Waarom het zo lastig kan zijn om eerlijk te zijn naar jezelf

“Your time is limited, don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living the result of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinion drown your own inner voice. Everything else is secondary.” –  Steve Jobs

waarom het zo lastig kan zijn om eerlijk te zijn naar jezelf
eerlijk zijn naar jezelf

Onlangs schreef ik dit blog over het niet te hoeven kiezen maar dat je gewoon alles kunt doen waar je blij van wordt als scanner. Hier kreeg ik veel reacties op van herkenning en opluchting. Alleen is wel één van de moeilijkheden van scanners, dat er zoveel leuks is. En dat je soms veel te veel op je hals kunt halen.  De energie van de herfst biedt je een mooi natuurlijk moment om naar binnen te gaan en stil te staan bij de vraag:  wat werkt er wel en wat niet?

Soms kom je er dan achter dat je van bepaalde keuzes niet meer blij wordt en dat deze heel veel energie blijken te vreten. Dan zou je toch zeggen: als je er niet blij van wordt, stop ermee! Dit kan soms onwijs lastig zijn

Lastig knopen doorhakken

Waarom eigenlijk? Grotendeels omdat ons hoofd of ego zich ermee gaat bemoeien. Onlangs heb ik dit zelf weer kunnen ervaren bij een samenwerking die ik was aangegaan met meerdere ondernemers.  In eerste instantie werd ik daar erg blij van maar na enkele maanden voelde ik mijn energie kelderen en werd ik steeds sacherijniger.

Toch heb ik een tijd geworsteld met de keuze om te stoppen of door te gaan. Ik zat maar te draaikonten en ik kan je vertellen, dat geeft een hoop stress. Iets wat ik echt tot het minimum wil beperken. Het verbaasde mij dat ik het zo lang liet gaan.

In eerste instantie was de keuze om de samenwerking te onderzoeken wel vanuit een juist gevoel geweest, ik werd er blij van. Toen dit gevoel veranderde en ik niet kon beslissen om te stoppen, werden een aantal mechanismen getriggerd. Deze zie ik ook vaak bij anderen terug, wellicht herken jij er ook een paar.

Het belangrijkste was dat mijn hoofd met mijn beslissing aan de haal ging. Ik werd bestookt met allerlei rationalisaties en goedpraterij. ‘Het komt niet voor niets op je pad,  het is een kans en daar moet je gebruik van maken. Het is goed voor later, voor je reputatie, voor je omzet etc.’

Daarnaast triggerde het ook een aantal diepere emoties zoals mijn gevoel van angst en schaarste maar ook een gevoel van erbij horen en erkenning: ‘stel dat ik het niet doe of dat ik ermee stop, dan mis ik iets (geld, aanzien, succes), zulke kansen komen maar één keer langs, ik wordt afgewezen als ik stop’

En tot slot triggerde het ook mijn ego: ‘in die groep krijg ik aanzien als expert, daar ga ik succesvol mee worden, zo komt mijn bedrijf op de kaart, zo groei ik groot, zo kom ik bij grote bedrijven binnen, je bent gek als je deze kans op omzet laat lopen’

Eerlijk zijn

Eigenlijk was het gewoon helder: het past niet (meer) bij mij. En nog bleef ik dubben en draaikonten. Wel doorgaan, niet doorgaan. Eigenlijk bleef ik mijzelf voor de gek houden. Gelukkig heb ik in mijn omgeving een aantal goede sparringpartners die mij eerlijke feedback hebben gegeven over wat het met mij deed.

Toen besefte ik mij dat ik eerlijk naar mijzelf moest zijn en ook naar de anderen. Diep van binnen werd ik er écht niet blij van. Rationeel kon ik van alles verklaren en goedpraten, mijn hart ging er niet van zingen. Een groot verschil met andere dingen waar ik mee bezig ben. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Dit is niet de weg die ik wil inslaan. Dit is precies hoe ik niet meer wil werken.

Gelijk na mijn besluit viel er een last van mijn schouders en zat ik weer helemaal vol in de flow en vol energie. En wat ik bijzonder vond was de reactie van de anderen. Zij hadden respect dat ik mijn gevoel volgde en waren blij dat ik de knoop had doorgehakt. Het was ook voor hen duidelijk geweest dat ik daar ongelukkig zat te zijn.

Deze ervaring bevestigd mij weer helemaal dat jijzelf het belangrijkste bent in jouw bedrijf. Ben jij ongelukkig of gestrest, dan straal je dat uit naar je omgeving.  Daarom is het zo ontzettend belangrijk om jouw kompas helder te hebben. Maar ook de mechanismen waarmee we onszelf voor de gek houden.

Je innerlijk kompas

Genoeg mensen om mij heen die zichzelf verliezen in samenwerkingen, projecten of banen. Waardoor zij niet op hun eigen weg blijven maar steeds zijpaden inslaan.  Ons hoofd of ego probeert ons vaak dingen wijs te maken door uit te gaan van tekort en angst. Terwijl je innerlijke kompas vaak gewoon weet wat goed voor je is.  Ik heb het nu veel eerder door en heb gelukkig geen jaren meer nodig om met een baan of project te stoppen.

Het mooiste is wanneer er een innige samenwerking is tussen je innerlijk kompas en het hoofd. Dit kun je voor alles inzetten. Voor timemanagement, nieuwe ideeën en projecten. Start wel bij je kompas en breng je hoofd tot rust. Stel jezelf de vragen: wordt ik hier blij van? Wat vind ik belangrijk? Hoe kan zo’n vraag of initiatief voor mij laten werken en niet andersom? Schakel daarna pas je hoofd in om de ideeën en plannen uitvoerbaar te maken.

Bij velen van ons is het hoofd zoveel meer actiever dan ons innerlijke raadgever. Wil je leren hoe je op een makkelijke manier jouw innerlijke raadgever kunt inschakelen? Schrijf je dan in voor de kennismakingsworkshop SoulCollage® en ervaar de kracht van deze unieke methode.

© Marta van Sitteren, 2015

Photo credit: phil41dean on Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial