Wat te doen met de regenbuien

“Life isn’t about waiting for the storm to pass; it’s about learning to dance in the rain.”
~Vivian Greene~

regenbuien
regenbuien

 

Afgelopen week ging het allemaal anders dan ik wilde. Ik had een creatieve ingeving en ging gelijk aan de slag. Helaas kreeg ik onverwachts te maken met een aantal technische tegenvallers. Daarnaast ook nog wat privézaken die aandacht vroegen. De zonnige stemming die ik had sloeg al gauw om naar een fikse omweersbui en de regen buiten hielp ook niet echt mee om mijn humeur op te klaren.

Af en toe heb je van die dagen vol regenbuien. Hoe ga je daarmee om?

Het ondernemerschap (en het leven) kan zo wisselvallig zijn als het weer. De ene keer is er een strak blauwe hemel met een stalende zon boven je en voel je je geweldig. Het andere moment lijkt er een regenwolk boven je hoofd vast te staan, ben je niet vooruit te branden, gaat er van alles mis en wenste je dat je gewoon in loondienst was. Deze up’s en down’s kunnen knap vermoeiend zijn als je er midden in zit.

Tijdens een inspirerende workshop werd ik er weer aan herinnerd hoe gemakkelijk je zelf het ‘slechte weer’ kunt beïnvloeden. Omdat ik verwacht dat ik niet de enige ben die af en toe met een storm te maken heeft, wil ik dit graag met je delen.

Bij de start van een oefening moets ik een situatie kiezen die ik anders wilde zien. Zo’n situatie met veel  regenwolken boven mijn hoofd. Vervolgens moest je een voorwerp te pakken die deze situatie symboliseerde en deze op de grond leggen. Er gebeurde tijdens de oefening iets bijzonders: de regenwolken verdwenen geleidelijk aan en de zon brak door.

Wanneer het gaat om problemen of moeilijkheden wordt je er vaak met je aandacht helemaal in gezogen, je kunt nergens anders meer aan denken. Dan is het juist goed om afstand te kunnen nemen en je de aandacht te verruimen of de focus te verleggen.

Door zo’n hele simpele oefening lukte mij dat. Ik kon naar de situatie kijken in plaats van er helemaal in zitten. Letterlijk en figuurlijk er even om heen lopen, deze eens goed bekijken maar er ook langs kijken. Het bleek allemaal niet zo groot en overweldigend te zijn als het in eerste instantie voelde. Het bleek allemaal uiteindelijk juist kleiner te zijn dan ik dacht.

Doordat je je aandacht kunt verplaatsen zie je weer het grote plaatje, je krijgt meer overzicht. Wat is dit probleem of deze situatie nou op een mensenleven? Het is een vorm van relativeren en hiermee kun je de regenwolken laten verdwijnen en meer zonneschijn zien.

Andere tips om met de regenbuien om te gaan zijn en je eigen zonneschijn te creëren zijn:

1 Verleg je focus door iets heel anders te gaan doen. Als je daarna terugkomt bij het probleem of situatie heb je opeens weer hele andere frisse inzichten.

2 Verplaats jezelf eens letterlijk en bekijk het probleem/situatie eens van een andere kant. Dit kun je doen door een voorwerp te kiezen wat staat voor deze situatie en het neer te zetten in de ruimte.

3 Probeer te relativeren. Hoe erg of belangrijk is dit op een mensenleven. Maak je  niet van een mug een olifant?

4 Gebruik humor en luchtigheid om de situatie voor jezelf wat te verlichten. We hebben de neiging om problemen heel zwaar te maken. Dans in de regen 🙂

5 Zoom de lens eens uit. Wanneer je een probleem of lastige situatie hebt wordt je met je aandacht er helemaal in getrokken. Net als dat je met een fotocamera kunt uitzoomen, kun je dat met je aandacht ook doen door ook de dingen erom heen weer te zien.

6 Accepteer dat er af en toe ook regen nodig is. ‘Zonder regen geen zonneschijn’ zegt men terecht. Als de zon altijd maar zou schijnen zou het wellicht ook vervelen. Geef toe aan zo’n regenachtige dag en zorg eens goed voor jezelf. Lekker met een boek op de bank.  Morgen weer een nieuwe dag.

Duurt de regen jou te lang en kun je wel een beetje meer rust en positieve energie gebruiken? Schrijf je in voor de Gratis 40 dagen 1 minuut zonneschijn uitdaging.    Helaas is de inschrijving gesloten. Je kunt je abonneren op mijn E-zine zodat je op de hoogte blijft van een nieuwe startdatum.

© Marta van Sitteren

 

2 Comments

 1. Heleen van der Steen | | Beantwoorden

  Hoi Marta,

  Wat een leuk artikel zeg! Heel herkenbaar! Ook voor mij als ondernemer en moeder! Je site ziet er leuk uit en geweldig dat je een gratis e-book stuurt! Ik ben benieuwd!

  hartelijke groet, Heleen van der Steen

  • Marta Sitteren | | Beantwoorden

   Dag Heleen,
   Dank je, leuk dat je een kijkje hebt genomen op mijn site. Veel plezier met het e-book.
   groet Marta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial