Wat zullen ze wel niet denken?

“What other people think of me is none of my business. One of the highest places you can get to is to be independent of the opinions of other people”

~Dr. Wayne Dyer~

wat zullen ze wel niet denken?
wat zullen ze wel niet denken?

Ken jij ze ook? Van die mensen die (schijnbaar?) zich niets aantrekken van de mening van anderen. Die gewoon hun eigen gang gaan en doen wat ze graag willen en geen gebaande paden volgen. Ik kan dat wel bewonderen. De mening van anderen is voor de meesten van ons best belangrijk, soms zo belangrijk dat het ons kan verlammen. Zelf heb ik het laatste jaar een aantal situaties gehad waarin ik dit thema ben tegengekomen. Een boek wat ik tijdens de vakantie gelezen heb, gaf mooie inzichten die ik graag met jullie deel.

Het bewuste boek is van Brene Brown “De kracht van kwetsbaarheid”, een aanrader zeker voor de perfectionisten onder ons. Brown is onderzoeker naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Zij geeft aan dat onze angst voor de mening van anderen te maken heeft met schaamte. Hoe kun je jezelf zijn en je kwetsbaar opstellen als je schaamte voelt. Dat gaat niet. Schaamte houdt ons klein, boos en bang.  Je gevoel van eigenwaarde is dan afhankelijk van wat anderen vinden.

Brown geeft aan dat schaamte voor vrouwen door andere onderwerpen getriggert wordt dan bij mannen. Universeel krijgen vrouwen de boodschap mee dat ze lief moeten zijn, niet hun kracht mogen laten zien en perfect moeten zijn( als moeder en echtgenote). Mannen moeten daarentegen geld verdienen, tot het uiterste gaan om de carriereladder op te klimmen en geen gevoelens tonen. Stap je buiten deze verwachtingspatronen wordt je door schaamte op z’n plek gezet.

In het dagelijks leven kom je geregeld situaties tegen dat je extra gevoelig bent voor de mening van anderen of dat je schaamte ervaart “wat zullen ze wel niet denken”.  Zeker met kleine kinderen die nog geen last van schaamte hebben kom je het regelmatig tegen.  Zit je in een vol restaurant roept je peuter enthousiast: ik moet poeeeepen!! Erg fijn…

Als zelfstandige had ik afgelopen jaar ook een aantal van die situaties. Om maar eens een paar te noemen: ondernemer worden, de lancering van mijn website, het eerste blog publiceren, nieuwe netwerken bezoeken, de eerste nieuwsbrief versturen, mijn eerste afmelding, een afwijzing op een voorstel (Auw pijnlijk!). Wellicht voor elke zelfstandige wel herkenbare voorbeelden.

Wanneer we worden overvallen door angst of schaamte wordt ons limbische systeem getriggerd waardoor we neigen naar vechten, vluchten of bevriezen. Dit verwijderd ons juist van anderen. Het liefst was ik na het plaatsen van mijn eerste blog weggevlucht door onder de dekens kruipen of naar een ver land te gaan. Gelukkig kreeg ik zulke positieve reacties dat ik het gevoel snel weer kwijt was.

Het is geen fijn gevoel maar je blijft het tegekomen zeker als je je wilt blijven ontwikkelen en uit je comfortzone stapt. Een nieuw product lanceren, starten met social media, andere diensten aanbieden etc. Voor velen kan dit gevoel van angst ook belemmerend werken waardoor zij niet in beweging komen of heel veel tijd kwijt zijn aan er alsmaar ‘tegenop zien’.  Zij durven geen hogere prijzen te vragen, beginnen niet met social media of met een blog. Het is soms gewoon eng om naar buiten te treden en zichtbaar en kwetsbaar te zijn.

Hoe kun je hiermee goed mee omgaan? Brown noemt het schaamtebestendigheid. Het vermogen om jezelf te kunnen blijven en te kunnen antwoorden op schaamte en de angst en pijn die het triggert. Het bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Herken de signalen en oorzaken van jouw schaamte.

Kun je lichamelijke reacties van schaamte bij jezelf herkennen en door welke boodschappen het geactiveerd wordt? Dit kunnen boodschappen van anderen zijn die je ooit in je leven hebt gehoord maar ook boodschappen van jezelf. Wanneer je iets wilt doen maar je blokkeert, onderzoek dan de monstertjes in je hoofd. Wat zeggen die allemaal tegen je?

Stap 2: Wees kritisch.

Onderzoek of deze boodschappen en verwachtingen (van de monstertjes of van anderen) reëel zijn en haalbaar. Moet het perfect zijn? Mag je geen fouten maken?

Stap 3: Contact maken en delen

Het beste wapen tegen schaamte is het zichtbaar maken en empathie te krijgen (van jezelf of anderen).  Daardoor stap je uit de overlevingsreactie van vechten, vluchten of bevriezen. Dus zoek anderen op en deel je ervaringen. Door erover te praten je haal je schaamte naar de oppervlakte en door de verbondenheid ervaar je dat je niet de enige bent. Zo verminder je het negatieve gevoel.

Stap 4: toon moed!

Laat je niet leiden door erkenning, succes, goedkeuring of verwachtingen van anderen maar door je eigen moed. Als je schaamte achter je wilt laten moet je tegen jezelf kunnen zeggen ‘ik heb moed getoond’ , wat het resultaat ook is. De moed om verwachtingen en meningen van anderen los te kunnen laten. De moed om jezelf te kunnen zijn en elkaar te steunen bij dat proces. Dat is de kracht van kwetsbaarheid.

Hoe belangrijk is de mening van anderen voor jou? Waar loop jij in vast als het gaat om schaamte en kwetsbaarheid? Deel het door je reactie achter te laten onderaan dit blog (of per mail als dat prettiger voor je is).

Ik wens je veel moed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial