Ondernemen zonder doelen of plannen, kan dat wel?

Toen ik net begon met ondernemen had ik een mooi bedrijfsplan gemaakt. Een gedegen verhaal en een mooie optelsom met in mijn ogen realistische bedragen. Daarbij kwam nog een marketingplan, een acquisitieplan en een ideale planning. Om mijzelf te monitoren of ik op de goede weg zat hield lijsten bij wat mijn resultaten waren aan omzet, aantal klanten, aantal volgers etc. Een aantal jaren heb ik dat volgehouden maar telkens weer voelde ik teleurstelling omdat ik de resultaten niet haalde.

Het effect van ongerealiseerde doelen

Het effect was dat het mij verkrampte en mijn energie en plezier verminderde. Ik handelde vanuit ‘moeten’, raakte teleurgesteld wanneer de resultaten anders waren dan vooraf benoemd en ik begon te twijfelen aan mijzelf. Waarom wil het niet lukken? Ligt het aan mij? Als ik de experts moest geloven dan kon het makkelijk lukken en deed ik dus iets fout. Misschien eerst maar een opleiding volgen?

Helaas, ook dat hielp niet. De realiteit bleef dat ik de gestelde doelen vaker niet dan wel haalde. In plaats dat deze plannen en doelen mij motiveerden, hadden ze juist een negatieve invloed op mijn creativiteit en ondernemerschap. Als ik aan iets nieuws begon besloop mij de negatieve overtuiging: ‘het lukt toch niet’. Of ik gooide al mijn ziel en zaligheid erin en raakte weer hevig teleurgesteld wanneer het resultaat uitbleef.

Ik voelde een soort verbittering waar ik van schrok, die kant wilde ik niet op. Het ondernemen is voor mij een manier om bij te dragen en zelf te blijven leren. Hierbij wil ik mij graag laten leiden door mijn eindeloze inspiratie en niet door stress en verkramping. Ik wil niet dat mijn oude ervaringen en verhalen mij gaan belemmeren bij wat ik wel of niet doe. Dan help ik een goed idee al om zeep voordat het de wereld in is gegaan. Dan belemmer ik mijzelf, stop ik mijn inspiratie en creativiteit en ontneem ik mensen mooie diensten en producten. En daarbij, wie zit er te wachten op een verbitterde ondernemer met een negatieve uitstraling, dat is zeker niet goed voor de zaken.

Het werd tijd om het anders te doen. Om los te laten wat niet bij mij past of wat hoort volgens anderen maar het op mijn natuurlijke manier te doen. Ik heb namelijk in mijn leven nooit ver vooruit gepland of doelen gesteld en dat heeft toch tot hele mooie dingen geleid. Ik heb altijd meer vanuit een wens of verlangen mijn richting bepaald. Het doelen ‘moeten’ stellen is er eigenlijk pas ingeslopen toen ik ‘echt’ ging werken en ik het gevoel had serieus te moeten zijn en volwassen. Met het ondernemer werd dat nog een tandje erger, je moet namelijk doelen, plannen en focus hebben, anders kom je er niet. Dacht ik…

Verademing

Tot er een aantal ondernemers op mijn pad kwamen die zonder doel of plan werkten maar volledig op inspiratie ondernamen zonder te ver vooruit te kijken. Een hele andere verfrissend manier van ondernemen, wat een verademing!

Het afgelopen jaar ben ik steeds meer hiermee gaan experimenteren. Wat zou er gebeuren wanneer ik zonder doelen of plannen ga werken en het resultaat en de controle los zou laten? Hoe zou het zijn om mij volledig te laten leiden door wensen, verlangens en dromen zonder het concreet in te vullen. En dat ik mijzelf volledig toesta om te creëren vanuit inspiratie en vervolgens te spelen, te testen, te experimenteren en gewoon bij elke stap nieuwsgierig te zijn? Zonder mij te laten belemmeren door oude verhalen, overtuigingen en oordelen. Open staan voor de eindeloze mogelijkheden die ik zelf niet eens kan bedenken en erop te vertrouwen dat alles een eigen timing heeft en op het goede moment komt.

En ik moet zeggen, het is een heel proces maar het voelt veel beter! Ik voel veel meer openheid en ruimte in plaats in de verkramping te schieten van ‘moeten’ en hoge verwachtingen. Het voelt lichter, meer als spelen en onderzoeken. Het maakt de nieuwsgierigheid wakker in mij, steeds weer benieuwd welke verrassingen het brengt. En de resultaten zijn heel veel magische momenten, onverwachte ontmoetingen en klanten vanuit onverwachte hoeken.

Afgestemd ondernemen

Nu lijkt het misschien dat ik volledig doelloos door het leven ga maar zo voelt het voor mij niet. Het voelt juist volledig afgestemd. Ik stel geen verre, rationele cijfermatige doelen meer en laat het resultaat los. Ik werk wel vanuit een sterke innerlijke leiding, meer vanuit waarden, wensen en een gevoel. Een innerlijk vuurtje wat veel meer motiveert dan al die plannen en doelen in het verleden. Hier hangt geen omzetgetal voor mij aan vast of half jaar planning.

Soms echter is het wel nodig om iets meer vooruit te kijken. Bijvoorbeeld wanneer een idee is ontstaan voor een nieuw programma. Om dat handen en voeten te geven moet ik wel meer invullen hoe ik daar denk te komen. De balans is dan wel belangrijk. Om niet in het ‘moeten’ te schieten of het te zwaar te maken. Maar bij elke stap te blijven voelen of het klopt en of dat nu de juiste actie is.  Je hoeft niet heel ver vooruit te denken maar je te concentreren op de eerst volgende stap en daarna de volgende en de volgende….Het plan krijgt dan vanzelf vorm.

Wanneer jij iemand bent die gek is op doelen stellen en plannen maken, en dit werkt goed voor je, ga er dan vooral mee door!

Ben je net als ik toe aan een andere manier van ondernemen? Laat los hoe het ‘hoort’ en geef jezelf toestemming om meer naar je intuïtie te luisteren, te experimenteren en te spelen. Werk met wat er nu is, op gevoel en minder vanuit het hoofd. In het Engels zeggen ze het heel treffend: ‘You have to show up’. Wees aanwezig, breng het allerbeste wat je hebt in dit moment en laat het resultaat los, blijf open en laat je verrassen. Dit is voor mij ontspannen ondernemen, zonder kramp en volledig vanuit inspiratie en flow met zo nu en dan een beetje hulp van het hoofd.

Hoe ervaar jij de combinatie tussen doelen stellen, plannen maken en werken vanuit inspiratie en intuïtie? Ik ben heel benieuwd hoe jij hier invulling aan geeft en of je een goede balans gevonden hebt. Laat je reactie achter onder dit blog.

 

20 Comments

 1. Petra | | Beantwoorden

  Dag Marta, deze blog is weer zo’n eye-opener voor mij. Ook ik loop vast in het moeten, het plannen, de doelen die je stelt. In deze complexe informatie maatschappij is het een verademing om met kleine stapjes, dichtbij jezelf, verder te gaan. Zo kom je er nl. ook en blijf je gelukkig. En niet, buiten jezelf en in teveel in je hoofd, te grote sprongen te willen en moeten maken. Dank voor je inspiratiemail. Ik vind je een kei van een coach en lees je mails met grote interesse.

  • Marta | | Beantwoorden

   Dank voor je mooie reactie 🙂 Dichtbij jezelf blijven is een van de grote uitdagingen in deze tijd maar zo essentieel!

 2. Hilda Huisman | | Beantwoorden

  Hoi Marta, wat weer een fijn blog. Wat ik heb geleerd en nu steeds vaker toepas en wat mij prima bevalt is: ‘Live in the moment, every next moment will take care of itself’. ( Ik geloof dat het een uitspraak is van Mo Gawdaz en dat ik het gelezen heb in zijn boek ‘a solve for happy’,)

  • Marta | | Beantwoorden

   Dank je Hilda! En mooie quote, deze kende ik nog niet

 3. Monique | | Beantwoorden

  Ik onderneem ook veel meer vanuit mijn gevoel en niet vanuit allerlei marketingplannen en vastgelegde andere plannen. Wel heb ik in grote lijnen duidelijk wat ik wil. Voor mij werkt dit heel fijn.

  • Marta | | Beantwoorden

   heerlijk Monique wanneer je je gevoel kunt volgen én de grote lijn!

 4. Marlon sprangers | | Beantwoorden

  Mooie blog! Ik vind het soms moeilijk om die balans te houden. Ben erg gericht op het bereiken van mijn doen en. Soms mag ik dan weer even terug naar mijn intuïtie. Balans is altijd iets wat je moet bewaken. Mooi hoe je dat hier omschrijft.

  • Marta | | Beantwoorden

   inderdaad, je merkt zelf precies wanneer de balans de verkeerde kant op slaat, dan kun je weer bijsturen. Alleen maar de ene of alleen de andere kant werkt ook niet, je hebt beiden nodig

 5. Midlifers | | Beantwoorden

  Leuk artikel, ja hier heb ik zeker wat aan. Ik denk hoe creatiever de mens, hoe minder hij/zij in het hokje past van schemaatjes en cijfers.

  • Marta | | Beantwoorden

   Leuk, dank je!

 6. Marjolijn | | Beantwoorden

  Ik vind het ook fijn werken door 1 stap vooruit te kijken. Vooral met de wat lange termijn projecten waarbij ik het anders niet kan overzien. Vertrouwen houden en steeds 1 stap vooruit kijken werkt voor mij.

  • Marta | | Beantwoorden

   Mooi om te lezen dat het werkt voor jou. Vertrouwen is wel een sleutelwoord… ben wel benieuwd wat jij doet als je dat even kwijt bent?

 7. Michiel | | Beantwoorden

  Goede blog! Geeft maar weer eens bloot dat ondernemen in je moet zitten. Een ondernemingsplan is enkel en alleen bedacht om financiële injecties te krijgen van banken die direct veel geld aan je verdienen.

  • Marta | | Beantwoorden

   dank je… hoe doe jij het als ondernemer, werkt je ook zonder plannen of doelen?

 8. Tinie Faber - Stoelwinder | | Beantwoorden

  Dit is voor mij ook een bekende strijd. Steeds weer blijk ik meer in de flow te komen als vanuit mijn intuïtie kan ondernemen en het ‘moeten’ los kan laten 🙂

  • Marta | | Beantwoorden

   Duidelijk signaal om het ‘moeten’ steeds vaker los te laten als het je zoveel brengt 🙂

 9. Dennis | | Beantwoorden

  Leuke post, zeker herkenbaar. Vroeger was ik ook vrij star en strak in het bepalen van mijn doelen – eerder vanuit mijn hoofd. Vandaag de dag laat ik het ook wat losser, en ga ik meer voelen.

  Ik noem het vandaag de dag eerder een richting dan een doel. Meer focus op het proces dan het resultaat. Het doel is een middel dat richting geeft.

  Misschien zijn het nog altijd doelen, maar ga ik ze gewoon anders definiëren: met hart, hoofd en ziel i.p.v. enkel hoofd.

 10. Nicky | | Beantwoorden

  Mooie blog, deze wijze van werken/ondernemen heb ik altijd vanuit nature gedaan (blijkt achteraf :-)) Toen in 2015-2016 veel persoonlijk verdriet en veranderingen kwamen ben ik dat gevoel even kwijt geraakt wat resulteerde in minder werk, in mezelf gekeerd, geen opdrachten. Half 2017 kwam dat gevoel, met externe hulp weer terug. Inmiddels sta ik weer meer in mijn kracht maar de ‘buitenwereld’ vindt dat ik doelen/richting moet kiezen. De flow begint terug te komen dus ik doe zo vaak mogelijk mijn eigen ding.
  Ik heb je inmiddels gemaild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial