Trouw zijn aan jezelf, wat is dat eigenlijk?

“Don’t ask yourself what the world needs, ask yourself what makes you come alive. And than go do that. Because what the world needs are people who have come alive”

~Harold Whitman~

Trouw zijn aan jezelf, wat is dat eigenlijk?
Trouw zijn aan jezelf, wat is dat eigenlijk?

 

Het jaar begon voor mij vol energie. Als een speer ging ik aan de slag met creatieve ideeën, acties en projecten. Helemaal in de flow. En toen opeens, was het weg. En wat doe je dan? Jezelf oppeppen, motiveren en hup weer doorgaan? Dat is iets wat ik jaren heb gedaan, schouders eronder zetten en weer doorgaan. Dit keer heb ik het anders aangepakt.

Stilstaan en voelen

Deze keer ben ik juist stil gaan staan. Om van binnen te voelen:  wat heb ik écht nodig? En niet om mijzelf de in put te praten. Nee, gewoon aandacht geven aan wat er is. Ook dat is flow. Erkennen wat er ‘nu’ is en wat er ‘nu’ om aandacht vraagt. Het is niet altijd maar productief aan de weg timmeren en doelen najagen. Het is ook luisteren naar je innerlijke kompas die soms heel hard naar je roept op een positieve of minder fijne manier.

Niets ‘moeten’

Voor mij kwam eruit dat mijn systeem ‘ff niets wilde’. Er was behoefte om gewoon leuke dingen te doen, zonder te ‘moeten’, productief te zijn of deadlines te halen. En dat heb ik gedaan. Ik heb mij niets aangetrokken van wat ‘hoort’ en wat anderen doen. Afgelopen weken heb ik vooral in het moment geleefd en gevoeld waar ík zin in had. Dat had lang niet altijd met werk te maken. Zo ben ik de kozijnen aan het schilderen en de huiskamer aan het leegruimen zodat de vloer geschuurd kan worden. Gewoon omdat ik daar zin in had.

Trouw zijn aan jezelf

Eigenlijk maar een hele vage new-age uitspraak. Voor mij gaat het vooral om dingen te doen en keuzes te maken waarbij je luistert naar je gevoel en intuïtie als kompas.  Dat houdt soms ook in dat je bepaalde keuzes terug moet draaien, omdat het niet meer goed voelt. Zo heb ik mij op het laatste moment afgemeld voor een seminar omdat ik de drang voelde op naar buiten te gaan en foto’s te maken (wat tot een bijzondere ontmoeting heeft geleid). Ook heb ik een workshop verplaatst omdat ik er in januari geen zin in had.

Soms lukt het niet

Het is soms nog wel wennen of lukt het niet om trouw te blijven aan je gevoel. Er zijn nog genoeg momenten waarin ik mijn gevoel niet volg of uitspreek. Om diplomatiek te blijven of omdat het mij niet waard is om ‘gedoe’ op de hals te halen. Van die momenten dat je denkt ‘acht, laat maar’. Het nadeel is wel dat het ‘gedoe’ zich vaak naar binnen verplaatst waar het begint te knellen. Deze momenten wanneer je niet trouw bent aan jezelf, hebben vaak te maken andere mensen. Dat je bang bent om anderen niet te kwetsen of teleur te stellen, dat je verwachtingen waar wil maken of je wilt houden aan de norm ‘omdat het zo hoort’.

Opbouwen en afbouwen

Als je te vaak rekening houdt met anderen en je voorbij gaat aan wat je van binnen voelt, dan stel je vooral jezelf teleur. Dingen doen waar je niet blij van wordt, kost alleen maar energie en je wordt er geen leuker persoon van. Daarom is het belangrijk om te blijven checken: Wordt ik hier blij van? Krijg ik hier energie van? En in dat soort keuzes en momenten te blijven investeren. Alle andere dingen die daar niet (meer) aan voldoen kun je stap voor stap afbouwen.

Natuurlijk hoef je niet gelijk je baan opzeggen omdat je geen zin meer hebt om te werken. Sommige keuzes hebben grote gevolgen. Wat je wel kunt doen is binnen de huidige situatie op zoek gaan naar een manier om vorm te geven aan wat je nodig hebt.

Gewoon met kleine stapjes beginnen.

Wil je meer plezier? Bouw elke dag wat speeltijd in om iets leuks te doen. Wil je meer rust? Plan dan 5 minuten per dag ‘privé-tijd’ in waarbij je je door niemand laat storen. Wil je gezonder leven? Loop een keer vaker de trap op tijdens de dag.

Afgelopen jaar heb ik diverse mensen begeleidt om op een andere manier te werken. Doordat ze beter leerden afstemmen op hun eigen gevoel en energie, konden ze ook veel effectiever met hun werk en tijd omgaan. We zijn geneigd om maar door te gaan. Goed afstemmen op jezelf en daarnaar handelen brengt je uiteindelijk meer balans, energie, focus en productiviteit.

Het leven is niet om te tobben, te worstelen en alleen maar hard te werken. Het leven is om te leven, te genieten en te stralen. De dingen waar je blij van wordt laten zien waar je pad ligt. Jouw kompas en jouw antwoorden heb je altijd bij je. Zo kun jij meer vanuit gemak werken en al je talenten, eigenschappen en kwaliteiten ten volle inzetten en kun jij een verschil maken voor de mensen om jou heen.

Weet niet niet hoe je dit moet aanpakken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om te bespreken wat mijn coaching jou kan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial