Verbeelding en Timemanagement, een krachtige combinatie

“Everything you can imagine is real”

puzzel-afbeelding

 

Weinig mensen krijgen bij de term Timemanagement een warm gevoel. Het roept vaak een beeld op van strak, systematisch werken vanuit discipline. Timemanagement kun je echter ook op een andere meer creatieve en intuïtieve manier inzetten. Het leuke is dat als je dat doet je veel natuurlijker met tijd en energie om kunt gaan. Je ervaart dan steeds vaker van die magische (flow) momenten dat ‘de tijd’ als puzzelstukjes in elkaar valt. Geen tijd tekort of tijd over maar dat alles precies klopt. 

Intuïtief timemanagement

Een deel van intuïtief omgaan met tijd heeft te maken met het slim inzetten van routines en rekening houden met je energie. Hierdoor passen de juiste activiteiten bij de juiste energie en gaat het makkelijker en sneller. Om dit optimaal in te zetten kun je gebruik maken van je verbeelding. Zo had ik afgelopen week een aantal zaken op mijn lijstje staan met een deadline maar waar ik geen ruimte voor had in mijn agenda vanwege afspraken. Inplannen zou alleen maar extra druk geven, dat heb ik dus niet gedaan. En toch is het gelukt, zonder al te veel extra moeite. 

De kracht van verbeelding

Wat ik wel heb gedaan is mijn verbeelding inzetten door een mentaal plaatje in mijn hoofd te maken. Een soort filmpje dat ik die taak of activiteit aan het doen ben, hoe ik het aan het doen ben en dat het op tijd lukt. Een soort generale repetitie als het ware. Net als topsporters doen voordat ze een wedstrijd hebben.

In mijn hoofd had ik alles wat ik die week moest doen vooraf als een filmpje afgespeeld. Zo zag ik mijzelf op maandagochtend hardlopen nadat ik de kinderen naar school had gebracht en dat ik daarna (op tijd) met een lekkere kop koffie achter mijn eerste afspraak op Skype zat. Doordat ik dit mentale plaatje gemaakt had, ging ik zonder moeite hardlopen. Mijn systeem was al ingesteld op wat ik ging doen, ik hoefde er bijna niet over na te denken en het kostte ook geen extra moeite.

Go with the flow

Terug van het hardlopen bleek ik nog tijd over te hebben en als vanzelf werd een ander (eerder gemaakt) mentaal filmpje geactiveerd dat ik de yogales aan het samenstellen was voor mijn eindopdracht. In de flow van het moment (ik moest toch een ‘cooling down’ doen) ben ik yoga gaan doen en ontstond ter plekke de yogales. Wat aantekeningen op papier voor later en daar was mijn eindopdracht al bijna klaar! Een mentaal filmpje gemaakt dat ik dit later moest uitwerken en hup klaarmaken voor de afspraak.

Onder de douche voelde ik verwondering over hoe makkelijk dit eigenlijk was gegaan. Terwijl dit allemaal activiteiten waren die ik wilde inplannen en waar ik van dacht dat ik er geen tijd voor had, was nu de ervaring dat het spontaan in een flow ontstond. Hmm, daar ontstond ter plekke een nieuwe blog. Nog even ingesproken op de voicerecorder voor later en zomaar drie taken met een deadline spontaan gedaan op de maandagmorgen.

Nog meer toepassingen

Dit zijn wat voorbeelden hoe ik werk met visualisaties (of verbeelding) in combinatie met Timemanagement. Natuurlijk lopen dingen soms anders maar door jezelf te oefenen in het gebruik van mentale plaatjes, kun je snel schakelen en efficiënter omgaan met tijd. Zo kun je op een drukke dag vol afspraken de dag ervoor al door de dag heen lopen in beelden. Beginnend bij wat je ‘s ochtends uit de kast pakt, vertrekt, in de file staat, toch op tijd komt (of niet en wat zeg je dan), na de afspraak nog even langs de winkel rijdt die toch op de route ligt. Je bereid je systeem als het ware voor op de dag die gaat komen en het is een goede manier van onthouden.

Je kunt het bij veel dingen toepassen. Wanneer je lijstjes maakt, ook de beelden erbij bedenken. Voor je zien welke dingen je in je tas stopt voordat je weggaat, dat je een lege parkeerplek ziet op een druk parkeerterrein, welke ingrediënten je nodig heb voor een gerecht, wat je als antwoord gaat mailen, wat je in een gesprek wilt bespreken, de route je gaat rijden, vooruit kijken op de week (de maand of het jaar) etc. Zo kun je Timemanagement ook leuk maken voor jezelf en er een beetje creatief mee omgaan. Probeer het eens, ik ben benieuwd hoe het voor jou werkt. 

Webinar

Een ander hulpmiddel dat ik gebruik om mijn Timemanagement leuker te maken, mijn effectiviteit te verbeteren en mijn verbeelding in te zetten, is de Bullet Journal methode. Ik werk al langer met visuele planners en systemen en heb er heel veel uitgeprobeerd maar niet alles werkte naar wens. Met de Bullet Journal methode werk ik nu een jaar en ik kan het goede van al de andere systemen combineren. Het is een manier om acties uit het verleden te volgen, het heden te organiseren en te plannen voor de toekomst. En de effecten zijn groot!  Om een paar zaken te noemen: meer overzicht, rust in het hoofd, meer creativiteit, flow, doelgerichtheid, focus, geluk en het daadwerkelijk zetten van stappen en veranderen van gedrag.

Omdat ik er heel enthousiast over ben en er regelmatig vragen over krijg geef ik binnenkort een informatief (gratis) webinar over hoe ik deze methode gebruik in het ondernemerschap. Doe je mee?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial