Weer een puzzelstukje dat past!

“Eventually all the pieces fall into place. Until then, laugh at the confusion, live for the moment and know that everything happens for a reason.”  ~unknown~

Weer een puzzelstukje dat past!
Weer een puzzelstukje dat past!

 

Vele jaren geleden ben ik aan een puzzel begonnen. Hoeveel stukjes deze had, geen idee. Het blijken er meer te zijn dan ik had gedacht, en lastiger ook. Wat lijken al die stukjes op elkaar, alleen welke past er? Zo langzamerhand is de rand gelegd en zijn steeds meer vlakken gevuld met passende stukjes. De puzzel wordt steeds completer en het wordt het een mooie puzzel.

Zo voelt het voor mij sinds ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling en zeker ook als ondernemer. Het is een heel proces om alle stukjes te ontdekken, te sorteren en passend te krijgen. Gaandeweg kom ik er steeds meer achter welke stukjes passen en welke niet. Wat wil ik, wat past bij mij, hoe wil ik het en wat kan ik voor anderen betekenen met mijn kwaliteiten?

Het is niet altijd zo vanzelfsprekend (of prettig) om bepaalde kwaliteiten van jezelf te zien. Eerder schreef ik hier een blog over. Dat stukje,  rust,  zie ik nu ook als één van mijn kernkwaliteiten die voor anderen erg waardevol blijkt te zijn. En pas heb ik nóg een cruciaal stukje ontdekt.

Het is een stukje dat ik vaak voor mijzelf houd en weinig naar buiten breng. Mijn creatieve kant.  Iets wat voor mij zo voor mij zo vanzelfsprekend is dat ik dit bijna niet meer zag. Van kinds af aan ben ik creatief bezig. Schrijven, tekenen, schilderen, fotograferen, meubels maken. Noem maar op. Wat ik zie maken mijn handen. Onlangs heb ik ervaren hoe ik mensen ermee kan raken.

Ik kom er de laatste tijd steeds meer achter dat dit een bepalend puzzelstukje is en ik er niet aan ontkom om het ook in te gaan zetten in mijn werk met mensen. Het is zo’n wezenlijk onderdeel van mijzelf en van de hele puzzel. Wanneer ik het achterhoud, ontbreekt er een stuk van mijzelf en dat klopt niet (meer).

Maar de volgende stap was niet gemakkelijk. Het bleek een thema te zijn, dat voor mij erg beladen was met oordelen en negatieve overtuigingen. Om zakelijk te gaan schrijven was al een hele stap, laat staan om met mensen creatief te gaan doen. Want….

Het is niet professioneel, je bent psycholoog

Mensen willen écht iets leren

Dat doe je met je kinderen, niet met je klanten

Je hebt hier niet voor gestudeerd

Je kunt beter eerst een gedegen opleiding hiervoor doen

Het is maar gefröbel wat je doet

Geen behulpzame gedachten. Als trainer heb ik ooit halfslachtig geprobeerd om creatieve werkvormen in mijn trainingen te gebruiken. Proberen werkte niet, ben er na één keer mee gestopt. De oordelen in mijn hoofd waren te sterk en dan werkt het ook niet. Eigenlijk was ik gewoon bang.

Dus was ik een kei om mijzelf hiermee te saboteren. Om dit deel van mij kleiner te maken en uit de schijnwerpers te houden.  Leuk als hobby maar verder niets. Toch kriebelde het en afgelopen jaar heb ik toch weer de stoute schoenen aangetrokken. Ik organiseerde een schilderworkshop om mensen te leren het hoofd tot rust te brengen. Superleuk om te doen en hele tevreden klanten. En toch bleven die oordelen spoken in mijn hoofd en bleef ik mijzelf saboteren waardoor ik er toch niet volledig voor ging de keer erna. Niet gek dat de tweede keer zich niemand inschreef.

Dus bleef er niets anders over dan zelf aan het werk te gaan. Om mijn eigen belemmerende oordelen en overtuigingen aan te pakken. En dat is gelukt!

Onlangs heb ik een mooie vorm gevonden waarin alles voor mij samenkomt: het creatieve, het intuïtieve, de psychologie, het leren en persoonlijke ontwikkeling. De methode heet SoulCollage®. Ik heb de kracht van beeldtaal en creativiteit ervaren om daadwerkelijk te veranderen. Het is verbazend hoe makkelijk het is om hiermee toegang te krijgen tot je innerlijk weten, je intuïtie of je ziel. De tweede verbazing voor mij was hoe diep mensen geraakt kunnen worden door beelden en wat een inzicht en bewustwording dit teweeg kan brengen.

En nu is de tijd gekomen om er écht iets mee te doen. Om anderen mee te laten genieten wat creativiteit kan betekenen om te ontspannen, te groeien en jezelf te ontdekken. Om te laten zien hoe makkelijk en simpel het is om creativiteit in je leven te gebruiken en tegelijk te laten ervaren hoe groots de impact kan zijn op jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ik heb weer een puzzelstukje ontdekt dat past en voor mij klopt het nu. Met trots kan ik je vertellen dat ik twee workshops heb gepland voor de zomer. Een workshop ‘Schilder je hoofd tot rust’ en een workshop ‘Kennismaken met SoulCollage® ‘. Voor beide workshops zijn nog enkele plekken over. Laat je verrassen door de kracht van beelden en kleur en doe mee. En om alvast één belemmering weg te nemen: je hoeft niet creatief te zijn om mee te kunnen doen.

Hoe zit het met jouw puzzel? Passen de stukjes al een beetje of ben je nog zoekende naar ontbrekende stukjes?

1 Comment

  1. Jose steens | | Beantwoorden

    Super duidelijk en herkenbaar geschreven Marta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial