en losser is.

Maar dan de zomervakantie. Als startende ondernemer kun je je eigenlijk niet veroorloven om twee weken van huis te zijn. Stel je eens voor dat een potentiële klant belt. Dan maar niet op vakantie? Of gewoon telefoon en laptop dan mee? Je weet het maar nooit….

 

 

 

Afgelopen week las ik op internet twee artikelen met hele verschillende onderzoeksresultaten over ondernemers en vakantie. Het eerste artikel citeerde uit een onderzoek gehouden onder respectievelijk 1300 ZZP-ers en ondernemers en gaf aan dat 72% van de mensen thuis bleef om door te werken. Het tweede artikel citeerde een onderzoek gehouden onder een groep van 1700 deelnemers en sprak juist van 9 procent wat niet weg ging en zelfs 90% wat (meerdere malen) op vakantie gaat. Hoe zou het nou écht zitten? Belangrijk voor 81% van de ondervraagden bleek wel een goede (digitale) bereikbaarheid zodat ze deels konden doorwerken.

Ik zie de zomervakantie niet als luxe maar als noodzaak. Je kunt niet alsmaar blijven doorgaan. Vakantie maakt dat je even afstand kunt nemen, kunt nadenken, opladen en je weer nieuwe inspiratie op kunt doen. De dagen zijn lang en het warme weer zorgt vanzelf dat je in een ander ritme komt en maakt het makkelijker om dingen los te laten. Er is geen werk (als het goed is) en we zijn wat losser in de dagelijkse regels en routines.

Je eet vaak anders, hebt een ander tempo, doet andere dingen dan thuis. We rusten uit, hebben meer tijd om te genieten en te spelen. Je wordt wellicht omringt door een andere taal waardoor je meer je best moet doen om te communiceren.  De lange zomeravonden lenen zich voor goede gesprekken en momenten van reflectie op werk en privé.

Op vakantie gaan en reizen is altijd een belangrijk deel van mijn leven geweest. Het was een goede manier van letterlijk loslaten (door zo min mogelijk mee te nemen in de rugtas) ontdekken en leren over jezelf en anderen en de zaken eens anders te bekijken. Hoeveel waardering kun je weer krijgen voor je eigen warme douche als je een week onder een gieter met koud water hebt kunnen douchen.

Nu ik in een andere levensfase zit, zijn de vakanties even anders ingericht maar wat ik nodig heb om weer geïnspireerd en fris terug te komen blijft hetzelfde. Het belangrijkste voor mij is om even afstand te kunnen nemen van de dagelijkse bezigheden en een andere omgeving ontdekken. Een vreemde omgeving maakt dat ik weer met een frisse blik het najaar in ga.

Daarom drie tips om optimaal van de vakantie te kunnen genieten en weer opgeladen terug te komen: 

  • Ontdek, leer en wees nieuwsgierig naar het onbekende:  ga de omgeving verkennen zonder kaart of vaste route,  verras jezelf waar je heen gaan en wat of wie je tegenkomt. Wees als een kind en ontdek en verwonder je over nieuwe dingen met al je zintuigen wijd open.
  • Neem afstand van thuis, ‘unplug’: veel ingesleten dagelijkse routines heb je écht niet nodig op vakantie. Tandenpoetsen is natuurlijk wel handig maar je hoeft niet op tijd voor school of werk te zijn. Laat daarom wat van die patronen los en doe eens wat anders,  makkelijker, door te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. De hele dag niets doen of een middagdutje tussendoor kan heel fijn zijn. En wat dacht je van de ingesleten patronen van tv kijken en telefoon checken. Durf jij je werk écht los te laten en zonder smartphone op vakantie te gaan?
  • Ontspan en geniet:  Niets moet, je kunt doen wat je zelf wilt. Zet daarbij ook al je zintuigen in. Voel de zon op je huid, het frisse zeewater, het zand of gras onder je voeten. Geniet van de smaken van het wijntje bij de ondergaande zon en de tapas op het terras. Luister naar de klanken en geluiden om je heen. Laat alle bijzondere details van de mooie kathedraal die je gezien hebt op je inwerken. En valt het je op hoe anders andere landen ruiken?

Al schrijvende kan ik niet wachten totdat mijn vakantie begint! Dit jaar gaan we naar een oude boerderij in het zuiden van Spanje en ik verheug me nu al op de geuren, smaken en geluiden die ik als kind heb meegekregen. En ik probeer zo min mogelijk mee te nemen en twee weken digitaal af te kicken.

Ik ben benieuwd wat vakantie voor jou is. Wat heb jij nodig om op te laden en vol nieuwe inspiratie terug te komen? Laat je reactie achter onderaan mijn blog.

Voor nu wens ik je een hele fijne zomer(vakantie)!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial