7 tips uit het eerste jaar van een ondernemer

“Timing, perseverance, and ten years of trying will eventually make you look like an overnight succes”

~Biz Stone (co-founder, twitter) ~

plan vs realityAlle clichés zijn waar

Het is alweer een jaar geleden dat ik voor de derde keer moeder ben geworden. Niet van een kindje van vlees en bloed maar van een eigen bedrijf.  Het voelde als de geboorte van een kindje; een hele bevalling. En alle clichés zijn waar:  ze worden zo snel groot, je leven staat op z’n kop, alles draait om je  kind bedrijf bedoel ik, vooraf kun je je geen voorstelling maken hoe het zal zijn etc. etc.

Hoe lang kun je blijven wachten tot het juiste moment?

Het begon allemaal in de zee in Spanje. Ik zat al een tijdje flink te wikken en te wegen wat ik verder wilde. Ik wist dat voor mijzelf beginnen de goede weg voor mij zou zijn, alleen wilde ik daar nog niet aan toegeven. Eigenlijk durfde ik niet. Daar dobberend in de zee drong het tot mij door dat ik de sprong moest wagen. Hoe lang kun je blijven wachten tot het juiste moment?

Mijn grootste uitdaging

Het eerste jaar is snel gegaan. Naast alle praktische zaken in orde krijgen was het nog de grootste uitdaging om mijn oude jasje uit te trekken. Mijn jasje van 15 jaar werknemerschap.  Ik heb mijzelf afgelopen jaar echt uit een keurslijf van ‘werk’ moeten wurmen.

Evenwicht

De vrijheid is heerlijk alleen moet je daarin wel je weg vinden. Natuurlijk schiet je dan ook door naar de andere kant en ben je dan bijna 24 uur per dag met je bedrijf bezig (ja, ik droomde er zelfs van).  Het evenwicht vinden is een belangrijk proces geweest en daarnaast mijn eigen invulling van het woord ‘ondernemer’ vinden.

Mijn inzichten en tips

Het starten van een eigen bedrijf is voor mij één grote les in persoonlijke ontwikkeling geweest. De belangrijkste inzichten en tips wil ik met jullie delen.

 1. Leg een goede basis en breng focus aan. Een goede basis bestaat uit ‘waarom’ en ‘wat’ je wilt gaan doen onderbouwd met een ondernemingsplan als geheugensteuntje. Vervolgens kun je dan per dag, week, maand of kwartaal focus aanbrengen aan welke projecten (alles wat uit meer dan één stap bestaat) je gaat werken. Als starter komt er veel op je af en je kunt niet alles tegelijk. Voordat je het weet heb je een overvolle to do lijst waar de moed van in je schoenen zakt. Focus op een paar projecten en maak het visueel, bijvoorbeeld op deze creatieve manier.
 2. Vraag hulp en schakel experts in. Veel ondernemers willen alles zelf doen maar dat kun je ook anders doen. Er zijn mensen die veel beter zijn dan jij op een bepaald vlak, specialisten zoals bijvoorbeeld een webbouwer, ontwerper of een boekhouder.  Naast dat het je veel tijd bespaart, scheelt het een hoop frustratie als je alles zelf moet uitvinden. Het zijn vaak activiteiten waar je zelf geen energie van krijgt. Zo heb ik gelijk vanaf het eerste moment een boekhouder ingeschakeld. Het vraagt wel een investering maar wat je aan tijd en frustratie bespaart, kun je steken in klanten zoeken of je vak uitoefenen.
 3. Rek je eigen comfortzone steeds uit en ga je angsten aan. Afgelopen jaar ben ik veel angsten aangegaan en heb ik daarmee behoorlijk mijn comfortzone uitgerekt.  Ik noem er een paar die ik bij veel startende ondernemers terug zie: angst om jezelf zichtbaar te maken, angst om klanten te bellen, angst voor kritiek, angst om fouten te maken etc. Alles wordt uitvergroot want; ondernemen is ‘growing up in public’.
 4. Vaar je eigen koers en blijf bij jezelf.  Als startende ondernemers voel je je soms een klein kind wat net komt kijken. Er zijn zoveel anderen die het beter (lijken te) doen, waardoor je in sommige gevallen inspiratie krijgt maar vaak ook onzeker kan worden. De grootste uitdaging vond ik om goed bij mijzelf te blijven. Vergelijken heeft geen zin omdat iedereen in een andere (bedrijfs)fase zit en jij jouw eigen ontwikkeling te gaan hebt.  Een appelboom vergelijkt zich ook niet met een perenboom. Hij zorgt gewoon dat zijn appels zo goed mogelijk groeien.
 5. Heb geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen. Dit vind ik zelf een lastig punt. Als (startende) ondernemer heb je ambities en veel plannen, het kan ook niet snel genoeg gaan. Zelf wordt ik er regelmatig erg ongeduldig van. Echter, opbouwen kost tijd. Een zaadje is niet gelijk een bloeiende kastanjeboom. Je zult het water, warmte en licht moeten geven.
 6. Zorg goed voor jezelf. Als het goed gaat met jou, gaat het goed met je bedrijf. Hoe jij je voelt straal je uit en klanten zien en voelen dat. Jouw fysieke en geestelijk gezondheid is erg belangrijk. Om goed voor je lichaam te zorgen kun je bijvoorbeeld letten op de balans tussen inspanning en ontspanning, je voeding, slaap e.d.  De mentale gezondheid is van een andere orde. Als ondernemer loop je tegen angsten, twijfels en onzekerheden aan. Daarvoor kun je praten met mensen om je heen alleen soms heb je veel meer aan een professional die je daarbij kan ondersteunen.
 7. Have fun! Ondernemen kan zwaar zijn, zeker als je het in je eentje doet. Probeer gaande weg ook de lol erin te houden. Focus op het positieve. Wat gaat er goed? Wat heb je al bereikt? Waar heb je trots op? Waar wordt je blij van?

Ik wens je goede zaken en vooral plezier!

 

3 Comments

 1. John | | Beantwoorden

  Ik ben ook net een jaartje bezig, leuk artikel. Heb het met veel plezier gelezen! Heb wat tips opgeschreven, vooral het rustig aan doen wil me nog niet echt lukken 😉

 2. Marta | | Beantwoorden

  Dank je John! Het rustig aan doen is als starter best lastig. Het is wel belangrijk om ‘denktijd’ of ‘lummeltijd’ af te wisselen met druk zijn. Begin klein en plan bijvoorbeeld elk dagdeel 10 minuten in als je merkt dat je blijft doorgaan. Dit kun je altijd uitbouwen naar 1x per maand een ochtend of iets dergelijks. Succes met je bedrijf!

 3. Tekstschrijver | | Beantwoorden

  Tip 2 is zeker belangrijk. Ikzelf ben geen tekstschrijver en gebruik daarom externe tekschrijvers voor mijn website en social media. Content is key en daarom doe ik het ook niet zelf!
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial