Welke bril heb jij op?

“It’s much more powerful and compelling to create a positive vision than it is to tear somebody down. “

~Mark McKinnon~

imperfect
imperfect

 

Hee wat toevallig om je hier te zien! Hoe gaat het?

Goed hoor, met jou?

Ja hoor best, wat een weer hè?!

Ja vreselijk, al die regen

En die koude wind dan! Ben echt weer toe aan de zomer.

Zeker, anders ik wel! Hoe is het met je werk eigenlijk?

Tja, wat zal ik zeggen. Het is crisis he.

Het houdt maar niet op. Bij mijn man op het werk zijn ze ook al weer aan het bezuinigen

Ja, dat verbaast me niets, je ziet het overal.

Precies één jaar geleden ben ik gestart als zelfstandig ondernemer. In het kader  van dit jubileum heb ik de eerste tip van mijn vorige blog toegepast. Ik heb het jaar eens de revue laten passeren. Tijdens deze terugblik viel mij een bepaald patroon op. Dat ik kritisch was, erg kritisch.

Kritisch naar mijzelf en naar het proces. ‘Dit heb ik niet gedaan, dat is niet gelukt, wat gaat het langzaam, dit heb ik te weinig gedaan, dat juist te veel, dat had ik nog willen/moeten doen en dat andere heb ik voor mij uit geschoven etc  .’ Ik werd er niet blij van.

In gesprek met een collega ondernemer kreeg ik ineens een andere kijk op de zaak. Zij was juist super positief: “jij hebt al veel meer gedaan dan ik in vijf jaar!” Ze somde een hele rij zaken op die ik had ondernomen en bereikt het afgelopen jaar. Ik werd er stil van, had ik dat allemaal gedaan in één jaar? Als je het zo bekijkt….

Een compleet andere kijk op hetzelfde. En wat leverde dat een verschil in energie op!  Het gaf een heel ander resultaat en gevoel dan hoe ik er naar had gekeken.  Hier werd ik juist blij en trots van.

Het kritisch zijn is een hardnekkig patroon, daarin ben ik niet de enige. We zijn zo gericht om te zien wat we missen en wat er ontbreekt dat we vergeten te kijken naar wat we wel hebben.  We mopperen en klagen snel of worden erin meegetrokken door anderen. Zonde van de tijd en energie!

Hoe zou het voelen om positief en dankbaar door het leven te gaan in plaats van te mopperen, klagen en te bekritiseren? Als we nou eens vaker onze focus zouden verleggen naar het positieve, wat er wél is en wat we allemaal wél bereikt hebben. Waar je dankbaar voor bent, waar je trots op bent.  Wat een energie geeft dat!

De Amerikanen deden het afgelopen week met thanksgiving. Een feest als dank voor de oogst en alle goede dingen. Een mooi ritueel eens per jaar bij stil te staan. Dat is wel erg weinig, één keer per jaar.

Het is iets wat je moet trainen heb ik gemerkt. Deze verandering van bril kan namelijk best moeilijk zijn. Zeker zo tegen het einde van het jaar waarin je beseft dat het jaar voorbij is en je nog van alles had willen doen. Dan is het makkelijker om jezelf verwijten te maken dan trots te zijn op wat je wél hebt gedaan.

Om je te helpen je positieve focus te trainen en meer energie te creëren, deel ik enkele van mijn favoriete tips en oefeningen

  • Schrijf elke avond,  in een mooi boekje, voor het slapen gaan minimaal 5 dingen op van die dag waar je dankbaar voor bent. Successen die je hebt bereikt, dingen waar je trots op bent. Hou dit enkele weken vol en je zal zien dat je nog meer positieve dingen naar je toe komen.
  • Een simpele oefening om gelijk een positief gevoel te krijgen: sluit je ogen en leg je linkerhand op je hart en je rechterhand daaroverheen. Voel alsof er een vlammetje in je hart brandt. Vul dan in jezelf deze zin aan: ‘ik ben blij en dankbaar voor…”. Herhaal dit enkele minuten achterelkaar waarbij je elke keer iets nieuws noemt. Gewoon wat spontaan in je opkomt, denk er niet over na maar zorg dat je in een ritme komt. Het hoeven geen grootse zaken te zijn, het kan ook het kopje thee zijn wat je net gedronken hebt.
  • Geef complimenten. Niets is aanstekelijker dan de blijheid van mensen als je ze een compliment geeft. Deel daarom dagelijks minimaal twee complimenten uit aan willekeurige mensen of in je naaste omgeving.
  • Ga op kritiekdieet. Hoe meer je bekritiseert, klaagt en moppert, hoe moeilijker kunt omschakelen naar een positieve houding. Zodra je merkt dat je in de kritische stand staat, trek jezelf daar zo snel mogelijk uit. Een paar jaar geleden had je een paars polsbandje die je dan van pols kon verwisselen als geheugensteuntje.

Tot slot als afsluiting van dit jaar wil ik je graag bedanken voor het lezen van dit blog. Dit is één van de zaken waar ik afgelopen jaar hard aan gewerkt heb. Ik ben erg dankbaar voor alle lezers en super blij voor de reacties die ik krijg.

Ik wens je een positieve blik voor komend jaar!

© Marta van Sitteren, december 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial