Succes, moet het altijd groter, beter en meer?

Wanneer ik om mij heen kijk naar, aan de buitenkant, succesvolle ondernemers dan voel ik mij soms maar een vreemde eend in de bijt. Daar waar succes ingevuld wordt als: ‘opschalen’, ‘next level’, uitverkochte zalen, ‘6-figure business’, internationaal gaan en ‘megadoorbraken’, werd ik daar niet warm van…. Toch was er een periode dat het een grote aantrekkingskracht had. Geïntrigeerd door deze ‘blinkende objecten’ ging ik (tegen beter weten in) ook zoeken naar ‘groter, beter en meer’. Regelmatig vroeg ik mij af wat ik fout deed of welke blokkades ik nog moest aanpakken….  Totdat ik eens goed ging luisteren.

Luisteren, dit keer naar mijn hart. Dat had geen verlangen naar grote zalen of internationaal succes. Geen megadromen of ‘next level’ strategieën. Van binnen ben oprecht heel dankbaar en tevreden met wat ik doe en zoals het gaat. Dat mijn werk mij helpt om te leven zoals ik fijn vind en niet andersom.

De oordelen liggen op de loer. Best wel saai en kneuterig misschien… Haal ik wel het beste uit mijzelf? Maak ik wel optimaal gebruik van mijn talenten en kwaliteiten? Moet ik mijzelf niet meer stretchen? Ben ik wel ondernemend genoeg?

Het is goed zoals het is

Na jaren van teleurstelling en ontevredenheid voel ik mij voor het eerst echt blij en voldaan aan het einde van het jaar. Het gaat precies goed voor mij zoals het is. In elke situatie breng ik mijn ‘beste zelf’ mee. Elke dag zie ik lessen om mij heen die mij spiegelen en verder brengen. Maar vooral: ik doe de dingen waar ik blij van wordt, mijn ei in kwijt kan en op de manier die bij mij past. Ik heb mijn eigen definitie van succes gevonden.

Van mij hoeft het niet groter, beter en meer. Wel blijf ik elke dag nieuwsgierig en open en laat mij verrassen door wat er nog meer mogelijk is. En in de tussentijd ben ik zoveel mogelijk in het ‘nu’ en geniet ik van de dingen die er zijn. De persoonlijke gesprekken met klanten, de lichtjes in iemands ogen wanneer iets gelukt is of een nieuw inzicht, dat ik een klein steentje mag bijdragen aan iemands ontwikkeling of bewustwording. Het hoeft allemaal niet zo groots en meeslepend te zijn.

Voor mij geen miljoenen omzet, een team van mensen in dienst of mijn hoofd op televisie. Geef mij maar een spijkerbroek en makkelijke laarzen in plaats van make-up en torenhoge naaldhakken. Ik volg graag mij hart, inspiratie en plezier en heb geen strategieën of getallen als leidraad. Ik hou van afwisseling en volg graag mijn creativiteit en eigenwijsheid. Ik hou van mijn vrijheid, het indelen van mijn werkdagen, hardlopen wanneer ik zin heb, mijn kinderen ‘s avonds voorlezen en mijn eigen verse cappuccino te drinken.

Mijn succes

Voor mij zit het succes niet in dingen bereiken maar vooral dingen ervaren en werken op mijn eigen manier. Een aantal waarden zijn voor mij essentieel hierbij. Het is voor mij essentieel om mijzelf te blijven ontwikkelen, dingen leren en steeds weer mijn nieuwsgierigheid volgen. Ten tweede is verbinding voor mij belangrijk. Verbinding met mijzelf maar vooral ook met wat ik doe en de mensen om mij heen in werk en privé. Andere belangrijke waarden voor mij zijn creativiteit, plezier en vrijheid. Dit moet onbelemmerd kunnen stromen.

Het ondernemerschap is een hele mooie leerschool waar ik heel goed mijn ei kwijt kan. Het vraagt wel om dichtbij jezelf te blijven en niet te veel naar anderen te kijken. Om je eigen dromen te volgen en jouw eigen uitdagingen aan te gaan. Om alle oordelen, verwachtingen, standaarden uit de buitenwereld los te laten jouw eigen pad en regels te volgen. Jouw eigen dromen en verlangens te volgen en jouw eigen succes te bepalen.

Hoe zit het met jou, volg jij jouw eigen definitie van succes of dat van een ander? Ben je starter en spreekt mijn kijk op het ondernemerschap jou aan, kijk dan eens hier.

 

Interessant artikel? Schrijf je in voor mijn E-zine.

Je ontvangt als cadeau mijn e-book ‘5 strategieën voor meer rust in je hoofd’1 Comment

  1. Gerda | | Beantwoorden

    Hoi Marga, super van je dat je op je eigen-wijze werkt. Ook ik heb ontdekt dat dat de enige manier is om voldoening uit je werk en leven te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial