“Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary. “ ~Steve Jobs~
Het is mij in het verleden vaak aangeraden om te focussen in mijn werk en specialist te worden. Vroeger had ik collega trainers die alles van één methode wisten en alles vanuit die ene invalshoek bekeken. Dat voelde voor mij veels te beperkend. Het past niet bij mij. Ik heb altijd een brede interesse gehad, veel ideeën en ben snel enthousiast voor nieuwe dingen. Privé is dat geen probleem, ik heb elk jaar een andere hobby of project waar ik mij in vastbijt. Zakelijk echter voelde ik lange tijd de druk dat ik mij als specialist moest ontwikkelen. Maar waarom één ding kiezen? Het schijnt dat sommige mensen daar gewoon niet voor gebouwd zijn bleek ik later achter te komen.
Scanners
De laatste jaren heb ik het ‘specialist-moeten- zijn’ losgelaten en volg ik meer mijn eigen flow aan ideeën en creativiteit. Het leuke is dat klanten dit als één van mijn kwaliteiten noemen: mijn brede rugzak vol ervaring, de diversiteit aan methodieken en een overvloed aan ideeën. Ik weet overal wel iets van en bij echte specialistische dingen (of als ik het niet meer leuk vind) schakel ik een specialist in.
En het leuke is dat ik steeds meer mensen tegenkom die zich zakelijk met meerdere dingen blijken bezig te houden.
Vorig jaar zomer werd ik getriggerd door een boek met de titel ‘Refuse to choose’, geschreven door Barbara Sher. Met verbazing ontdekte ik dat er een hele groep mensen bestaat die deze eigenschappen ook hebben met voor mij hele herkenbare kwaliteiten en valkuilen. Sher noemt deze mensen ‘Scanners’. Onder deze mensen waren ook een aantal hele beroemde mensen zoals Aristoteles en Goethe.
Eigenschappen van ‘Scanners’
‘Scanners’ zijn nieuwsgierig om van alles te onderzoeken wat hen interesseert. Zij leren graag nieuwe dingen en wanneer zij dit kunnen, gebruiken ze het vaak nooit meer. Zij houden van lezen én schrijven, dingen maken én bedenken, projecten starten, én….. én….. én….. De wereld is één grote snoepwinkel vol mogelijkheden.
Sher beschrijft in het boek elf soorten ‘Scanners’ waarbij ze ook ingaat op de carrièremogelijkheden die bij elk type passen. Zelf herken ik veel in de basisbeschrijving van een ‘Scanner’. Ik heb altijd een overvloed aan ideeën en moet uitkijken dat ik niet met teveel dingen tegelijk bezig ben en er vervolgens niets uit mijn handen komt. Mappen en schriften heb ik vol met mindmaps, schema’s, stappenplannen etc. Zoveel ideeën, welke pak ik op? De realiteit is dan dat 9 van de 10 op de plank blijven liggen. Soms lastig om te kiezen, te starten of juist om het af te maken. En het vraagt goede Timemanagementvaardigheden.
Valkuilen van Scanners
Door de overvloed aan ideeën is het vaak moeilijk om iets te starten, of om dingen af te maken omdat de lol er snel af is. De grootste belemmering voor scanners is het idee dat ze moeten kiezen voor één ding of één pad. Dan raakt een scanner losgekoppeld van zijn ware natuur en wordt hij ongelukkig.
Daarnaast kunnen scanners veel te maken krijgen met kritiek uit hun omgeving. Bijvoorbeeld omdat ze wéér een andere baan hebben, zich wéér vol enthousiasme in iets nieuws storten, niet kunnen kiezen, er niets uit hun handen komt, ze snel afhaken of dingen niet afmaken. Sher komt veelvuldig in haar praktijk tegen dat scanners door al deze kritiek het gevoel hebben ontwikkeld dat ze maar wat doen en niets hebben gepresteerd. Uiteindelijk door deze kritiek en het onbegrip, houden scanners hun grootste kwaliteit, hun multitalenten, vaak verborgen.
Hoe benut je als scanner je kwaliteiten optimaal? Hier volgens enkele tips:
- Doe alles waar je blij van wordt. Er is niet één ware richting. Juist het gevoel te hebben, vaak door de omgeving, om te moeten kiezen maakt dat je stil blijft staan. Het mooie is dat juist je creativiteit en drang naar nieuwe kennis en ervaringen je vooruit brengt.
- Als je moeilijk kunt starten met een project, kies er dan één voor komende tijd en stel een deadline of einddoel wat je wilt bereiken. Plan dan van achteren naar voren kleine stapjes in, ga aan het werk en blijf in de actie.
- Wanneer je slecht bent in het afmaken van dingen, heb je waarschijnlijk een ander belangrijk doel al bereikt waardoor je je interesse verliest. Vaak is dat een bepaalde uitdaging of iets wat je wilde leren. Soms kan het ook ongeduld zijn omdat je sneller schakelt dan anderen en hierdoor jouw interesse eerder weg is. Wanneer een project niet af is maar jij er wel klaar mee bent, gebruik dan een ‘scanners finish’. Je legt dan alles wat je verzameld hebt bij elkaar in een doos met daarbij een beschrijving wat jouw doel was hiermee en wat een volgende stap is. Die doos zet je op een ‘projecten plank’ voor als je interesse weer opleeft.
- Laat je creativiteit en ideeën de vrije loop en verzamel ze op één centrale plek, bijvoorbeeld in een scannersdagboek. Een soort kladblok zoals ook Leonardo Da Vinci had, misschien wel de meest beroemde scanner ooit. In dit dagboek kun je helemaal losgaan met je creatieve brein zonder er iets mee te moeten. Wanneer je zin hebt kunt je altijd een project oppakken en verder uitwerken.
- Maak een ‘wall of fame’ (in een vitrinekast, op een plank, in een kast) of een lijst van projecten die je tot nu toe gedaan hebt en wat je allemaal geleerd hebt tot nu toe. Wanneer je het gevoel bekruipt dat je niets bereikt hebt, kun je hiermee je gevoel weer opkrikken.
Zelf heb ik enkele ideeën van mijn ‘plank’ afgehaald die bleven ‘roepen’. Het leuke is dat ik er eerst op was uitgekeken en de ‘scannerfinish’ had ingezet, maar nu gewoon verder ermee kan. Enkele projecten voor het najaar zijn al aardig concreet geworden. Wil je weten wat ik allemaal voor het najaar in petto heb? Houd dan mijn ‘Inspiratiemail’ in de gaten.