Begeleiding voor startende ondernemers

voor startende ondernemersAls startende ondernemer komt er veel op je af. Bij de start zijn het vooral veel praktische zaken maar daarna kom je vooral jezelf tegen. De eerste fase waarin je vol enthousiasme en inspiratie bent gestart gaat langzaam over naar een fase waarin het moeizamer kan gaan en je meer uitdagingen krijgt. Vaak uitdagingen op punten die je nog niet eerder was tegengekomen omdat je nooit eerder ondernemer bent geweest. Het ondernemer zijn moet je leren. 

Hoe ga je om met tijd. Alles lijkt belangrijk maar het blijkt dat je niet alles tegelijk kunt. Waar moet je beginnen? Wat is belangrijk? Hoe breng je meer structuur aan in je tijd? Hoe doseer je voor jezelf je werktijd en voorkom je dat je grenzeloos in je werk stort maar aan de andere kant ook de inspiratie en flow blijft volgen waar je in zit.

Jezelf profileren. Je moet je nek gaan uitsteken om zichtbaar te worden tussen alle andere vakgenoten. Dat is best spannend. Hoe zorg je ervoor dat je niet blijft uitstellen en je deze drempel neemt. Wat past bij jou en wat niet?

Zelfvertrouwen en twijfels. Zo zelfverzekerd als je begon, zo snel kan ook de onzekerheid de kop opsteken die je totaal niet had verwacht. Misschien gaan de zaken niet als je had verwacht. Voordat je het weet zit je in je hoofd te malen en loop je vast. Ga je kijken hoe anderen het doen en probeer je dat na te doen waardoor je verder van jezelf af raakt.

Energiebeheer. Het eerste enthousiasme en de passievolle energie zakt op een gegeven moment weg. En zeker wanneer de verwachte inkomsten achterblijven moet je er voor waken dat je geen krampachtige, wanhopig zoekende energie krijgt. Dat is voor jou niet fijn maar zeker voor potentiële klanten niet aantrekkelijk.

Uitstelgedrag en afleidingen. Leuk al die vrijheid maar de tijd vliegt voorbij zonder dat je écht iets hebt gedaan. Hoe geef je goed leiding aan jezelf, ga je uitstelgedrag aan en motiveer je jezelf om ook de lastige drempels te nemen. Hoe zorg je voor focus en blijf je alle afleidingen de baas. Hoe blijf je bij jouw eigen visie en pad en laat je adviezen die niet bij je passen langs je heen gaan.

Doelen en visie. Vaak wordt je geleerd om doelen te stellen en plannen te maken. Dit is best ingewikkeld want de doelen zijn zeker in het begin niet realistisch en je visie is vaak niet helder. Doordat het te groot of te ver weg is kan het je ook belemmeren. Daarom ben ik ervoor om te starten met wat er is en dat is vaak veel meer dan je denkt. En in plaats van doelen kun je ook in verlangens en wensen formuleren. Voel je het verschil? Van daaruit kun je jezelf de vraag stellen: welke stap kan ik vandaag zetten?

Mijn ervaringen

De eerste jaren kunnen best heel zwaar en uitdagend zijn en je kunt verstrikt raken in je eigen denkwereld en patronen omdat je er te dicht op zit. Daarom kan het heel fijn zijn om iemand van buitenaf met een frisse blik met je mee te laten kijken. Om een sparringspartner of mentor te hebben die je kan spiegelen, kritische vragen kan stellen en kan helpen met de uitdagingen te nemen die voor je liggen.

Na zes jaar ondernemerschap heb ik ontzettend veel geleerd over mijzelf en het ondernemen. Achteraf gezien ben ik in veel valkuilen gestapt die niet nodig waren geweest. Ik zou willen dat ik als starter dit allemaal had geweten. Dan heb ik het niet over stappenplannen met tien gouden tips of welke marketingstrategie wel of niet werkt voor jou.

Vertrouwen in je eigen pad

Ik geloof er heel sterk in dat iedereen een heel wijze en krachtige innerlijke leiding heeft. De kunst is om hier naar te luisteren en je niet te laten afleiden door alles om je heen. Om deze innerlijke leiding of gevoel te combineren met de praktische en analytische kant in het ondernemen. Zeker in de begintijd wordt je overladen met tips, adviezen en stappenplannen van experts die niet perse voor jou nu de beste keuze zijn. Je eigen pad volgen, in de actie blijven, zelf goed leren kennen, omgaan met jouw eigen valkuilen en jouw eigen kracht en kwaliteiten optimaal inzetten. Dat is de uitdaging en daar kan ik je bij ondersteunen.

Speciaal voor starters heb ik een laagdrempelige, betaalbare en persoonlijke begeleiding. Het gaat wel uit van mijn manier van ondernemen. Verwacht geen stappenplannen of gouden handleidingen maar veel doen, experimenteren en het luisteren naar je innerlijke leiding. We starten altijd met een uitgebreid gesprek om te bepalen wat jij nodig heb. Daarna hebben we regelmatig contact als een stok achter de deur om in beweging te blijven.

Past mijn kijk op het ondernemerschap bij jou en voel je dat je deze begeleiding goed kunt gebruiken? Plan hier een vrijblijvende kennismaking dan kunnen we jouw vragen bespreken en wat mijn begeleiding je kan opleveren.