Vijf valkuilen wanneer je weer aan het werk gaat

Vijf valkuilen wanneer je weer aan het werk gaat

“No one needs a vacation so much as the man who has just had one”

~Elbert Hubbart~

parasol
vijf valkuilen wanneer je weer aan het werk gaat

Amper één dag thuis na een zonnige en ontspannen vakantie en het voelt alsof iedereen en alles aan mij lopen te trekken. Verdwaasd loop ik rond, mijn hoofd en hart zijn nog in Spanje. Ik kijk een moeder op het schoolplein glazig aan: om toerbeurt de kinderen naar gym brengen? Hebben ze gym dan? Thuis probeer ik terug te halen wat ik heb afgesproken maar mijn hersenen staan met hun hakken in het zand. Wat een contrast tussen de vakantieperiode en de ‘normale’ dagelijkse realiteit. Ik voel een knoop ik mijn maag ontstaan..

Net als veel mensen was ook ik toe aan de zomervakantie. Voor mij is vakantie vooral het loskomen van ingesleten routines waar je eigenlijk niets aan hebt. Maar ook het inzetten van kanten van jezelf die je niet zo vaak meer gebruikt. Bijvoorbeeld mijn improvisatievermogen (hoe kook je een maaltijd voor 6 personen als je maar 1 pan tot je beschikking hebt), creativiteit (hoe vermaak ik mijzelf zonder wifi) de ontdekkingsreiziger in mijzelf (hoe werkt het hier en wat valt er te zien).

Het effect was ook aanzienlijk: totale ontspanning, volledig kunnen genieten en een heel leeg hoofd. Het contrast bij terugkomst was dan ook (te) snel en (te) groot. Van het slakkengangetje opeens getrokken worden in de zesde versnelling. Maar dat wil ik helemaal niet! De weerstand voelde ik in mijn lijf. Mensen en klusjes die aan je lopen te trekken, die nú aandacht willen en die ‘moeten’ gebeuren. En niet alleen privé, ook met het opstarten van het werk liep ik met open ogen in alle valkuilen die er zijn.

Een aantal heb ik hier een rijtje gezet zodat jij ze kunt voorkomen. Ik heb er ook gelijk een oplossing erbij gezet ter herinnering voor mezelf een volgende keer 🙂

1)      Zelfsabotage. Niet écht werken maar jezelf ook niet vrij geven om leuke te dingen doen. Door beiden half te doen krijg je een heel ontevreden gevoel. Mijn oplossing: de knoop doorhakken en blokken maken van tijd voor werk en tijd voor ontspanning.

2)      Reactief in plaats van actief starten. Eén van mijn adviezen aan klanten is om de dag niet te starten met het lezen van de email of social media. Wat deed ik dus? Juist allebei. Door dit te doen was ik heel reactief bezig. Hierdoor vergat ik mijn eigen planning en wensen helemaal. Er was geen focus, mijn aandacht ging van hot naar her en ik was met van alles tegelijk bezig. Heel vermoeiend. Oplossing: stap op de rem en start bij jezelf. Dit kan door jezelf bijvoorbeeld een aantal vragen te stellen: Wat wil ik komende maanden bereiken? Wat kan ik vandaag en deze week doen om daar te komen? Waar wordt ik blij van?

3)      Verdwalen in de informatie. Door de informatiestop tijdens mijn vakantie voelde ik mij als een spons en was ik alle informatie aan het opslurpen. ‘Even’ wat opzoeken op internet zorgde ervoor dat ik verdwaalde en de wijzers van de klok ongemerkt een paar rondjes verder waren gedraaid. Oplossing: schrijf op een geeltje naast je beeldscherm wat je wilt doen of opzoeken op internet, zo blijf je op je pad en verdwaal je niet. Je kunt ook een timer zetten hoe lang je wilt surfen.

4)      Alles gelijk willen afhandelen. Dit is een gevolg van het email lezen. Alles lijkt dringend omdat het voor je gevoel een paar weken is blijven liggen. Door alles gelijk te willen regelen of af te handelen, creëerde ik zelf een stressgevoel. Een gevoel van haast. Oplossing: prioriteiten stellen door af te wegen wat nú gelijk moet gebeuren en wat best een dag later opgepakt kan worden.

5)      Harder gaan werken. Door valkuil 3 pakte ik acties op die te veel tijd kosten en die ik beter een andere keer had kunnen doen. Het gevolg was dat ik tegen de klok in ging werken, redt ik het wel? Ik ging nog harder werken en voelde de knoop in mijn maag groter worden. Oplossing: start geen nieuwe activiteiten wanneer je niet genoeg tijd meer hebt. Stop op tijd en neem de tijd om af te ronden en werk klaar te zetten voor de volgende dag.

Gelukkig had ik deze valkuilen snel door en kon ik aan mijn noodrem trekken. Tijdens een korte pauze heb ik heerlijk met cappuccino in PhotoGrid_1409651093068de zon gezeten en mijzelf de vragen gesteld van valkuil 2. De antwoorden kwamen opborrelen en ik heb ze gevangen een mindmap. Daarna heb ik deze vertaald in een visuele doelen en projecten tekening voor komende maanden. Mijn gevoel is veranderd, de knoop in mijn maag is weg en ik voel de energie weer stromen. De weerstand is omgebogen in zin!

Nu realiseer ik mij wel hoe deelnemers van trainingen zich kunnen voelen. Helemaal geïnspireerd en met nieuwe plannen komen ze terug in hun dagelijkse realiteit (werk), en voordat ze het door hebben zijn ze weer ondergesneeuwd door alles wat weer op ze afkomt en iedereen die aan hen loopt te trekken. Dan zijn de plannen en voornemens snel vergeten. 

Persoonlijke effectiviteit is een stuk makkelijker wanneer je alleen op een eiland zit. Op het moment dat je met mensen werkt of leeft is het een stuk uitdagender, je hebt ook met anderen te maken. Dichtbij jezelf blijven kan dan een grote uitdaging zijn. Door jouw voornemens, wensen of acties vast te leggen (bijvoorbeeld visueel) en een stappenplan te maken hoe je eraan gaat werken, maak je de kans kleiner dat je jezelf verliest en ondergesneeuwd wordt door anderen.

Heb jij moeite om in je dagelijks werk je eigen plan vast te houden en te volgen? Ben je vaker met de vragen en wensen van anderen bezig dan die van jezelf? Of wil je gewoon het gevoel van de vakantie blijven voelen in je werk? Als coach kan ik je hier goed bij begeleiden. Maak hier een vrijblijvende afspraak voor een inzichtgesprek om te ontdekken wat je kunt doen en hoe ik je hierbij kan ondersteunen.

© 2014 Marta van Sitteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial