Hoe hou je focus op dat wat je graag wilt?

“Deciding what not to do is as important than deciding what to do” ~Steve Jobs

Van de week las ik een artikel dat experts zich zorgen maken dat we ons niet meer goed kunnen concentreren. Omdat juist door alle digitale hulpmiddelen we veel te veel afgeleid worden. Een appje hier, een bliebje daar. En zeker zo aan het begin van het jaar hebben we allemaal nieuwe plannen, intenties, voornemens. Hoe hou je focus op dat wat je graag wilt?

Gebrek aan focus en afleiding

Het overkomt mij regelmatig dat is iets wil pakken in de kelder, erheen loop en mij vervolgens afvraag wat ik ook al weer ging doen. En niet alleen met dingen pakken maar ook met iets opzoeken op internet of de telefoon. Je wilt iets doen maar vervolgens kom je 10 andere tegen en na een uur heb je je eerste actie nog niet uitgevoerd.

Afleidingen en verleidingen liggen overal op de loer. En dan heb ik het nog niet eens over onze onbewuste ontsnappingsroutes om niet te doen wat eng, moeilijk of spannend is.

Hoe zorg je voor de focus om te doen wat je écht wilt doen. Om aan dát te werken wat écht belangrijk is. Hoe zorg je voor goede prioriteiten. Hoe zorg je dat je jezelf niet afleidt of afgeleid wordt door alles wat dagelijks op je af komt en je aandacht blijft geven aan wat belangrijk voor je is?

Je kunt natuurlijk proberen om alle afleidingen te beperken alleen heb je daar niet altijd invloed op. Waar je wel invloed op hebt is hoe je jouw aandacht gebruikt of focust.

Briefjes

Een tijd heb ik met memo-briefjes gewerkt waar ik elke dag drie dingen op schreef die ik wilde doen. Dit werkte op zich heel goed behalve dat er overal briefjes rondslingerden. Sinds ik met de Bullet Journal werk heb ik al die briefjes vaarwel gezegd. Elke dag en aan het begin van de maand schrijf ik drie dingen op waar ik op wil focussen. Het opschrijven helpt goed om je bewust te maken wat prioriteit heeft. En door het zichtbaar te maken en naast mij neer te leggen, blijft het goed onder de aandacht, helpt het mij bij het houden (of hervinden) van mijn focus en bij het stellen van prioriteiten wanneer er andere dingen langskomen die aandacht willen.

Hoge druk pan

Wat ook goed werkt is om een korte periode van 10 of 20 minuten onafgebroken aan dezelfde taak te werken, zonder onderbrekingen of afleidingen. Hiervoor zet je een kookwekker of het alarm van je telefoon en zet je oogkleppen op. Alleen die ene taak is de prioriteit, niets anders. Dit kun je niet de hele dag door zo doen want het is heel intensief. Je kunt het inzetten wanneer je even de schouders eronder wilt zetten of superfocus nodig hebt. Deze methode heet de ‘Pomodoro methode’.

Lijstjes

Tot slot werk ik met lijstjes om focus te houden op wat ik belangrijk vind. Ook hier weer komt de Bullet Journal goed van pas. Ik maak een lijst van de lessen die ik volg bij een onlinecursus, zodat ik niet vergeet waar ik ben gebleven of om er mee verder te gaan. Mijn hardloopschema staat op een lijstje, wat ik aan het van de maand af moet werken aan administratie etc. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen waarbij een lijstje je helpt met focussen, je niets vergeet en ook tijd bespaard omdat je niet elke keer alles opnieuw hoeft uit te zoeken.

Daarnaast maakt het ook nog je hoofd rustig omdat je ronddwalende dingen gelijk opschrijft. En wat een leuke bijkomstigheid is: de niet zo belangrijke zaken vallen uiteindelijk af. Wanneer er iets op een lijstje staat en keer op keer niets mee gebeurd, dan is het de vraag of het belangrijk genoeg is om erop te blijven staan.

Wil jij dit jaar ook meer focus en leren werken met de Bullet Journal? Er zijn nog een paar plekken voor de workshop van 30 maart. Hier kun je meer lezen en je inschrijven. 

6 Comments

 1. Linda | | Beantwoorden

  Lijstjes ben ik ook erg fan van! En het helpt mij enorm bij het concentreren. Ik merk dat ik soms ook van het een naar het ander vlieg, maar van een paar dingen om me op te focussen word ik altijd wat rustiger ?

  • Marta | | Beantwoorden

   Leuk om te lezen dat het voor jou ook werkt 🙂

 2. MC Kleuver | | Beantwoorden

  Ik maak regelmatig een lijstje met dingen die ik moet doen. Lijstjes bijhouden zoals in een Bullet Journal heb ik geprobeerd, maar dat resulteerde in het niet meer pakken van de Journal. Zonde, want ik heb een heel mooi boekje!

  • Marta | | Beantwoorden

   Jammer dat je de Bullet Journal niet meer gebruikt! Ik kan zelf niet meer zonder 🙂 Het zou interessant zijn om uit te vinden hoe je het wel kan laten werken voor je.

 3. Frederic Paulussen | | Beantwoorden

  Iets wat ik ongelooflijk moeilijk vind. Ik ben echt met 101 dingen bezig, en dan verlies ik vaak toch wel eens de focus. Maar met jouw tips ga ik proberen dat te minimaliseren en de focus terug te verscherpen. 😉

  Bedankt!

  • Marta | | Beantwoorden

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial