5 gewoontes die je meer tijd opleveren op een dag
“Een grotere output vraagt om mindere input. De meeste informatie is tijdverslindend, negatief, irrelevant voor je doelstellingen en valt buiten je invloedsfeer” ~ T. Ferris ~
Veel mensen hebben het ‘druk’ en ervaren te weinig tijd voor alles wat ze nog moeten doen. De to do lijstjes blijven maar groeien en de tijd lijkt steeds sneller te gaan. Aan het eind van je (werk)dag heb je altijd nog een stuk werk over. Wat kun je er tegen doen? Het is dweilen met de kraan open.
Het begrip ‘tijd’ fascineert mij al langer. Heel vroeger leefde men afgestemd op de jaargetijden en niet op kloktijd. De kloktijd is bij het ontstaan van de spoorwegen door mensen afgesproken om de eerste treinen op elkaar te laten afstemmen. Kloktijd was ook bedoeld om mensen op hun verantwoordelijkheden te wijzen en de samenleving in het gareel te krijgen door stipt afspraken te kunnen nakomen.
In de huidige maatschappij lijkt tijd een schaars goed aan het worden. Hoe meer gemak we hebben gekregen van de technologie, hoe minder tijd we hebben. Toch is de ‘tijd’ voor iedereen gelijk. Iedereen heeft een gelijk aantal uren, minuten en seconden op een dag. De vraag is wat je ermee doet. Hier kun je een inspirerend filmpje bekijken.
Helaas kun je tijd niet vermenigvuldigen of laten groeien. Je kunt wel je manier van met tijd omgaan veranderen. Door heel bewust keuzes te maken waaraan je tijd wilt besteden, prioriteiten stellen. Hierover een andere keer meer.
Wat je ook kunt doen is je gevoel van tijd vergroten. Door bijvoorbeeld meer vanuit rust en focus te werken zodat je alle tijd van de wereld kunt ervaren. Een aantal tips en gewoonten om (voor je gevoel) meer tijd te creëren wil ik graag met je delen.
1: Weet waar je voor staat, leg hiermee een goede basis. Kinderen, collega’s, klanten, je partner, to do lijsten, klussenlijst, boodschappenlijst, administratie, het huishouden etc. Alles en iedereen wil iets van je en loopt aan je te trekken. Zo kan het aanvoelen. Door dit getrek verlies je snel je focus en ben je druk met van alles wat niet de bedoeling was. Door een goede basis te leggen voor jezelf, sta je steviger en ben je als een boom die rustig heen en weer deint op de wind. Belangrijk is dat je weet waar je voor staat, wat je belangrijk vindt en focus houdt op je doelen. Door deze stevige basis laat je je minder snel afleiden. Help jezelf met regelmaat herinneren aan deze basis en stel regelmatig doelen per dag maar ook bijvoorbeeld elke maand, kwartaal of jaar.
2: Snoei waar het kan drastisch. Dit kun je in de breedste zin toepassen. Op activiteiten, relaties, huishouden, spullen, informatie, hobby’s, gedrag, overtuigingen en nog veel meer. Veel zaken waar je druk mee bent kun je waarschijnlijk zo laten vallen en geen haan die er naar kraait. Moet je écht alles doen wat op je lijstje staat? Is alles zó belangrijk? Moet het ook écht op die manier, zo perfectionistisch bijvoorbeeld. Is elke dag het nieuws volgen écht zo belangrijk? Ga eens kritisch na wat er daadwerkelijk bijdraagt aan jouw doelen, waarden of missie, de rest kun je terugsnoeien of loslaten.
3: Druk regelmatig de pauze knop in. Wanneer we stress ervaren of het heel druk hebben, is de neiging groot om juist harder te willen gaan rennen om meer gedaan te krijgen. Juist even stoppen, levert je daarna meer tijd op omdat je focus is hersteld en je productiever aan het werk kunt. Plan daarom op enkele vaste momenten van de dag een kleine pauze in waarbij je niets doet, gewoon even mijmeren of op je ademhaling letten. Als je dit niet gewend bent moet je in het begin jezelf even helpen herinneren door bijvoorbeeld het alarm van je telefoon te zetten.
4: Geef jezelf extra tijd cadeau. Door bijvoorbeeld een kwartier eerder dan normaal op te staan, creëer je een heel ander gevoel van tijd voor jezelf. Je hoeft je niet ze te haasten en je kunt relaxt op gang komen. Dit geldt ook voor afspraken waar je heen moet, plan je reistijd wat ruimer dan gebruikelijk. Zo zorgde ik in mijn tijd als accountmanager ervoor dat ik bij verre afspraken een half uur extra reistijd had in verband met mogelijke files. Meestal kwam ik dan mooi op tijd aan en zat ik niet te stressen achter het stuur. Wanneer ik te vroeg aankwam, had ik nog even tijd om een telefoontje te plegen of van de omgeving te genieten.
5: Zorg voor focus achter de computer. Internet is een prachtig medium maar voor de meeste mensen een grote bron van afleiding. Hoe vaak wil je ‘even’ iets opzoeken op het internet en duurt het veel langer dan je in eerste instantie van plan was. Je surft van de ene link naar de andere en je vergeet bijna wat je in eerste instantie wilde doen. Schrijf daarom voordat je het internet op gaat op een geeltje wat je doel is en leg het naast je neer. Zo ‘verdwaal’ je minder snel en hou je je focus vast.
Heb je een chronisch tekort aan tijd en ben je hier goed zat van? Laten we samen jouw tijdsprobleem eens goed bij de kern aanpakken zodat je alle tijd van de wereld kunt gaan ervaren. Schrijf je in voor de twee daagse training van 15 mei en 5 juni. Nu met een zeer aantrekkelijk introductieaanbod.