Wanneer angst jou belemmert in het ondernemerschap

“Look in the mirror, that’s your competition”

Wanneer angst jou belemmert in het ondernemerschap

Onlangs was ik bij een presentatie met als onderwerp ‘Waarom de meeste mensen nooit krijgen wat ze willen’. De spreker gaf aan dat veel ondernemers omzet mislopen door hun reptielenbrein. Dit deel van de hersenen is er namelijk op gericht om ons te beschermen en te zorgen dat we niet veranderen. Ergens in zijn verhaal zei hij iets wat mij triggerde.

De spreker zei tussen neus en lippen door: “inmiddels weet ik hoe ik die vervelende stemmen in mijn hoofd opzij kan schuiven’. Ja, en daar ligt in mijn ogen misschien wel het grootste probleem….

Angst wegduwen of er doorheen gaan?

Angsten, interne dialogen, een hoofd dat zich overal mee bemoeit. We hebben het allemaal en dat is maar goed ook. Het behoedt ons voor gevaar. Veel angst is echter onnodig, ingebeeld of oud. Het kan erg belemmerend werken in het ondernemerschap, je onzeker maken en stress geven. Wat het ook is (het is niet altijd als angst herkenbaar), wegdrukken of opzij duwen maakt het juist erger. Het kost je energie en aandacht en door het te onderdrukken neemt de kracht toe waardoor het juist groter wordt. Denk maar aan een bal die je onder water probeert te drukken.

Andere advies wat ik regelmatig voorbij hoor komen is om door je angst heen te gaan en het gewoon te doen. Gewoon doen en dan blijkt het achteraf niet zo erg te zijn. Dit kan best werken. Alleen wanneer je dit telkens moet doen kan dit je een hoop stress geven. En soms heb je te maken met een angst die hardnekkiger is, die al zo oud is of diep zit dat er doorheen gaan te bedreigend is. Dan zijn er ook andere manieren die minder stress geven.

In gesprek gaan

Angst komt vaak vanuit een innerlijk deel van ons. We hebben heel veel verschillende innerlijke delen die van grote invloed zijn op ons gedrag. Die je helpen of juist belemmeren om stappen te zetten, doelen te halen, dromen te volgt etc. Sommige delen zijn waarschijnlijk bekend voor je. Bijvoorbeeld de Perfectionist, de Criticus, de Pleaser, de Harde werker, de Pusher, de Realist, de Dromer etc. Het liefst duwen we deze stukjes van onszelf weg omdat we er last van hebben. Werkt dit voor je? Waarschijnlijk niet….

Een andere manier is om deze delen van jezelf beter te leren kennen. Als een nieuw persoon waar je kennis mee maakt. Waarom doen ze zo, waar zijn ze bang voor? Wat hebben zij nodig om je niet meer in de weg te zitten? Hoe kun je hen inzetten om wel te kunnen bijdragen aan het halen van jouw dromen en doelen? Hoe meer je ze uit het onderbewuste haalt en in het bewuste brengt door in gesprek te gaan, hoe meer je ze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Om dit gesprek aan te gaan zijn er diverse manieren waarbij je vaak begeleiding nodig hebt van een coach. Bij één van mijn favoriete methoden, SoulCollage, is dit niet nodig. Wanneer je het eenmaal geleerd en ervaren hebt hoe het werk, kun je het zelf blijven toepassen. En het fijne is dat je ook je hoofd hiermee ‘uit’ kunt zetten, iets waar veel mensen veel behoefte aan hebben.

Hoe werk het?

Je werkt met plaatjes waarmee je op gevoel een minicollage maakt op een kaart. Vervolgens ga je met behulp van een aantal vragen in gesprek met wat er op de kaart staat. Vanuit een nieuwsgierigheid, zonder oordeel ga je luisteren wat dit deel jou te vertellen heeft. Zowel het maken van een kaart als het gesprek aangaan is een heel bijzonder en krachtig proces wat veel in gang kan zetten.

Juist door het niet weg te duwen maar het gesprek aan te gaan met deze innerlijke delen en wellicht de bijbehorende angsten, kun je tegenwerking omvormen naar een constructieve en positieve energie die je helpt om te groeien als mens en ondernemer. Je kunt als het ware gaan samenwerken met jouw innerlijk team.

Een bijzondere ervaring

Spreekt dit je aan? Dan raad ik je aan om een workshop te volgen bij een facilitator bij jou in de buurt zodat je het eerst eens kunt ervaren. De eerste kennismaking met SoulCollage is altijd een heel bijzonder, dat is niet alleen mijn eigen ervaring maar ook wat ik van deelnemers hoor. En je krijgt een zeer krachtige sleutel tot zelfkennis en zelfontwikkeling in handen.

Wil jij weten welke innerlijke delen jou nu kunnen ondersteunen in het ondernemerschap? Wil je weten hoe je jouw innerlijke delen en wijsheid kunt inzetten als ondernemer? Heb je een ondernemersvraag of dilemma waar je niet uitkomt en wil in je inzicht hebben in wat jouw innerlijk team hierover te zeggen heeft? Schrijf je in voor de workshop SoulCollage voor ondernemers op dinsdag 23 maart in Lansingerland of zoek een facilitator bij jou in de buurt.

Op 25 en 26 is het landelijk SoulCollage weekend en zijn er door heel het land diverse activiteiten te doen bij gecertificeerde facilitators. Hier kun je kijken wie er in jouw regio actief is.

 

1 Comment

  1. Jose | | Beantwoorden

    Wat een goed stuk Marta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial