Terug naar de basis voor een succesvol najaar

”The ability to simplify means to eliminate the unnecessary so that the necessary may speak”

~Hans Hofmann~

Back to basics
Back to basics

 

Vakantie is heerlijk om helemaal tot jezelf te komen en vanuit je eigen natuurlijke flow te leven. Slapen zo lang je wilt, eten wanneer je wilt. Geen klok of andere verplichtingen om rekening mee te houden. Alleen zit er wel een lastige kant aan. 

Een krap jasje

Je komt ook een keer terug in je dagelijkse leven. Voor mij voelt het zo’n eerste week thuis, alsof ik mijzelf in een tè krap jasje moet wurmen. Ik heb altijd moeite om mij weer in te passen in de bestaande systemen zoals school en werk.

Dit jaar was het spanningsveld wel erg groot. Voor de zomer had ik totaal geen behoefte aan vakantie en rust. Ik zat helemaal in de werkflow. Gebonden aan de schoolvakanties, had ik alleen weinig keus en stond de vakantie opeens voor mijn neus. Het duurde dan ook even voordat ik mijn vakantiemodus gevonden had.

Na een heerlijke vakantie zou je wellicht denken dat ik gelijk weer in mijn werkflow terug was. Niets is minder waar. Elk jaar, en nu dus ook, heb ik erg moeite om mijn draai weer te vinden. Zoals ik zei, een jasje wat te krap zit. En daarnaast wist ik ook niet waar ik moest beginnen, zoveel was er blijven liggen.

Ik had echt behoefte aan overzicht en focus. Daarom heb ik een ‘back to basics’ weekje gehouden. Een week om orde en overzicht te scheppen. Herbepalen waar ik heen wil. Doelen stellen en acties te bepalen. Een week om focus aan te brengen en alle ruis te verwijderen die afleidt van waar ik heen wil. Dagelijks heb ik hiervan updates gezet op mijn zakelijke facebookpagina, daar kun je de reacties nog nalezen of je eigen reactie plaatsen.

Wellicht heb jij ook nog wat ruis wat je in de weg zit om goed het najaar in te gaan. Daarom zet ik hier een aantal zaken op een rij die ik heb aangepakt, om je te inspireren.

Creëer overzicht: wat wil ik nog écht doen?

Ik ben gestart met het creëren van overzicht door alles te inventariseren wat ik aan ideeën, acties en plannen nog had liggen. Vervolgens heb ik mijzelf een aantal vragen gesteld. Wat wil ik eind van dit jaar gedaan hebben of bereikt hebben? Welke projecten of ideeën die er liggen passen hierbij? Krijg ik hier energie van? Ja, wat is dan de eerstvolgende stap? Nee, op de plank laten liggen voor later.

Een hulpmiddel wat ik altijd gebruik om focus te blijven houden zijn de focusbladen uit de ‘Toolkit ontspannen ondernemen’.

Tip: Plan een rustig moment in en creëer focus en overzicht door jezelf de bovenstaande vragen te stellen.

Mininaliseer je omgeving 

Wat een verschil tussen leven uit een halfvolle koffer en in ons eigen huis! Ik voelde bij thuiskomst een grote drang om te ‘ontspullen’ en te minimaliseren.

Het schijnt dat mensen gemiddeld 100.000 spullen bezitten. Dat is best heel veel!  Er zijn ook mensen die er een sport van maken om zo min mogelijk spullen te bezitten, dat is weer het andere uiterste. Het blijft wel dat tè veel spullen, of rommel, een grote invloed op je hebben. Het slurpt energie, je raakt overzicht kwijt en het kost je een hoop ergernis en tijd wanneer je dingen moet opzoeken.

Niet alleen mn huis ben ik doorgelopen maar ook mijn bureau, computer, contactenlijst en administratie. Wat kun je een hoop verzamelen, en waarvoor? Al die gratis e-book die ik bewaar ga ik toch nooit meer lezen.

Twee zaken maken het lastig om op goed op te minimaliseren:  emotionele gehechtheid en angst voor later (voor als ik het ooit nodig heb). Daarom moet je het ‘rationeel’ aanpakken. Bijvoorbeeld met deze methode die ik tegenkwam.  Je maakt vier plekken op de vloer waar je spullen op legt: Doorgeven aan anderen, Doen/actielijst, Gelijk nu afhandelen (archiveren, bellen etc) en Prullenbak. De spelregels zijn dat je elk item 1x door je handen laat gaan je houdt aan deze vier vakken.

Een andere wat rigoureuzere manier (die mij nog niet lukt) is deze: heb je dit item het afgelopen jaar nog gebruikt? Nee, dan kan het weg.

Wat kun jij nog opruimen of weggooien in je huis of op je werk? Ga, vooral wanneer je het te druk hebt, hiermee aan de slag. Begin met je bureau, een lade of je computer en doe elke keer iets kleins. Het geeft zoveel rust in je hoofd, daarna kun je veel effectiever werken én het bespaart je een hoop tijd. In dit artikel schreef ik over een goede tip van opruimgoeroe Marie Kondo.

Creëer een gezonde leefstijl

Wanneer je lekker in je vel zit en je gezond bent, gaan dingen veel makkelijker. In de vakantie heb ik altijd een kleine dip als het gaat om gezond leven. Ik eet minder gezond en onregelmatig, ga laat slapen en beweeg weinig. Dat voel ik altijd in mijn lichaam wanneer ik weer terug ben. Al jaren staat een detox op mijn lijstje maar nu eindelijk had ik iets gevonden wat mij wel aansprak. Een detoxkuur waarbij ik gewoon mocht eten en tegelijk weer een gezonde basis leg voor een gezonde lifestyle. Mooi moment dus om te starten en ook fysiek op te schonen!

Het resultaat is dat ik mij veel energieker en fitter voel, ik meetbaar strakker ben en ik totaal geen zin heb in snacks of zoete dingen. Na afloop had ik vooral zin in puur eten en drinken. Ik heb nog nooit zoveel groente en fruit gegeten als afgelopen week en aan twee liter water kom ik nu ook makkelijk. Gelijk ook een mooie gelegenheid om ook de potjes en flesjes die ik dagelijks in de badkamer gebruik te vervangen voor gezonde alternatieven.

En niet te vergeten: ik ben weer in beweging!  Ik ben weer begonnen met dagelijkse Yoga oefeningen en heb ik mijn hardloopschoenen alvast uit de kast gehaald 🙂

Wat kun jij doen om een gezondere leefstijl te creëren zodat je vitaal het najaar in kunt?

Maak ook eens innerlijk schoon

Omdat ik merkte dat ik ook wat innerlijke ‘ruis’ had, ben ik ook intern gaan opschonen. Want iedereen heeft wel eens een dipje of een slechte dag, alleen soms komen dingen regelmatig terug en dan kun je er nog iets van leren. Zeker als ondernemer kun je zakelijke dingen persoonlijk aantrekken. Een klant die je offerte heeft afgewezen, een collega die het veel beter lijkt te doen dan jij, een onverwachte hoge rekening die binnenkomt. Allemaal momenten in het leven van een ondernemer waarbij de motivatie omlaag duikt en de onderzekerheid de kop op steekt.

Uitgelezen momenten waarbij het saboterende stemmetje in je hoofd de kop opsteekt en je in je zwakke plekken duwt zoals perfectionisme, uitstelgedrag, angst of onzekerheid.

Allemaal emoties en ruis die ervoo zorgen dat je niet doet wat nodig is (klanten bellen, samenwerking aangaan, opvolgen van offertes, netwerken etc)

Wanneer ik zulke terugkerende patronen bij mijzelf constateer, probeer ik ervan te leren. Genoeg instrumenten in huis om dat te doen. Lukt dat niet, dan ga ik zelf ook naar iemand toe die mij ermee kan helpen.

Een van mijn favoriete methodes om innerlijke thema’s of ruis aan te pakken is de SoulCollage® methode. Een hele fijne, makkelijke maar zeer krachtige tool die je inzichten geeft en ervoor zorgt dat je weet hoe je verder kunt. Je kunt het leren in een workshop en daarna zelf ermee aan de slag gaan (de komende workshop staat op 19 september gepland).

Zelf ben ik er afgelopen week mee aan het werk geweest en ik voel mij weer heerlijk vrij van de interne ruis en ik heb helderheid in wat ik nodig heb voor komende maanden.

Welke interne ruis steekt er bij jou met regelmaat de kop op en wat kun je ervan leren?

Leg je gewoonten en patronen onder de loep

Het fijne van een vakantie is dat er geen routines zijn en je alles kunt loslaten. Je wordt je vaak tijdens de vakantie ook bewust van de patronen die je normaal hebt. Sommigen zijn effectief en anderen niet.

Na de vakantie heb ik diverse gewoonten weer bewust ingevoerd om andere proberen af te leren. Zo heb ik weer het bewust ‘opstarten’ en bewust ‘afronden’ weer ingevoerd. Ik heb blokken ingepland om alle losse eindjes af te ronden en vooruit te kijken. Aan het einde van de dag, de week, de maand. Goed afsluiten en even vooruit kijken geeft zoveel meer rust en focus. En ik voorkom hiermee de vervelende gewoonte om eerst mijn mail en social media te checken voordat ik aan het werk ga. Wat te veel afleidt en heel veel tijd kost.

Welke gewoonten en routines kun jij invoeren (of juist afleren) om effectiever te werken?

Concluderend was het best fijn om zo ‘back to basic’  te gaan, bewust te kijken naar alle ruis in en om mij heen en een goede basis te creëren voor het najaar. Het heeft mij een hoop rust, focus en energie gegeven.

Wil je ook eens aan de slag om een goede basis te leggen voor het komende najaar? Neem eens eens kijkje bij mijn programma’s of er iets voor je bij staat of neem contact met mij op voor andere mogelijkheden.

Ik wens je een mooie start van een succesvol najaar toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial