De grootste uitdover van jouw inspiratie als ondernemer

de grootste uitdover van jouw inspiratie als ondernemerBam… daar kwam het binnen. Een inzicht waardoor mijn inspiratieloze ochtend veranderde in een gebruis van actie en ideeën. Het was niets nieuws, eigenlijk zelfs een enorme open deur maar toch, het kwam op het juiste moment. En dit keer kwam écht binnen.

Vergelijken

Het was maandagochtend en ik was niet vooruit te branden. Net toen ik had besloten om er een vrije dag van te maken las ik een mailtje met daarin een tekst die mij een enorm inzicht bracht. De boodschap was dat je je niet moet vergelijken met anderen en ook geen competitie met anderen moet aan gaan. Want wanneer je dit doet, verandert je energie en ga je uit de flow. Je gaat vanuit een ander gevoel handelen en je bent niet meer afgestemd op jezelf maar je reageert op iets in de buitenwereld wat jou triggert. Hoe vaak zijn de mooiste initiatieven en ideeën hierdoor gesneuveld?

Competitie

Dit is precies de valkuil waar ik in was gestapt: ik was gaan vergelijken en (onbewust) de competitie aangegaan met anderen. Zo was ik tijdens een hardloopevenement teveel met anderen bezig geweest waardoor ik veel te hard van start ging. Het gevolg was dat ik halverwege erge steken kreeg in mijn zij en ik totaal niet lekker in mijn eigen ritme en tempo kwam. Na afloop was ik ook erg teleurgesteld dat ik mijn doelen niet had gehaald.

Een bekende valkuil en toch gebeurde het weer. Het is er één die op onbewaakte momenten opduikt en prompt is alle inspiratie en positieve energie weg. En de triggers zijn overal dagelijks aanwezig, zeker in het ondernemerschap. 

De triggers

Je opent je sociale media of een nieuwsbrief en ziet iemand die een zelfde soort programma, workshop of product promoot waar jij ook mee bezig bent. Je doet mee aan een cursus of netwerkbijeenkomst en tijdens het voorstellen lijkt iedereen vele malen professioneler te zijn dan jij. Je ziet in je sociale media tijdlijn mensen de mooiste succesverhalen delen. Allemaal triggers die een scala van negatieve gedachten en emoties in gang kunnen zetten.

‘Laat ook maar, ik ga niet hetzelfde doen….’

‘Het lukt nooit zo goed, mooi, succesvol etc als die ander…’

‘Ik moet dit ook snel in de markt zetten anders ben ik te laat’

‘Dat had ik ook al lang moeten hebben, wat doe ik verkeerd?’

al die emoties van teleurstelling, twijfel, onzekerheid, boosheid, afgunst, jaloezie die over elkaar heen buitelen….

Zo menselijk maar ook zó vermoeiend….

Menselijk omdat het vergelijken ons al eeuwen beschermd heeft om niet uit de groep te vallen of achter te blijven. Vervelend omdat we dat nu niet meer nodig hebben en we juist nu in een tijd leven dat je je eigen bijdrage mag leveren aan de wereld met je missie, je gaven en talenten.

En in zo’n geval heeft dit beschermingsmechanisme een negatief effect. Het haalt je uit jouw flow, dooft je inspiratie en leidt je af van je pad. Je bent niet meer bezig met wat jij te brengen hebt of wilt creëren, jouw verlangen, jouw passie. Je reageert vooral op de buitenwereld vanuit negatieve en gedachten en emoties die getriggerd worden.

Wat kun je hieraan doen?

Na mijn eerste teleurstelling tijdens de hardloopwedstrijd kon ik het gelukkig weer in perspectief plaatsen. Het was eigenlijk heel goed gedaan! Gezien de weinige trainingsuren in de zomermaanden had ik toch een mooie tijd én ik had geen pijn in mijn enkel gehad terwijl ik dat voor de zomer wel had. Dit was een heel mooi resultaat, volgende keer kan het alleen maar beter worden!

Het heeft totaal geen zin om te vergelijken. Er zijn nu eenmaal zoveel coaches, fotografen, marketeers etc. En dat hoeft niets uit te maken, want iedereen is uniek. Ga uit van jezelf, van jouw kwaliteiten, visie, passie, inspiratie en plezier. Volg je eigen pad en laat je er niet van afleiden.

Wanneer je merkt dat je toch gaat vergelijken, vergelijk op de juiste manier. Zoals een appel met een appel, niet een appel met een banaan. Met andere woorden: vergelijk jezelf met jezelf en niet met een ander. Welke stappen heb jij gezet als je kijkt naar afgelopen jaar? Wat is voor jou belangrijk geweest? Iedereen loopt zijn of haar eigen pad, tempo en heeft eigen lessen te leren. Laat je niet door de het pad of tempo van iemand anders van de wijs brengen.

Volg jouw eigen spoor in jouw eigen tempo. Heb waardering voor jouw groeiproces. Je hebt echt al heel veel stappen gezet waar je best heel trots op mag zijn! Heb vertrouwen dat hoe het nu is en waar je nu staat precies goed is voor jou. Je bent altijd op de juiste weg, jouw eigen weg vol met leerpunten en uitdagingen die bij jou horen.

Voor mijzelf heb ik zoveel mogelijk triggers proberen te verminderen door heel bewust de informatie te filteren die binnen komt. Ik heb mij uitgeschreven voor heel veel nieuwsbrieven en het informatie snacken (lees zinloos scrollen) op sociale media probeer ik tot een minimum te beperken.

Komt er toch iets bij je binnen wat een negatieve reactie veroorzaakt? Herstel dan de verbinding met jezelf weer. Jezelf hiervan bewust te zijn helpt al. Vervolgens kun je (in gedachten) zeggen: ‘ik ben ik en (naam) is (naam)‘. Richten je aandacht even op je ademhaling en voel wat jij nodig hebt. Maak verbinding met jouw drive en inspiratie. Voel wat voor jou de eerst volgende stap is en ga van daaruit verder.

Heb je behoefte om te sparren over jouw ondernemerschap of de uitdagingen die je tegenkomt? Maak dan een afspraak voor en vrijblijvend kennismakingsgesprek of geef jezelf een flow schilderij cadeau met een persoonlijke boodschap die je helpt op jouw weg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial