Het begint te borrelen en te bruisen

“Lente. Ben ik die kriebel in mijn keel kwijt, is-ie in mijn buik gekropen.”

~Loesje~

Lente
Lente

 

Overal bruist en borrelt het, wat een energie en actie om ons heen. De ene challenge na de ander valt m’n mailbox binnen: een groene smoothies challenge, jezelf op de video zetten challenge, een feel good challenge etc. Van alles te doen en te beleven. Zelf stroom ik al een tijdje over van de ideeën en plannen. Nu is de tijd is rijp om stappen te zetten en acties te ondernemen. Het is eindelijk zover!

 

 

De lente is eindelijk begonnen. Je kunt er soms zo aan toe zijn om de eerste zonnestralen op je te huid voelen. De dikke jassen kunnen weer in de kast. Alles en iedereen ontwaakt en komt in actie. Bomen dragen takken vol bloesems,  struiken staan vol in de knop en de eerste kuikens zwemmen al in de sloot achter ons huis.

Ook de mensen worden actief en zijn vaker en langer buiten. Tuintjes worden opgevrolijkt, terrassen schoongeboend, fietsen en motoren worden uit de schuur gehaald en kinderen spelen uitgelaten buiten.

Het zonlicht doet veel met ons. Door bewust te kijken en je af te stemmen op het natuurlijke ritme van de natuur, kun je meeliften op deze energie en deze gebruiken in je dagelijkse werk en leven.

De lenteperiode staat in het teken van ontwaken, ontkiemen en in beweging komen.  De energie na een lange tijd weer naar buiten gericht. Alle plannen en ideeën  die we van de winter hebben bedacht bij het haardvuur kunnen we nu voorzichtig laten groeien. Het begint te borrelen en te bruisen van binnen.

Maar de eerste zonnestralen maken ook alle spinnenwebben en stoflagen zichtbaar. Als klein meisje hielp ik mijn oma met de voorjaarsschoonmaak, alles in huis werd aangepakt en afgestoft totdat het glom. Dat kun je letterlijk en figuurlijk opvatten. Je merkt bij veel mensen een soort opruimdrift om zich van onnodige balast te ontdoen op zowel fysiek als emotioneel vlak.

Als de stoflagen weg zijn wordt alles zichtbaar. Dit voelt nog wel wat onwennig en kwetsbaar. De armen en benen zijn nog erg wit en verbranden snel.  De jonge plantjes zijn ook nog kwetsbaar en hebben veel zorg, aandacht en water nodig. Dat geldt ook voor onze nieuwe ideeën en plannen.  We kunnen er nog niet te hard aan trekken, ze hebben tijd nodig.  En ook de nodige bescherming zodat ze niet in de grond gestampt worden.

Zelf geniet ik volop van de energie van de zon en hoe de wereld er dan zoveel mooier uitzien. Ik bruis van de ideeën en zit volop in de actie. Ik moet goed ook bewaken dat ik niet te snel wil gaan. Evenwicht blijven houden is belangrijk. Daarom wissel ik de tijd om (stap voor stap) te werken aan mijn nieuwe plannen af met vrije tijd om te genieten van de zon.

Met deze drie stappen kun jij ook volop meeliften met de energie van de lente:

  • Hou een voorjaarsschoonmaak. Om fris en stralend naar buiten te kunnen is het fijn om eerst de stofdoek tevoorschijn te halen en oude stofnesten te verwijderen. De winterjassen en schoenen kunnen weer de kast in, die hebben we niet meer nodig. Dit kun je letterlijk en figuurlijk opvatten. Welke schoonmaak kun jij houden zodat je met een lichtere energie vooruit kunt? Denk hierbij aan je fysieke omgeving zoals je huis, werkplek of computer. Maar ook figuurlijk bijvoorbeeld door jezelf innerlijk op te schonen. Welke overtuigingen, denkbeelden en emoties kun je loslaten die je tegenhouden om nieuwe ideeën en plannen in de wereld te zetten.
  • Zet je dromen om in actie. Welke zaden (dromen, ideeën) heb je afgelopen periode geplant en beginnen er nu voorzichtig te ontkiemen om uit te groeien?  Nu is het moment om de eerste (voorzichtige) stappen naar buiten te zetten.  Wat is er nodig om je dromen en ideeën te laten groeien? Maak voor jezelf een stappenplan zodat het je helpt om focus te houden en hoofdzaken van bijzaken te kunnen onderscheiden. Ook onkruid groeit namelijk snel en voordat je het weet zijn de jonge plantjes overwoekerd en niet meer te zien.
  • Geef je knoppen aandacht en verzorging. Jonge scheuten en knoppen hebben veel aandacht en verzorging nodig. Welke voeding en verzorging hebben jouw prille plannen en ideeën nodigf? Hoe zorg je dat de energie blijft stromen en dat je de prille knoppen beschermt tegen de nachtvorst (kritiek) die soms nog opduikt. Belangrijk is ook dat je nu nog niet doordraaft in de uitvoering van je plannen. Zorg dat je in evenwicht blijft. De knoppen staan namelijk niet gelijk in bloei, ze hebben nog even tijd nodig om steviger te worden voordat ze een mooie bloem kunnen dragen.

Heb je moeite om jouw dromen en plannen om te zetten in actie en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op, wellicht kan ik iets voor je betekenen. Wil je liever eerst kennismaken met mij en horen hoe ik werk? Op 17 april geef ik een lunchwebinar over Time management van binnenuit. Je kunt je hier aanmelden. 

Ik wens je een mooie lente toe!

 

© Marta van Sitteren, april 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial