Zo heb je elke dag vakantie, ook als je aan het werk bent

 

Na jaren van vliegreizen naar mijn Spaanse roots met veel zon en water hebben we dit jaar voor een ander soort vakantie gekozen: een autoreis naar Denemarken. Het was een ‘experiment’ maar na afloop voelde het als een verademing, als iets wat ik heel lang heb gemist. Het leek op de reizen die we vroeger maakten met de rugzak voordat de kinderen er waren maar dan in een iets andere vorm. Het gaf mij een aantal waardevolle inzichten die ik meeneem het werkende leven in en graag met je deel. 

Op reis

Voordat de kinderen er waren reisden we graag naar onbekende gebieden met alleen een rugzak en een vliegticket. Wat mij helemaal blij maakte was het ontdekken, het onderdompelen in een hele andere omgeving en cultuur. Op zo’n reis werden al je patronen, gewoonten en overtuigingen compleet door elkaar geschud waardoor ik weer met een frisse en nieuwe blik thuis kwam. Daarbij vond ik het heerlijk om compleet in het ‘nu’ te zijn, in de ervaring van het moment. Het gevoel dat al je zintuigen ‘aan’ staan, dat je hoofd leeg is en dat je je laat leiden door wat er op je pad komt. Deze ervaringen heb ik stukken minder wanneer ik twee weken op strandvakantie ga naar mijn geboorteland Spanje. Ook best fijn maar pas dit jaar merkte ik wat ik precies gemist heb en hoe belangrijk het voor mij is.

Welke geeft vakantie jou?

Al een tijd reizen we niet meer op die manier met de rugzak. Zelf dacht ik dat ik deze ervaringen alleen bij verre bestemmingen kon hebben maar dat blijkt niet zo te zijn. Onze vakantie naar Denemarken gaf mij hetzelfde gevoel. Het gaat niet zo zeer om de omgeving of de invulling van de vakantie maar dat je rekening houdt met een bepaalde behoefte, ervaring of een waarde die voor jou belangrijk zijn om het vakantiegevoel te ervaren.

Zo wordt ik heel erg blij van het ontdekken van kleine mooie dingen om mij heen. Je laten meevoeren door het weer, het landschap, de omgeving ontdekken, je eigen nieuwsgierigheid volgen. Go with the flow. Kijkend door de lens naar de details in de natuur, huizen, mensen, vreemde culturen. Juist het anders kijken naar deze kleine dingen doet mij beseffen dat wij een onderdeel zijn van een groter geheel. Ik wordt er blij van en het opent mijn blik letterlijk en figuurlijk. Waar bloei jij van op in de vakantie? Is het de ‘rust’ en ‘tijd voor jezelf’ om op te laden of het genieten van lekker eten en drinken, het samen zijn met je geliefden? Wat heb jij echt nodig om een heerlijke vakantie te hebben?

Waarom wachten?

Zo heeft iedereen een andere behoefte of een ander gevoel wat ‘vakantie’ moet zijn om volledig opgeladen weer thuis te komen. Als dat iets is wat je ten diepste nodig hebt of wilt doen of ervaren, wat je van binnenuit verlangt, waarom zou je wachten tot de vakantie?  Op die manier druk je de rest van het jaar een deel van jezelf weg.

De container (vakantie, werk, relatie) zou niet uit hoeven maken. Welke essentie, waarde of behoefte ligt eronder? Als de onderliggende waarde of behoefte voor jou klopt dan kun je een vorm kiezen die past. Nu is kamperen lastig om in je dagelijkse leven of werk te integreren. Dat wat er voor jou onder ligt aan waarden, behoeften of gevoelens kun je wel ruimte geven. Is het vrijheid? Of het ervaren van de natuur? Als dat jouw behoefte is, dan kun je dit op vele manieren invullen ook in je dagelijkse leven.

Mijn onderzoekende kant voedt ik door mij te blijven verwonderen over wat ik zie en hoor. In gesprekken met mensen, tijdens trainingen. Overal waar ik ben probeer ik mijn nieuwsgierige kant in te zetten en mijn zintuigen in te zetten. Het inzicht wat ik kreeg tijdens de vakantie is dat er een deze kant van mij, of behoefte, essentieel is. Het voelde als een verademing om het de vrije loop te laten.

Daarnaast realiseerde ik mij dat ik dit op sommige vlakken niet deed en mijzelf vast zette in oordelen en conclusies waar ik last van had. Bijvoorbeeld een aantal conclusies over hoe ik moest ondernemen en werken, waardoor ik mijzelf belemmerde. Door deze oordelen los te laten en mijn onderzoekende geest en nieuwsgierigheid weer ‘aan’ te zetten, kwam ik in een aantal hele interessante nieuwe opdrachten terecht die ik door mijn oordelen anders opzij had geduwd. Tijdens deze opdrachten wordt ik uitdaagt om mijn ‘vakantiewaarden’ volledig in te zetten: de nieuwsgierigheid, volledig in het ‘moment’ zijn en open staan voor andere aanpakken en gewoonten. Ik wordt er erg blij van, dit klopt voor mij. De essentie, daar waar ik behoefte aan heb, waar ik blij van wordt kan ik kwijt en niet alleen tijdens de vakantie.

Hoe zit dit bij jou? Wat is jouw behoefte tijdens de vakantie die je ook meer in je dagelijks leven kun integreren? Welke kleine stap kun je nemen? Wacht niet tot de volgende vakantie maar begin vandaag….

Vind je het lastig om een andere manier te gaan van werken handen en voeten te geven? Neem gerust contact met mij op, ik spar graag met je hierover tijdens een telefoongesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial