Deel 4: Werk jij efficiënt samen met jouw innerlijk team?

“If you gave your inner genius as much credence as your inner critic, you would be light years ahead of where you now stand” ~Alan Cohen~

 

Als (bewuste) ondernemer heb je niet alleen te maken met de buitenwereld maar ook met jouw innerlijke wereld. Soms kunnen we veel last hebben deze innerlijke wereld en kunnen onze innerlijke delen ons flink belemmeren. Toch kun je er ook gebruik van maken. Wanneer je goed met jouw innerlijke delen leert omgaan kun je het als ondernemer in jouw voordeel inzetten voor je bedrijf.

Grote bemoeials

Stel je hebt een nieuw idee voor een nieuw product of actie. Geïnspireerd en vol enthousiasme ga je hiermee aan de slag. Al snel komt er een moment dat het hoofd zich ermee gaat bemoeien en er een negatieve innerlijk dialoog op gang komt. ‘Waar ben ik mee bezig, daar zit toch niemand op te wachten’ of ‘Het is nog niet klaar, het kan mooier, beter, professioneler etc’ of ‘Stop nou maar, het wordt toch niets’ of ‘Het is niet bijzonder wat je doet, er zijn al zoveel mensen die dit aanbieden’ etc, etc. Het effect is dat het enthousiasme wegebt, je niet meer je intuïtieve ingeving volgt maar dat je gaat twijfelen en passief wordt of stopt met het hele idee.

Bescherming

Wanneer jij iets nieuws, spannends, anders dan anders van plan bent raken er delen van jou in de stress. Je kunt het zien als passagiers in een bus die opeens naar voren springen om het stuur van jou over te pakken. Sommige beginnen op je in te praten om je van je nieuwe plan af te brengen. Sommige delen die heel erg bezorgd raken kunnen ook gelijk het stuur overpakken of de rem intrappen.

Het helpt om je te realiseren dat deze stukjes van jezelf hier een goede bedoeling mee hebben. Ze hebben altijd een beschermende functie gehad in ons (vaak jonge) leven. Ook al zijn ze nu niet meer zo nodig, ze blijven ingrijpen om jou te behoeden voor de gevolgen.

Het innerlijk team

Bekende innerlijke delen zijn bijvoorbeeld: de perfectionist, de criticus, het gekwetste kind, de diva, de clown, de onzekere, de angstige, de pleaser. Iedereen heeft deze innerlijke delen, maar niet allemaal zijn ze even actief. Sommige delen zitten ver achterin de bus en sommige proberen steeds het stuur over te pakken.

Nogmaals, hun bedoeling is goed, hun voornaamste taak is om jou te beschermen en veilig te houden. Vooral wanneer jij nieuwe dingen wilt uitproberen proberen zij je te beschermen voor pijn en afwijzing. Hun belang is dat jij blijft waar je blijft en vooral geen (in hun ogen) domme dingen doet. Als volwassen mens en ondernemer kun je er alleen behoorlijk last van hebben.

Leer samenwerken

De eerste stap is om bewust te worden wat er in jou gebeurt. Om met deze delen samen te kunnen werken is het handig om ze te herkennen en te erkennen. Onze eerste neiging is om ze juist weg te drukken, te negeren of met ze te vechten. Op deze manieren versterk je hun invloed juist. Door naar ze luisteren en hun bezorgdheid te erkennen maakt dat ze niet meer zo prominent aanwezig hoeven te zijn. Luister naar dit innerlijk stukje, wat heeft het je te vertellen, waar is het bezorgd over, wat heeft het nodig? Wanneer je dit weet kun je ze gerust stellen en zelf bepalen hoe en wanneer je ze wilt inzetten. Jij zit immers aan het stuur. Jij bent oud en wijs genoeg om niet in zeven sloten tegelijk te vallen.

Wanneer je leert samenwerken met deze (hinderlijke) innerlijke delen van jezelf kun je ook kijken naar welke delen er achterin de bus zitten waar je meer gebruik van zou kunnen maken. Zo kan een Criticus veel roet in het eten gooien maar die heeft ook een tegenpool die hem wat tegengas kan geven. Wanneer je bijvoorbeeld jouw innerlijke supporter weet te vinden en deze wat meer ruimte kunt geven, dan wordt het wellicht makkelijker om de criticus een stapje terug te laten doen zodat je makkelijker nieuwe stappen kunt zetten als ondernemer.

Er zijn vele manieren om te leren om met deze innerlijke delen samen te werken en in gesprek te gaan. Vaak zijn dit lange en zware trajecten bijvoorbeeld met coaching of therapie. Sinds ik met de SoulCollage® methode ben gaan werken heb ik kunnen ervaren dat het ook simpeler kan. Door het in kaart brengen van jouw innerlijke delen leer je jezelf beter kennen, krijg je meer balans en kun je beter samenwerken met al deze verschillende delen.

Wil jij ook jouw innerlijke delen in kaart brengen en beter leren inzetten in jouw ondernemerschap? Maakt jouw hart een sprongetje wanneer je dit blog leest? In september start een pilot van mijn nieuwe programma: ‘De innerlijke reis van het ondernemerschap’ . Hierin leer je ondermeer hoe je met SoulCollage® jouw innerlijke delen kunt inzetten als bondgenoten tijdens jouw reis als ondernemer.

Ondernemen is een reis, een innerlijke reis. Van ontdekkingen en persoonlijke groei. In deze serie blogs schrijf ik over de innerlijke reis van het ondernemerschap om jou te inspireren jouw unieke weg als ondernemer te volgen. Hier kun je deel 1 en deel 2 lezen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial