Zo haal je voor jezelf de angel uit een potentieel conflict

Lastige gesprekken, misverstanden, conflicten… Ik geef al jaren trainingen hoe je hier handig mee om kunnen gaan. Het is alleen wel anders wanneer je er persoonlijk mee te maken krijgt. Dan kan het een stuk lastiger zijn om er niet door meegesleept te worden. Misschien komt het door de vallende blaadjes maar de laatste weken kwam het moeiteloos naar mij toe. Vervelende telefoontjes, mailtjes of appjes. Mensen of gebeurtenissen die mij uitdagen om dichtbij mijzelf te blijven en mij niet te laten meetrekken in het verhaal of emotie.

Meestal lukt het goed om in mijn eigen kracht te staan en situaties snel los te laten. Van nature ben ik relativerend en zie dat er verschillende kanten en belevingen aan een situatie zitten, dat maakt het makkelijker om ermee om te gaan. Recentelijk had ik echter een aantal situaties en gesprekken die mij maar moeilijk loslieten.

De draaimolen

Eén van de effecten was dat niet alleen deze negatieve emotie lang bleef hangen maar ik ook erg in mijn hoofd schoot. Als of er een draaimolen in mijn hoofd op hol was geslagen die alles bleef herhalen. Wat er was gezegd, wat ik anders had moeten zeggen, wat ik volgende keer ga zeggen, wat ik moet doen of juist niet etc. etc. Het lukte mij niet om de rust in mijzelf te vinden en bleef maar malen.

Natuurlijke neigingen

Mijn eerste neiging was om het met anderen te delen en te bespreken. In eerste instantie was dit wel fijn, alleen versterkte het juist mijn negatieve gevoelens van ‘gekwetst zijn’, ‘gelijk willen hebben’ of ‘zielig zijn’. Dit leverde niets op behalve meer negativiteit. Een andere impuls was om gelijk te reageren, om mijzelf te verdedigen en de ander aan te vallen. Dit heb ik gelukkig niet gedaan want het werkt totaal niet. Wanneer je reageert vanuit een emotie, geeft je een tunnelvisie waardoor je totaal niet open communiceert wat de boel alleen maar verergert. Je komt dan samen in een negatieve spiraal waar je moeilijk uitkomt. Het gaat dan niet meer over de inhoud maar je reageert op elkaars emotie. We hebben allemaal onze eigen beleving, interpretatie en waarheid hebben wat het lastig maakt om objectief te blijven.

Afstand nemen

Wat voor mij uiteindelijk goed werkte was om alles eerst even te laten zakken door wat afstand te nemen. Toevallig moest ik de hele dag naar een cursus waardoor ik geen tijd had om de gebeurtenis te herkauwen of boos te blijven. Ik merkte dat ik daardoor een ander perspectief kreeg, het leek allemaal wat lichter te worden. Om de laatste angel er voor mijzelf uit te halen aan emoties ben ik gaan schrijven. Puur voor mijzelf om de laatste restjes eruit te laten en alles op een rij te zetten. Papier is geduldig, het praat niet terug, het heeft geen oordeel en je kunt gewoon je ei kwijt. Net zolang totdat je voelt dat het rustig wordt van binnen.

Positieve insteek

Al met al heb ik het een paar dagen laten zakken. Toen had ik zelf genoeg afstand, de emoties aan beide kanten waren gezakt en kon ik reageren vanuit een open en oplossingsgerichte houding. Ik stel mijzelf dan de vraag: ‘helpt dit de situatie nu?’ Of ‘wat zou mijn allerbeste zelf hierop antwoorden?’. Vaak werkt het om de positie en gevoel van de ander te zien of te erkennen en daarbij jouw eigen gevoel en grens te benoemen. Altijd met de intentie om een oplossing te vinden in plaats van gelijk te krijgen. Zoals Dr Phil vaak terecht zegt: “Wil je gelijk of wil je geluk?”.

Dit soort gesprekken en situaties blijf ik spannend vinden want ik houd niet van conflicten. Maar wanneer de angel eruit is voor mijzelf en ik kan er van een afstand naar kijken brengt het uiteindelijk toch wel iets positiefs: ik leer er veel van. Wanneer je ervoor open blijft staan, kan het omgaan met mensen je een hoop leren over jezelf. En elke keer is er weer een nieuw level, net als bij een computerspelletje.

Kun je wel wat meer inspiratie gebruiken in je persoonlijke ontwikkeling of om dichtbij jezelf te blijven? Voor meer ontspanning, tijd en positieve energie? Meld je aan voor de gratis 12 dagen zonneschijn die start op maandag 13 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial