10 tips hoe de zomer jou verder kan helpen in je werk

“Summer is the annual permission slip to be lazy. To do nothing and have it count for something. To lie in the grass and count the stars. To sit on a branch and study the clouds.”
~Regina Brett~

10 tips hoe de zomer je kan helpen in je werk
10 tips hoe de zomer je kan helpen in je werk

Een paar weken geleden merkte ik aan mijzelf dat ik écht behoefte had aan meer zonlicht. De donkere dagen en de regen was ik goed zat aan het worden. Vanuit die behoefte is een gratis online programma ontstaan waar momenteel 51 mensen aan deelnemen: de ‘40 dagen zonneschijn uitdaging’.

Het bedenken van dit programma heeft mij weer bewust gemaakt van  wat de zomer(zon) mij brengt. Met mooi weer gaat alles iets makkelijker omdat je bijvoorbeeld extra energie krijgt, meer leuke dingen doet en makkelijker de boel de boel laat om te genieten. In dit blog, 10 tips hoe de zomer jou verder kan helpen in je werk, om daarna weer geïnspireerd en productief de tweede helft van het jaar in te gaan.

Gelukkig staat voor velen de zomervakantie al bijna voor de deur. Voor veel mensen, die van vakantie naar vakantie werken, is het een zeer gewenste time-out van de dagelijkse hamstermolen. Even van de automatische piloot af naar een andere omgeving met een ander ritme. Een tijd om, zoals ze het in het Engels zo mooi zegge,  te ‘unwinden’, te genieten en weer op te laden.

Je ziet vaak dat er een overgangsperiode nodig is, voor jezelf maar ook voor je lichaam en hoofd. De eerste dagen van de vakantie kun je amper genieten van de rust. Vaak krijgen mensen lichamelijke klachten van alle stress die loskomt. Het is niet zeldzaam dat mensen ziek worden tijdens de vakantie. Want nu ‘mag’ het, hiervoor kwam het niet uit, gewoon blijven doorgaan.

Voor veel ondernemers en ZZP-ers breekt er kwa werk nu een rustigere periode aan. Een mooi moment wanneer de vakantie nog op zich laat wachten, om ander soort werk te doen. Zodat de overgang naar vakantie soepeler gaat. Om even terug te kijken, op te laden en weer met nieuwe energie het najaar in te gaan.

Hier zijn tien tips die je ideaal tijdens de zomer kunt doen, zodat je daarna weer opgeladen en geïnspireerd de tweede helft van het jaar in kunt. 

  • Zet de lat lager voor jezelf en relax een beetje. Geef jezelf meer tijd om je taken te doen, het mag écht een paar versnellingen lager.
  • Pleeg achterstallig onderhoud. Bij jezelf door je batterij op te laden maar ook onderhoud aan je spullen, producten, je site, social media, mailinglijst, contacten, computer, kantoor etc. Verzamel alle klusjes waar je normaal niet aan toe bent gekomen en handel ze één voor één af.
  • Inspireer jezelf. Nu is het tijd om die hele stapel tijdschriften, artikelen, e-books, leesboeken door te struinen. Lezen of weggooien, kan natuurlijk allebei 🙂
  • Ruim op en versimpel je omgeving. Dit kun je doen door op te ruimen, dingen weg te geven of weg te gooien. Welke spullen en informatie geven je energie en wat kost alleen maar energie?
  • Praat bij. Nodig eens iemand uit die je lang niet gesproken hebt om bij te praten.
  • Geniet van het buiten zijn en de natuur. Bezoek een netwerkbijeenkomst die buiten wordt gehouden of spreek af met een klant in de buitenlucht. Zo combineer je werk met de voordelen van de zomer.
  • Doe niets, las droomtijd in zoals ik in dit blog beschrijf. De zomer is een ideaal moment om lekker buiten te gaan liggen en naar de wolken te staren. Voel hoe de spanning en stress uit je lichaam wegtrekt.
  • ‘Unplug’ jezelf eens een tijdje deze zomer. Zonder telefoon, wifi, internet. Begin met 1 dag en bouw het op. Je mist er niets mee. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook lastig vind maar het zeker ga doen.
  • Evalueer je eerste half jaar met een positieve blik. We hebben allemaal dingen die niet gelukt zijn, die anders kunnen, waar je je schuldig over voelt. Deze gevoelens geven alleen maar spanning en stress en je kunt jezelf vastzetten hiermee. Niet doen dus. Vraag jezelf eens af wat je wél bereikt hebt afgelopen maanden. Waar ben je dankbaar en blij om? Het hoeven niet altijd de hele grote dingen te zijn.
  • Neem de tijd om dingen te doen die je leuk vind. Hiermee laad je de batterij weer op. Iets creatiefs, een hobby, spelen met je kinderen, sporten. Kijk dan eens of je iets hiervan elke week regelmatig kunt laten terugkomen, ook na de zomer.

En denk eraan: ontspanning en opladen is van essentieel belang voor de lange termijn. Zowel voor je lichaam als je geest. We zijn geen robots die maar door kunnen blijven gaan. De verleiding is groot, zeker wanneer je eigen baas bent, om tijdens de zomer door te blijven werken. Een periode van rust afstand is zo belangrijk, het geeft je nieuwe inspiratie en maakt je daarna productiever.

Heb je moeite om je los te maken van je werk? Of wil je terugblikken en van daaruit nieuwe doelen en acties formuleren voor het najaar? Vaak is het fijn om met iemand te sparren hierover zodat je je gedachten en ideeën goed op een rijtje kunt zetten.  Wellicht kan ik je hierbij helpen.

Om mijn eigen tips in de praktijk te brengen hou ik in de maand juli zomermiddagwandelingen. Hiermee combineren we het nuttige met het aangename. We wandelen ontspannen in de prachtige omgeving van de Rotte en tegelijkertijd help ik je om jouw denktijd goed in te vullen en nieuwe stappen voor komende half jaar te formuleren. Wandel je met mij mee? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial