Wanneer je hiermee stopt, hou je meer tijd over

Wanneer je hiermee stopt, hou je meer tijd over

“The risk of a wrong decision is preferable to the terror of indecision” ~Maimonides~

 

Wanneer je hiermee stopt, houd je tijd over
Wanneer je hiermee stopt, houd je tijd over

Ken je dit dilemma: ‘zal ik wel of zal ik niet’? Een twijfelend, knagend, aarzelend, onrustig gevoel. Je staat voor een keuze, klein of groot en je weet het niet. Je voelt geen volmondig ‘ja’of een volmondig ‘nee’. Het is moeilijk om een besluit te nemen. Je draait de opties nog eens om in je hoofd en onderzoekt ze nogmaals vanuit allerlei kanten. Zal ik het doen of toch niet?

Besluiteloosheid. Ongemerkt snoept het heel veel tijd en energie van je. Het dilema blijft in je hoofd spoken waardoor je bent afgeleid met waar je mee bezig was. Of je blijft malen en je belandt in een terugkerende ‘zal-ik-wel-of-zal-ik-niet’ dans in  je hoofd. Net als een Weense wals met herhalende danspassen.

Zelf heb ik er de ene keer meer last van dan een andere keer. Wanneer je goed in je vel zit, uitgerust bent en weet wat je wilt, dan gaat het nemen van beslissingen makkelijker. Op andere momenten, wanneer je je minder lekker voelt en minder focus hebt, lijkt het alsof je bij alles blijft twijfelen. Dan merk ik bij mijzelf dat het ook juist van die kleine, nietszeggende keuzes zijn waarbij ik in de ‘zal-ik-wel-of-zal-ik-niet’ dans stap. Zal ik naar die bijeenkomst gaan of toch niet? Met de auto of toch met de trein?

Besluiteloosheid is alsof je met je voet op de rem aan het rijden bent. Het kost heel veel tijd, energie en stress.  Daarnaast is het geen fijn gevoel. Dat gevoel straal je natuurlijk ook uit en het is voelbaar voor de mensen om je heen. Voor klanten, potentiële opdrachtgevers. Met jouw twijfel voedt je hun twijfel.

Zelf heb ik na lang zal-ik-wel-of-zal-ik-niet’  dansen een aantal knopen doorgehakt waar je wellicht komende tijd meer over gaat lezen en of horen. Het resultaat is dat ik weer focus heb en nieuwe energie waardoor ik mijn tijd veel gerichter kan inzetten.

Maar net als bij de kip en het ei: wat was er eerst? Het besluiteloze gevoel of het niet kunnen kiezen? Het ene beïnvloedt duidelijk het andere. Deze tips hebben mij in elk geval geholpen en daarom wil ik ze met je delen:  

  • Herken wanneer je in de ‘zal-ik-wel-zal-ik-niet’ dans bent gestapt en hak dan een knoop door. Dat kan ook zijn dat je kiest om nu niet te beslissen. Of misschien is het nog niet nodig om te beslissen. Dat is ook een keuze en kan opluchting geven.
  • Als het je niet lukt om de knoop door te hakken, gooi dan een muntje. Je hoeft dan niet klakkeloos de keuze van het muntje te volgen. Als het goed is voel je bij het neerkomen van het muntje welke keuze de juiste is. Voel je ‘Oh nee, dat niet! ’ of juist de opluchting ‘oh, gelukkig’. Dat is een helder antwoord.
  • Wanneer je de gevolgen niet kunt overzien, beslis dan om ‘ja’ tegen de eerste stap te zeggen. Soms is dat de enige keuze die je kunt overzien. Daarna kun je de ontstane situatie verder bekijken. Je kunt altijd bijsturen of op de rem stappen. Het begint met de keuze om de reis aan te willen gaan.
  • In de categorie ‘oma geeft raad’: slaap er een nachtje over. Leg de keuze voor aan je onderbewustzijn tijdens je slaap. Je kunt bijvoorbeeld een briefje onder je kussen leggen met een vraag. Wanneer je wakker wordt heb je een heel ander perspectief op je keuze en vaak daarmee ook nieuwe heldere inzichten die je verder brengen.
  • Neem afstand door iets actiefs te gaan doen. Wanneer je in je hoofd vastloopt in het denkproces, blijf je rondjes draaien. Wanneer je iets heel anders gaat doen, een fysieke activiteit bijvoorbeeld een wandeling of even sporten, creëer je afstand en daarmee krijg je weer een heldere blik en ruimte in je hoofd.
  • Probeer geen oordeel aan je keuze te hangen. In mijn ogen is er geen foute keuze namelijk. Elke keuze heeft een andere uitkomst en gevolgen maar dat kun je vooraf niet allemaal weten. Natuurlijk is het verstandig om een aantal dingen uit te zoeken maar probeer ook het  het ‘niet weten’ te accepteren. Je gaat een reis aan en je weet vervolgens niet welke route de trein neemt.

Wil je het gedans in de hoofd doorbreken? Sta je voor een beslissing en heb je behoefte aan een sparringspartner met een frisse blik? Kom dan met mij wandelen en kijk na afloop met een frisse blik naar jouw eigen situatie.

©Marta van Sitteren, 2014, Photocredits: Viennese Ball – 2007 – Rick Phillips – flickr

 

 

1 Comment

  1. Karianne Schippers | | Beantwoorden

    Mooi blog Marta, twijfelen kost inderdaad heel veel energie. Mij helpt het ook altijd om te denken dat je meestal wel op een keuze terug kunt komen als die toch niet bevalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial