Wanneer je hoofd zich ermee bemoeit dan….

 “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift”

~Albert Einstein~

 

stoplicht
ontdek jouw eigen verkeerslicht

 

Het is kerstvakantie.

Ik kan het niet laten en open mijn mailbox

Daar lees ik: ‘nu doe ik iets heel spannends’

Ik voel een rilling over mijn rug gaan

en lees verder

De tekst in de mail pakt mij

Zonder na te denken doe ik precies hetzelfde

Iets wat ik heel spannend vind

Ik schrijf een mailtje terug: “ik maak graag (nou ja, met lood in mijn schoenen dan…) kans op zo’n gratis webinar”.

Mijn eerste gevoel zei dat het goed was om te doen. Dit gevoel duurde echter maar kort want het werd bedolven onder een stortvloed van roemoer uit mijn hoofd dat zich ermee ging bemoeien.

‘Waar begin je aan’, ‘hoe ga je dat doen’, ‘wat denk je wel niet’, ‘je bent nog geen expert’, ‘wat heb je te vertellen’, ‘het is veel te snel voor je’ etc.

Deze strijd tussen hoofd en gevoel, ratio en intuïtie. Dit gebeurt heel vaak. Met grote en kleine keuzemomenten. Je weet of voelt dat iets een goede keuze is, totdat je hoofd zich ermee gaat bemoeien. Dan komt de twijfel, onzekerheid en angst waardoor je weer terug wilt krabbelen.

Wanneer ik terug kijk naar belangrijke keuzemomenten in mijn leven hebben ze allemaal een (bijna magisch) moment gehad, waarbij ik heel diep van binnen wist dat het klopte. Het ‘hoe’ van de keuze, de uitvoering, was op dat moment nog helemaal niet duidelijk.

Je komt er niet uit door méér te gaan denken, dat maakt het juist lastiger. De sleutel zit in het anders kijken, waarnemen en voelen. Het omlaag draaien van het geblèr in je hoofd is lastig maar wel nodig hierbij.

Het meer luisteren naar je eerste gevoel of intuitie kun je niet alleen inzetten bij grote keuzemomenten maar vooral ook in alledaagse situaties. Bij het stellen van prioriteiten wat je die dag gaat doen. Iemand vraagt of je wilt helpen, er komt een nieuwe opdracht  binnen, een potentiële nieuwe klant belt met een vraag, iemand op een netwerkbijeenskomt spreekt je aan.

Allemaal momenten waarbij je jouw gevoel of intuïtie kunt raadplegen voordat je een keuze maakt.  Persoonlijk denk ik dat de kwaliteit van je beslissingen omhoog gaat én je effectiever bent doordat je een hoop tijd bespaard.

Want het is juist dan, wanneer je hoofd zich ermee gaat bemoeien dat het mis gaat. Dit kost je zoveel tijd. Je krijgt te maken met allerlei gedachtepatronen en vervelende emoties die naar boven ploppen zoals angst, onzekerheid en twijfel waardoor je jezelf weer ondermijnt en geen actie onderneemt. Terwijl je eerste gevoel ‘juist’ was.

Hoe kun je meer maar je intuïtie en gevoel luisteren? Een kwestie van veel oefenen en erop leren vertrouwen. Hier volgen een aantal tips:

  • Leer herkennen hoe jouw intuïtie werkt. Dit is voor iedereen anders. Je lichaam is hierbij een mooi instrument wat het geeft een hoop signalen. Bijvoorbeeld:  een onderbuikgevoel, je hart maakt een sprongetje, een knoop in je maag, een hard hoofd erin hebben, een rilling over je rug e.d. Ontdek jouw eigen verkeerslicht, wanneer iets ‘ja’ of ‘nee’ voelt.
  • Breng je hoofd tot rust. Van kinds af aan worden we aangesproken op onze rationele kanten. Hierdoor zijn we verleerd om naar ons gevoel en intuïtie te luisteren. Voor velen is het een grote uitdaging om ons hoofd tot rust te brengen. Het is wel nodig om weer onze intuïtie te kunnen horen. Tips en oefeningen die je kunnen helpen, lees je in mijn e-book.
  • Oefenen, oefenen, oefenen. Leer je intuïtie te gebruiken in je dagelijks leven.  Wanneer je jouw stoplicht weet, kun je hier vaker naar leren luisteren. Wees alert want de signalen kunnen heel subtiel zijn. Zo kun je  bijvoorbeeld aan het begin van je werkdag in alle rust eerst eens voelen welke taken het belangrijks voor je zijn die dag en welke niet.
  • Hou voor jezelf een ‘intuitieboekje’ bij waarin je je vorderingen opschrijft. Hiermee bevestig je je successen. Het is verleidelijk om te gaan denken: ‘het werkt niet’. Door aan het eind van de dag te noteren wat je intuïtieve keuzes zijn geweest, zie je eerder resultaten en kweek je vertrouwen. Het kunnen kleine aha momenten zijn, dat je achteraf denkt ‘het was niet voor niets dat ik een andere route heb genomen naar het werk’.
  • Heb vertrouwen. Als je met je intuïtie gaat werken kun je dat niet altijd logisch verklaren. Het maakt wel dat je makkelijker in de flow komt en minder vanuit ‘moeten’ en verkramping werkt. Soms weet je alleen niet waar het je heen brengt. Het vertrouwen zit erin dat je het einddoel nog niet weet, maar stap voor stap onderweg gaat.

Hoe is het afgelopen met het webinar denk je misschien. Deze ga ik geven.  Geen idee wanneer, wat ik ga doen en hoe het eruit gaat zien. Ik ga stap voor stap onderweg en zie wel wat ik tegenkom. De invulling en hulp komt wel wanneer ik het nodig heb. Dat vertrouwen heb ik inmiddels wel ontwikkeld.

Wil jij ook graag meer balans vinden tussen het (te veel) gebruik van het hoofd en het inzetten  van je intuïtie in je dagelijkse werk en leven? Neem dan contact met mij op, wellicht kan ik je hierbij verder helpen.

 

© Marta van Sitteren, maart 2014

6 Comments

  1. Lieke | | Beantwoorden

    Goed artikel! Het blijft inderdaad altijd een uitdaging om de stem van je intuïtie te kunnen horen. En dan hoofd en hart samenbrengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial