Zo kun je je creativiteit vergroten

“A relaxed mind is a creative mind”

parachute

 

Ik zit achter mijn pc en probeer te schrijven. Voor de zoveelste keer wis ik de geschreven zin en loopt nog maar eens naar de keuken om wat te drinken te halen. Van alle inspiratie en ideeën die ik gisterenavond had is weinig over. Ik baal ervan. Vandaag heb ik de hele werkdag tot mijn beschikking en dan komt er niets uit mijn vingers.

Een keuzemoment

Zo’n moment voelt als een t-splitsing waar ik kan kiezen voor de weg om gestrest te raken, te gaan forceren en door te duwen. Of ik kan kiezen voor de weg van het accepteren hoe het gaat en los te laten. Vaak genoeg heb ik automatisch de eerste weg gekozen en nu ben ik blij dat ik de splitsing herken zodat ik nog bewust een keuze kan maken.

Ik kies voor loslaten. Door het juist los te laten dat je creatief ‘moet’ zijn geef je jezelf de ruimte. Ga je forceren en doordrukken, dan zal er ongetwijfeld ook iets ontstaan maar met veel meer moeite en minder bezieling.

Creativiteit

Ik hoor vaak mensen verzuchten: ‘ik ben niet creatief’. Dat geloof ik niet. Iedereen is creatief. Misschien uit het zich bij jou niet in tekenen, schilderen of schrijven. Dat hoeft ook niet. Het gaat juist over het flexibel zijn in je manier van kijken en denken. Een vaardigheid of eigenschap die zeker voor ondernemers (en iedereen als je het mij vraagt) heel waardevol is om in te kunnen zetten.

Creatief zijn door het kunnen verruimen van je blikveld. Door het denken in oplossingen in plaats van problemen. Door het kunnen kijken door een andere bril of een andere invalshoek te nemen. Door dingen durven uit te proberen die anderen niet doen. Door jezelf verrassen en te blijven uitdagen. Door kansen te zien en nieuwe mogelijkheden, zelfs wanneer iets uitzichtloos lijkt. Door open staan en onbevooroordeeld zijn. Door je niet uit het veld te laten slaan en vol te houden. Door je intuïtie volgen wanneer iets goed voelt terwijl anderen je voor gek verklaren.

Dat is ook creativiteit. Zo zijn wij geboren, zo zijn kleine kinderen. Dit is een natuurlijke staat van zijn.

Ontspannen geest

Helaas komt in de huidige tijd deze aangeboren creativiteit vaak in het gedrang. Het vraagt namelijk een ontspannen geest en dat is iets wat een flinke uitdaging kan zijn. Het lukt je ook niet wanneer de energie laag is door bijvoorbeeld ontevredenheid, frustratie, angst, stress of vermoeidheid. Dan vernauwt je blik juist, je geest sluit zich juist af en kiest voor veiligheid en bekende patronen.

En creatieve open blik vraagt dus een ontspannen staat. Door deze ontspannen staat, ben je ook veel ontvankelijker om creatieve oplossingen, mogelijkheden en ideeën te zien.

De eerste stap om je creativiteit te vergroten

Bedenk waar je blij en ontspannen van wordt en gun jezelf de tijd om dat te gaan doen. Wat dat precies is, is voor iedereen anders. Ga in elk geval leuke en ontspannende dingen doen, dat heeft direct invloed op jouw energie. En voel je vooral niet schuldig want het komt daarna juist ten goede van je resultaten en efficiëntie. Bij veel mensen ontstaan de meest spontane ideeën wanneer zij los laten. Vlak voor het slapen gaan, bij het wakker worden, onder de douche, onderweg in de auto of trein, op vakantie.

Train je creatieve blik

Een andere manier om makkelijker toegang te krijgen tot creativiteit is om je creativiteitsspier te trainen. Door bijvoorbeeld een doosje te maken (ja ik heb iets met doosjes) met kleine opdrachten om je ‘out of the box’ te laten denken en je te inspireren om anders te kijken.

Hier zijn alvast een aantal ideeën die je in zo’n doosje kunt stoppen:

 1. Poets je tanden met je andere hand
 2. Eet groente of fruit uit alle kleuren van de regenboog
 3. Bedenk een nieuwe functie voor een kapot voorwerp of een voorwerp wat je niet meer gebruikt
 4. Schrijf een brief aan jouw jongere zelf van 15 jaar oud, welke adviezen zou je jezelf geven?
 5. Kook 1x per week iets wat je nog niet kent uit een ander land
 6. Schrijf jezelf een brief vanuit jouw oudere zelf van 65 jaar, welke adviezen zou je jezelf geven?
 7. Pak een voorwerp die jouw huidige situatie weergeeft, leg deze op de grond en loop er eens omheen. Wat valt je op?
 8. Schrijf jezelf een fanbrief en stuur deze op naar jezelf.
 9. Schrijf je favoriete quote op een vel papier er versier het met mooie kleuren en letters
 10. Maak een ‘wall of fame’ van projecten waar je trots op bent, facturen, favoriete klanten etc,
 11. Schrijf al je gedachten op en maak je hoofd leeg om plek te maken voor nieuwe ideeën.
 12. Ga associëren. Sla een woordenboek open en prik een woord waarmee je een kort verhaal schrijft van 1 A4-tje
 13. Beschrijf een dag in het leven van jouw huisdier, boom in de tuin, jouw favoriete pen, jouw telefoon etc.
 14. Verplaats een paar meubels in je (werk)kamer
 15. Gun jezelf droomtijd en ga lekker mijmeren op de bank, in het bos, in bad of ergens waar jij makkelijk nieuwe ideeën krijgt.
 16. Leef een dag alsof je heel rijk of juist heel arm bent
 17. Speel een (mid)dag toerist in eigen stad
 18. Doe iets anders dan anders
 19. Maak van een standaard of routine klus een feestje
 20. Schrijf een haiku een elfje of een pantoum
 21. Ga wandelen met een idee

Vind je het lastig om meer creativiteit in te zetten als ondernemer? Verras jezelf en doe mee met de workshop SoulCollage®. Ontdek hoe makkelijk het is om jouw creativiteit te laten stromen en wat een andere manier van kijken je op kan leveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial