Wat blijft er staan na de storm?

Wat blijft er staan na de storm?

“Opruimen doen we niet door op te bergen, maar door los te laten”

~S.Wallis de Vries~

herfst
herfst

“Ik ben gewoon bang. Ik heb het altijd zo gedaan en gedacht, en ik snap wel dat ik er nu niets meer aan hebt, alleen loslaten…  dat is doodeng. Ik weet nu wat ik heb en niet wat ik ervoor terug krijg” zo antwoordt mijn coachklant als antwoord op de vraag wat haar echt tegenhoudt om haar werk anders aan te pakken. Dat is misschien wel de kern van loslaten. Niet zozeer de angst voor het nieuwe maar de angst om het vertrouwde, hoe vervelend ook,  niet meer te hebben. Loslaten, een veel gegeven advies alleen het uitvoeren is niet makkelijk. De natuur doet het niet zo moeilijk over.

Als ik naar buiten kijk is het guur herfstweer. De regen slaat tegen de ramen en de wind raast om het huis. De bomen buigen onder het geweld. De herfst is op z’n hoogtepunt. De storm houdt een grote schoonmaak. Alles wat niet meer nodig is wordt weggeblazen of weggespoelt en dient als voeding voor de bodem van het volgende seizoen.

Sinds enige tijd verdiep ik mij in de ritmes van de natuur en de invloed ervan op ons leven. Door bewust te kijken en je af te stemmen op het natuurlijke ritme van de natuur, kun je meeliften op deze energie en deze gebruiken in je dagelijkse werk en leven.

In de herfstperiode gaat om een combinatie van kracht en inkeer in jezelf.  Het is een tijd van balans opmaken, bladeren los te laten en de vruchten te oogsten als voorbereiding op de winter.  Enkele thema’s van de herfst zijn verwerken,  oogsten, opruimen  en naar de essentie gaan.  Waar je in de lente en zomer de blik naar buiten had gericht, richt deze zich in de herfst naar binnen. Letterlijk en figuurlijk. We trekken ons terug in huis, maken het gezellig en warm.

Met nog een paar maanden te gaan in dit jaar is het een mooi seizoen om te evalueren en verwerken van wat je tot nu toe gedaan hebt afgelopen jaar. Welke vruchten kun je plukken van jouw acties en inspanningen? Deze succes vieren vergeten we vaak. Ik schreef er al eens een blog over.

En welke zaken zijn overbodig en kun je opruimen? Letterlijk en figuurlijk. Zoals de herfststorm alle dode bladeren wegblaast kun jij ook naar je werk en leven kijken. Wat heb je niet meer nodig?  Zijn dat bepaalde werkzaamheden, relaties, overtuigingen, emoties of spullen? Wat helpt jou niet meer en kun je loslaten om ruimte te maken voor iets nieuws?

Zelf heb ik op verschillende niveaus de balans op gemaakt en opgeruimd. Letterlijk een hoop oude spullen weggedaan. Die stapel tijdschriften ga ik na 3 jaar toch niet meer lezen. Daarbij kwam ik ook nog diverse overtuigingen en emoties tegen waar ik last van had. Met behulp van een zeer krachtige maar eenvoudige methode ben ik daar afscheid van aan het nemen. En ik kan zeggen: het voelt een stuk lichter en het geeft een hoop nieuwe ruimte, heerlijk!

Met deze drie stappen kun je volop meeliften met de energie van de herfst:

 • Evalueer: Kijk terug en maak de balans op van de afgelopen maanden. Wat heeft de lente en de zomer jou gebracht? Wat heb je geleerd en wil je meenemen? Welke actiepunten, projecten, ideeën, dromen heb je tot uitvoering gebracht en welke niet. Welke stappen heb je gezet en ben je trots op? Welke resultaten kun je nu oogsten?
 • Minimaliseer: welke spullen, mensen, gedachten, manier van werken, situaties heb je niets meer aan en kosten je negatieve energie? Wellicht kun je hier afscheid van nemen en langzaam loslaten?
 • Focus:  na de bovenstaande stappen krijg je ruimte om vooruit te kijken. Wat wil ik en waar sta ik voor? Wat wil dit najaar nog doen en bereiken? Welke dromen, plannen, projecten, wil je nog aan gaan werken in deze laatste maanden? Maak keuzes en breng focus aan in je werk.

Mocht je hulp willen hebben bij het uitvoeren van deze stappen of meer willen weten over de methode die ik heb gebruikt. Vraag hier een gratis inzichtsessie aan of boek een ochtend waarin we met het thema van de herfst aan de slag gaan. 

 

© Marta van Sitteren, november 2013

2 Comments

 1. Annie Massop | | Beantwoorden

  Mooi artikel Marta! Fijn om mee te bewegen met de natuur, dan wordt opruimen gemakkelijk.

  • Marta Sitteren | | Beantwoorden

   Dank je Annie! inderdaad fijn, als je steeds bewuster mee kunt bewegen ervaar je ook meer flow en gemak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial