Wat te doen in de tussenfase?

“As I look back on my life, I realize that every time I thought I was being rejected from something good, I was actually being re-directed to something better.”

~Steve Maraboli~

 

wat te doen in de tussenfase
wat te doen in de tussenfase

De laatste tijd spreek ik veel mensen die in een soortgelijk proces lijken te zitten als ik, een tussenfase van oud naar nieuw. Misschien komt het door een bepaalde focus, je kent het wel dat je een auto wilt kopen en je ziet iedereen opeens in die auto rijden. Toch vind ik het opvallend dat zoveel mensen op zoek zijn naar een andere manier van werken (of leven) omdat de oude manier niet meer past en begint te wringen.

 

Je eigen schilderij

Vooral zelfstandig ondernemers die ik spreek zijn toe aan een nieuwe manier van werken. Geen andere mensen kopiëren of klakkeloos experts volgen. Nee, meer vanuit een eigen afstemming met hun innerlijke kompas en vanuit de behoefte om een eigen schilderij te maken. Iets creëren wat vanuit jezelf komt, dingen doen waar zij blij van worden, die bij hen passen en waarmee ze al hun kwaliteiten kunnen inzetten. Zich niet meer willen laten leiden door wat anderen doen, adviseren of klakkeloos trends volgen. Ze willen wat er in hen zit eruit laten komen, op hun eigen manier.

Als je het breder trekt, zie je het ook terug in de maatschappij. De laatste tijd lees ik veel blogs over de overgang van een oude naar een nieuwe tijd. De ene visie is meer spiritueler dan de andere maar allemaal wel herkenbaar. Oude machtstructuren en (financiële) concepten lijken niet meer te werken. Er is behoefte aan een puurdere, eerlijkere vorm van werken en leven. Steeds meer initiatieven ontstaan voor bijvoorbeeld eerlijk banken, eerlijk eten, authentieke marketing etc.

Een tussenfase

Soms is het duidelijk dat het oude niet meer werkt maar is het nieuwe er nog niet. Dan zit je in een soort niemandslang, een tussenfase. Een lastige plek om te zijn vind ik. Het is een proces van loslaten en van ‘niet weten’. De manier waarop ik altijd gewerkt heb als trainer lijkt mij niet meer te passen, alleen hoe ziet een nieuwe manier eruit voor mij? Dat is zoeken en ontdekken. Niemand kent mijn nieuwe manier. Er is geen ultiem stappenplan dat voor iedereen werkt. Ik wordt uitgenodigd om het zelf te ontdekken en mijn eigen schilderij vorm te geven. Mooi en spannend tegelijkertijd.

Wat kun je dan doen?

Het vraagt vooral loslaten en vertrouwen dat er iets anders komt. Best een uitdaging want we houden graag vast aan oude dingen, zeker als het nieuwe nog niet in zicht is. Ik ben nog opgevoed met het advies: “Gooi geen oude jas weg voordat je een nieuwe hebt’. Je niet laten overnemen door angst of onzekerheid en open blijven staan voor nieuwe dingen die beter bij je passen, dat is de uitdaging. Voor de één is het oud werk opgeven, angsten loslaten en volledig als ondernemer verder gaan. De ander krijgt als uitdaging om oude producten en werkwijzen los te laten die niet meer werken en experimenteren met nieuwe aanpakken. Of misschien bepaald gedrag los te laten en nieuw gedrag aan te leren.

Blijven checken

Authentiek ondernemen, werken en leven daar is geen formule voor. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Er is geen gouden stappenplan van een ander die jou hetzelfde zal geven. Geen gouden regels die jou hetzelfde succes gaan brengen als de ander. Het vraagt om dichtbij jezelf te blijven en te voelen wat past en wat niet (meer). Je elke dag afvragen: klopt dit voor mij?

Je bent aan het ondernemen (of werken) en tegelijkertijd werk je aan jezelf. Dat heeft tijd nodig en daardoor leert je jezelf af te stemmen op het proces. Je leert veel over jezelf. Over loslaten, geduld, vertrouwen. Hoe je wat er in je zit naar buiten kunt brengen. Je laat je niet meer leiden door anderen of door ‘hoe het hoort’.  Wanneer jij volledig afgestemd bent met jezelf, dan gaat het stromen. Er is geen andere mogelijkheid. De rups kan alleen maar een vlinder worden.

Ik ben wel erg benieuwd of jij ook in zo’n tussenfase zit of hebt gezeten. Hoe ben jij hier doorheen gekomen en heb je tips die wellicht anderen kunnen helpen? Laat je reactie achter onder dit blog.

Om ‘afgestemd’ te zijn op jouw innerlijke compas is stilte en rust nodig, anders wordt je voortdurend afgeleid door je dagelijkse dingen of bijvoorbeeld het gekwetter in je hoofd. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? In de ‘Toolkit ontspannen ondernemen’ vind je een korte oefening om in 5 minuten weer bij te tanken en tot rust te komen.

 

1 Comment

  1. Karianne Schippers | | Beantwoorden

    Herkenbaar Marta, ik spreek veel mensen die hierin aan het zoeken zijn. Misschien hebben we een nieuw advies nodig: doe zo veel mogelijk van je oude jas weg, zodat er ruimte komt voor een nieuwe en je toch warm genoeg blijft. Kritisch kijken dus naar wat je écht nodig hebt en weten waar je naar toe werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial