Zo blijf je in de flow

“May what I do flow from me like a river, no forcing and no holding back, the way it is with children”

~Rainer Maria Rilke~

Zo blijf je in de flowAl heel lang wilde ik naar Peru om de ‘Machu Pichu’ te zien. En eindelijk was ik dan in Peru, het enige wat ik nog moest doen was de Inca trail lopen van een paar dagen. Het was een zware tocht. Na elke bocht verscheen een nieuwe bocht, na elke berg verscheen een nieuwe berg. Er leek geen einde aan te komen en ik kwam mijzelf behoorlijk tegen. Tot op het moment dat mijn denken en mijn weerstand stopte en ik in een soort meditatieve staat gewoon de ene voet voor de andere zette. Vanuit een flow, volledig aanwezig in de omgeving, stap voor stap in beweging blijvend.  

Twijfel en stilstand

In dit eerdere blog schreef ik over mijn grootste les in het ondernemerschap: het volgen van mijn eigen unieke pad. Soms kom je op deze reis op een punt dat je gaat twijfelen en je jezelf afvraagt waar je aan begonnen bent of je wel door moet gaan op deze manier. Zeker als geduld niet je sterkste kant is of dat je verwachtingen niet reëel zijn. Soms laten resultaten op zich wachten want groei heeft tijd nodig en rijping. Op zulke momenten kun je wel eens tot stilstand komen om de verkeerde redenen. Omdat je gaat twijfelen bijvoorbeeld of omdat je bang bent. Je kunt dan zomaar verstrikt raken in negatieve denkspiralen en het doel en verlangen uit het oog verliezen.

Advies

Een tijd terug trok ik op zo’n moment een (eigen gemaakte) SoulCollage® kaarten voor advies. Deze kaart was zo ontzetten treffend. Een man op fiets die allerlei breekbare potten Zo blijf je in de flowvervoerde. De kernboodschap was dat ik gewoon moest blijven doortrappen, in beweging blijven en vooral niet te veel gaan nadenken over ‘wat er gebeurd als….’ Of ‘stel dat…..’ Want dan raakt de fiest uit evenwicht en vallen de potten (lees ideeën) aan diggelen door mijn eigen toedoen.

Blijven trappen dus op die fiets… Kleine stappen blijven zetten op weg naar je droom. Consequent volhouden en niet in de negatieve denkpatronen stappen. Wanneer ik consequent elke dag tijd besteed om iets te doen aan mijn droom (of een project) dan blijft de flow. Op het moment dat ik te ver vooruit ga nadenken over zaken die er nog niet zijn, of deze gedachten veel te groot maak of allerlei dingen voorspel die zouden kunnen gebeuren, dan vallen de potten en loop ik vast.

Stap voor stap

Als bewuste ondernemer heb je een droom, een groot verlangen wellicht. De energie van deze droom, het verlangen, is wat jou in beweging brengt. Soms kan het echter zo groot en onbereikbaar lijken dat we in ons hoofd er niet bij kunnen, we blijven steken in de ‘hoe kom ik daar?’ vraag en het allerlei emoties (angst) oproept. De kunst is om wel de energie en het verlangen te voelen maar niet in je hoofd te schieten ‘hoe’ dat je daar ooit moet komen of waarom het je niet lukt of waarom het zo lang duurt etc

Zo ging het ook bij de Incatrail. Elke keer wanneer ik in mijn denken terecht kwam werd het vele malen moeilijker  ‘wat duurt het lang, mijn voeten doen pijn, wéér een bocht!, ik snak naar een douche, ik weet niet of ik het ga halen etc etc’. Het verlangen om bij de Machu Pichu de zonsopgang te zien was mijn energie waardoor ik bleef lopen. Wat hielp was om gewoon in beweging te blijven en één voet voor de ander te blijven zetten. En de bekroning liet alle ellende smelten: de zonsopgang was adembenemend!

Blijf in de flow

Het belangrijkste is om in de geïnspireerde flow te blijven, voetje voor voetje te blijven zetten en je energie niet onnodig weg te laten lekken. De kernvraag is: Wat kan ik vandaag voor geïnspireerde actie zetten om iets dichterbij die droom te komen?

En wanneer je even helemaal niet in de flow bent en totaal geen inspiratie hebt kunnen deze praktische stappen je helpen om terug in de flow te raken. 

1- Maak verbinding (s ochtends al) met je droom. Niet vanuit je hoofd dat je bepaalde cijfers wilt halen maar vanuit je hart, voel de energie, met je verlangen. Doe dit net zo lang totdat je jezelf warm voelt worden en bruisend en bubbelend van binnen. Vind je het moeilijk om je droom voor je te halen? Het helpt je om het visueel te maken door er  bijvoorbeeld een SoulCollage® kaart of een droombord van te maken.

2- Je droom, vooral het gevoel en het verlangen is jouw stip aan de horizon. Welke kleine acties kun je vandaag doen om in die richting te komen van je droom? Hoe kun je het gevoel wat je verlangt ook gewoon vandaag te voelen in de dingen die je doet op weg er naar toe.

3- Merk je dat het zetten van stappen je zwaar valt en kom je moeilijk in beweging? Verbind je opnieuw met je droom, het gevoel ervan en probeer de stappen nog kleiner te maken. Plan wat tussenstations op de route in. Al is het maar elke dag 5 minuten om je met je droom en verlangen te verbinden, dat is ook al een stap in de richting

4- Haal jezelf uit de weg. Wanneer je merkt dat je in je hoofd begint te raken en de twijfel of angsten beginnen te fluisteren, of erger schreeuwen, zet dan het volumeknop van je hart en je verlangen naar je droom hoger zodat dit het geluid in je hoofd overstemt

Door helder te hebben waar je voor staat en waar je heen wilt en je te laten voeden door deze energie of verlangen, kun je veel meer vanuit de flow stappen zetten. Door vervolgens jezelf uit de weg te halen en oude verhalen los te laten,  op een positieve manier met je angsten om te gaan en met jouw innerlijke team samen te werken, is er ruimte om meer jouw innerlijke kompas te luisteren en je open te stellen voor de flow van inspiratie die altijd beschikbaar voor je is.

Maakt je hart een sprongetje wanneer je dit leest? Wil je meer vanuit de flow ondernemen samen met een groep gelijkgestemde ondernemers? Dan wil ik je uitnodigen om met deze pilot mee te doen: ‘De innerlijke reis van het ondernemerschap’.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial