Stop! 3 redenen om niet aan goede voornemens te beginnen

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of ik lees overal artikelen over goede voornemens. Eerlijk gezegd geloof ik daar niet zo in.

Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak heb je het voornemen gehad om dit jaar écht vaker te gaan sporten? Of écht minder te gaan snoepen en gezonder te eten? En eerlijk zeggen: hoeveel van deze pogingen heb je een heel jaar volgehouden? Ook jij hebt waarschijnlijk wel eens de sportschool gesponsord met een abonnement die je na een maand niet meer hebt gebruikt.

1408768_2013_1Volgens het woordenboek is de betekenis van een voornemen: ‘van plan zijn om iets te gaan doen’. Dat is toch ook helemaal niet stimulerend om door te zetten! Als je op de bank met een zak chips terecht bent gekomen kun je altijd zeggen: “ik was het wel plan om te gaan sporten, maar…”.

Waarom beginnen we überhaupt toch aan die voornemens? Stop er maar mee, niet meer aan beginnen! Om je nog beter te overtuigen volgen hier drie redenen om niet aan goede voornemens te beginnen:

  1. Je weet van te voren toch al dat je het niet gaat volhouden, dus waarom eraan beginnen, bespaar jezelf die ellende.
  2. Het is slecht voor je imago. Wat een afgang als je na een maand weer aan je vrienden en collega’s moet vertellen dat je toch weer bent begonnen met roken.
  3. Je houdt jezelf voor de gek! Waarom denk je dat het dit keer wel echt zal lukken? Wat is er anders dan de voorgaande keren?

Ben je dan toch zo eigenwijs dat je je hier niets van aantrekt? Chapeau! Dan wil je écht iets verbeteren aan je leven. Doe dat niet in de vorm van goede voornemens maar door een nieuw patroon in je dagelijkse routine te verweven. Met deze tips is de kans groter dat dat je wél lukt:

  • Noem het geen voornemen. Maak een échte keuze om een nieuwe gewoonte of routine in je leven te verweven. Bij een gewoonte hoef je niet meer na te denken of je het wel of niet zal doen. Net als tandenpoetsen, daar denk je ook niet over na, je doet het gewoon omdat het in je routine zit.
  • Hak je doel op in kleinere stappen. Kleine stappen zetten werkt makkelijker en motiveert meer dan om in één keer bij je einddoel te willen zijn. Als je de eerste kleine stap hebt gezet, volgt de volgende stap gelijk erna. Alle kleine stapjes bij elkaar brengen je wel naar je doel. Als je maar blijft stappen. ‘Een reis van duizend kilometer moet met de eerste stap beginnen’ (Lau – Tse). Het voordeel van kleine stappen is ook dat je het ‘alarmsysteem’ van je hersenen om de tuin leidt zodat er geen of minder weerstand voor verandering ontstaat (bron: de kunst van Kaizen).
  • Visualiseer het eindresultaat. Probeer het eindresultaat voor je te zien. Maak een moodboard of hang een foto op van je doel op een zichtbare plek en kijk er elke dag even naar. Beeld je dan het gevoel in wat het je gaat opleveren en laat dat door je heen stromen.
  • Negeer de smoezen en stemmen in je hoofd. Dat is je innerlijke saboteur of je ego die niet tegen veranderingen kan en alles het liefst bij het oude laat. Blijf focussen op het gevoel wat het einddoel je gaat opleveren en blijft stug doorgaan met het zetten van de kleine stapjes.
  • Bepaal voor jezelf tussentijdse mijlpalen. Hiermee is het einddoel wat dichterbij en kun je jezelf tussentijds ook belonen als je een mijlpaal hebt gehaald. Als je voor het eerst wilt trainen voor de marathon is het halen van 5 kilometer al een eerste mijlpaal waar je best trots op kan zijn!

Wat mijn echte keuzes zijn voor komend jaar? Ik ga gezonder eten en bewegen. In elk geval fruit in huis halen en 1x per week mijn hardloopschoenen aantrekken.

Ik ben erg benieuwd welke veranderingen jij wilt doorvoeren in je leven en wat jou helpt om dit vol te houden. Je kunt je reactie hieronder kwijt. Kun je bij deze veranderingen wel een steuntje in de rug nodig gebruiken? Met een coach gaat het makkelijker. Kijk hier welke coachingsmogelijkheden ik bied.

Ik wens je een mooi jaar toe vol liefde en succes!

© Marta van Sitteren, januari 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial