Wat hardlopen mij leerde over het ondernemerschap

Afgelopen weekend heb ik een persoonlijk doel bereikt die ik voor dit jaar op mijn lijstje had staan: de marathon van Rotterdam. Weliswaar de kwart marathon maar je moet ergens beginnen 🙂  Om eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat het zou lukken want tot mijn 43ste had ik een hekel aan hardlopen. En toch ren ik nu met plezier en gemak. Wanneer ik naar het proces terugkijk, heb ik een aantal lessen geleerd die heel waardevol zijn geweest voor mijn ondernemerschap.

De laatste poging

Inmiddels doe ik nu anderhalf jaar aan hardlopen en dat is niet vanzelf gegaan. Ik heb zoals veel mensen de instelling ‘dat lukt mij zelf wel’. Voor die tijd heb ik zeker wel 4 pogingen gedaan om zelf te beginnen met rennen maar telkens haakte ik weer af. Dan kreeg ik pijn in mijn knie, werd ik verkouden, kon ik een week niet, was het te koud of te nat buiten. Het was heel demotiverend om steeds weer opnieuw te moeten beginnen en niet verder te kunnen rennen dan 10 minuten. Dit werkte niet.

Toch wilde ik het graag en na een tijdje aanmodderen zag ik nog één laatste manier. Als dit niet zou lukken, dan zou ik voor altijd stoppen. Ik schreef mij in voor een startersgroep in ons dorp maar er bleek geen plek te zijn. Stiekem was ik best blij…. Totdat de trainer contact met mij opnam dat er iemand was afgevallen en of ik zaterdag kon komen. Oeps, nu kon ik geen ‘nee’ zeggen. Sinds die tijd ben ik bijna onafgebroken elke week aan het rennen. En tot mijn verrassing vind ik het hartstikke leuk en kan ik niet meer zonder. Het heeft mij ook veel geleerd, dingen die ik ook goed kan gebruiken bij het ondernemerschap. Soms kan het heel verfrissend en inzichtgevend zijn om vanuit een andere invalshoek te kijken naar jezelf of je bedrijf.

Maak de omstandigheden leuk

Het lopen op zich vond ik niet zoveel aan, zeker niet de langere afstanden. Wat mij geholpen heeft is om de omstandigheden leuk te maken voor mijzelf. In het bos lopen is echt vele malen fijner dan in de woonwijk. Soms ontkom ik niet aan die woonwijk en dan zet ik een lekker muziekje op wat het een stuk leuker maakt.

Dit geldt ook voor sommige facetten van het ondernemerschap. Bijvoorbeeld de administratie, juridische dingen die je geregeld moet hebben, rekeningen betalen, even minder klanten hebben. Allemaal dingen die niet leuk zijn maar er wel bij horen. Ook hier probeer ik de omstandigheden leuker te maken voor mijzelf. Dit kan letterlijk door muziek op te zetten, lekkere koffie maar ook door er anders (positiever) over te denken. Een lege agenda geeft je heel veel andere mogelijkheden. De rekening die je moet betalen is een vorm van waardering voor wat iemand voor je heeft gedaan, die kun je in dankbaarheid betalen.

De groep als motivatie

Omdat ik al zoveel met groepen werk, ben ik zelf in mijn privéleven geen groepsmens. Voor het hardlopen heb ik een uitzondering gemaakt omdat het zoveel voordelen heeft. Het maakt het rennen zoveel makkelijker dan wanneer je alleen gaat. Je gaat makkelijker terwijl je eigenlijk liever nog in bed zou blijven liggen. De groep daagt je ook uit doordat er een natuurlijke competitie in zit. Aan de andere kant is er ook een gevoel van saamhorigheid dat je samen de training hebt afgerond of wanneer je in guur weer gelopen hebt. Het is soms ook fijn om ervaringen en tips uit te wisselen en er achter te komen dat je niet de enige bent met een pijntje of een motivatiedipje.

Dit is zeker ook iets wat ik steeds meer besef in mijn ondernemerschap. Alleen is maar alleen. Je blijft hangen in je eigen patronen en gedachten. Door te delen of samen op te trekken met een groepje gelijkgestemden of regelmatig te sparren met een coach of buddy, kun je jezelf nog eens verrassen en stretchen.

Dichtbij jezelf blijven

Op het moment dat je teveel naar anderen gaat kijken met hardlopen, gaat het mis. Het is belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert en je eigen tempo loopt. En dat is niet altijd makkelijk. Sommigen in de groep lopen zo ontzettend makkelijk. Wanneer ik mij toch laat verleiden om ze bij te houden, loop ik vast en moet ik toch een tandje lager zetten. Het is zaak om goed te blijven voelen wanneer het wel goed is om de uitdaging aan te gaan en wanneer het niet verstandig is.

Dit is ook absoluut iets wat ik essentieel vind in het ondernemerschap maar waar ik tegelijkertijd ook nog wel moeite mee heb. Niet klakkeloos iemand anders zijn schema volgen maar je eigen schema volgen en blijven voelen wat goed voor jou is. En toch blijf de verleiding van die glimmende objecten groot. Dan zwaait iemand met een schema waarbij je moeiteloos de marathon kunt lopen (lees een miljoenenbedrijf bouwen). Het blijft dan zaak om consequent te focussen op jouw eigen schema. Om jouw eigen tempo en pad te blijven volgen, continue voelen of dit nog klopt voor jou en je niet laten afleiden. 

Niet teveel nadenken maar doen

Bij mijn eerdere pogingen om te beginnen met lopen, had ik vaak last van dat innerlijk stemmetje wat allerlei smoesjes klaar had. Het regent, er is een leuke film op televisie, morgen komt het beter uit etc. Uiteindelijk ging ik vaker niet dan wel. Wat mij enorm heeft geholpen om wel te gaan is om een routine op te bouwen. Gewoon drie keer per week als terugkerende afspraak in mijn agenda te zetten en gaan. Zonder na te denken. Het maakt niet uit of het regent, het maakt het uit of het stormt. Gewoon gaan. En ik kan je vertellen dat het best fijn is om er niet over na te hoeven denken ? De enige keren waarop ik er wel over moet denken en de planning moet aanpassen is in de vakanties. Dan merk ik gelijk hoe snel de smoesjes mij proberen te saboteren om niet te gaan. Gelukkig is nu de routine inmiddels zo sterk geworden dat ik ‘moet’ gaan omdat ik anders heel onrustig en sacherijnig wordt.

Dit geld ook voor het ondernemerschap. Als zelfstandige heb je veel vrijheid in hoe je tijd indeelt maar ligt het gevaar van de smoezen ook op de loer. Het kan heel erg helpen om terugkerende werkzaamheden of acties als een routine in te plannen. Om elke dag te starten met schrijven omdat je dan veel inspiratie hebt en dit ook elke ochtend te doen. Om elke dag iets bij te dragen op sociale media, als dat jouw focus heeft. Zeker de dingen die minder leuk zijn of wanneer je een motivatie dip hebt, kun je effectiever werken wanneer het een routine is geworden. Zo heb ik mijzelf als routine aangeleerd om maandagochtend mijn weekplanning te maken en op vrijdagmiddag een uurtje alle administratie bij te werken. Dat scheelt een hoop negativiteit en gedoe achteraf. Verstand op nul en doen!

Groeien op een natuurlijke wijze

Toen ik begon met hardlopen leek het mij echt gaaf om een marathon te lopen in een mooie stad. Wist ik veel wat je hiervoor moest doen. Gewoon beginnen met rennen. Daar ging het dus steeds fout bij mij. Vanuit het niets naar een half uur rennen, niet gek dat ik knallende koppijn ervan kreeg. Ook hier moest ik bij het begin beginnen en wat was 1 minuut rennen en 1 minuut wandelen. Wat was ik trots toen ik het 3 minuten kon volhouden! Die marathon heb ik maar even losgelaten en ik ben gegaan voor een natuurlijke groei met elke keer weer een natuurlijke mijlpaal die een beetje uitdaagt maar wel goed voelt. Met de meest recente mijlpaal de kwart marathon van afgelopen weekend. Stapje bij stapje ga ik vooruit, letterlijk en figuurlijk. En telkens weer blijf ik voelen: Vind ik het leuk en voelt het goed? Wie weet komt die hele marathon er ook nog eens. Alleen wel op een natuurlijke manier zonder mijzelf te forceren.

Dit is misschien wel de belangrijkste les voor mij geweest als ondernemer. Toen ik vijf jaar geleden begon wist ik echt niet wat ondernemen was. De kramp van een ideaalbeeld en hieraan gekoppeld termijn heb ik inmiddels wel losgelaten. Het proces is belangrijker geworden. Er is wel een stip aan de horizon die mijn richting bepaald maar het begint bij de stappen die ik vandaag zet waarbij mijzelf telkens iets uitdaag om een stap verder te zetten. Wel met plezier onderweg en nieuwsgierigheid wat het mij brengt. Verrassend genoeg blijk ik ook net als bij het hardlopen steeds meer te kunnen dan ik dacht.

Al deze lessen en voordelen heb ik samengebracht in de vernieuwde ‘Groei vanuit flow cirkel’. Werk de hele maand juni in jouw tempo, volgens jouw schema aan jouw unieke project of doel met de groep als stok achter de deur. Hier kun je meer lezen en inschrijven kan simpel door een mailtje te sturen. 

2 Comments

  1. Kirsten Kievit | | Beantwoorden

    Mooie blog Marta! Ik heb toevallig vanmorgen weer eens gepitched over hoe adviseren op hardlopen lijkt. Soms is een traject net een marathon en soms is het een sprint om zaken snel geregeld te krijgen. Het hardlopen speelt voor mij als ondernemer een belangrijke rol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial