Ondernemen vanuit de kern

Het is weer enige tijd geleden dat ik een blog geschreven heb en ik zal je vertellen waarom.

Met het ondernemerschap ben ik een reis aangegaan van persoonlijke ontwikkeling. De tocht ging (en gaat) vooral over werken en leven op mijn eigen wijze, zoals ik het nodig heb en graag wil. Om de vrijheid te voelen (en jezelf toe te staan) het op jouw eigen manier te doen. Dat klinkt simpel maar zoals je wellicht zelf ook weet is het soms best ingewikkeld.  

Een helder fundament

Om goed naar je intuïtie of kompas te luisteren moet je de basis wel helder kunnen voelen. Soms zit er wat mist of rommel in de weg wat je eerst moet opruimen. Hier ben ik afgelopen maanden mee bezig geweest. Het is vooral een tijd geweest om alle afleidingen buiten te sluiten en de aandacht naar binnen te richten. Om goed te voelen, mijn eigen flow te volgen en terug naar de tekentafel te gaan.

Het resultaat is een hoop helderheid en vrijheid. Ik heb weer helder voor ogen wat mijn waarden zijn van waaruit ik wil werken. Eén van deze waarden is vrijheid. En vooral de vrijheid om het op mijn eigen manier te doen. Om mijn eigen tempo te volgen, een ademende agenda te hebben, om ruimte te hebben mijn creatieve flow te volgen, om mijn kwaliteiten en talenten kwijt te kunnen, om te werken met wie ik wil, om tijd voor mijzelf te hebben, mijzelf te ontwikkelen en genoeg tijd te hebben voor mijn gezin.

Een aantal andere essentiële waarden voor mij zijn verbinding, leren en creëren, bijdragen en afwisseling. Dit samen is de basis, het fundament, de kern. Bij alles wat ik doe kan ik terug naar deze waarden om te checken of het voor mij klopt. En dat is als veelzijdige, nieuwsgierige, eigenzinnige ondernemer nodig om regelmatig weer terug naar de kern te gaan. In de dagelijkse praktijk raken we heel snel afgeleid door alle ruis en informatie om ons heen die om onze aandacht vecht.

Eigenzinnig ondernemen

Zelf heb ik mijzelf té vaak laten (af)leiden door de buitenwereld en op de verkeerde plekken naar antwoorden gezocht. Maar ik ken ook de momenten dat ik teveel naar binnen gericht ben geweest. Uiteindelijk gaat het om een goede balans. Wanneer jouw kern of fundament helder is, kun je ook beter met de buitenkant omgaan. En na diverse jaren van frustratie heb ik één ding wel geleerd: Het is essentieel om jouw eigen manier van ondernemen te ontdekken zodat je telkens weer terug kunt naar jouw eigen kompas voor richting.

Welke thema’s er ook spelen, hoe spannend en nieuw deze manier van ondernemen ook is. Ieder heeft zijn of haar persoonlijke ondernemersreis te gaan. Een ander kan hoogstens een stuk met je meelopen om je te helpen met ontdekken en verhelderen. Het pad kun je alleen zelf ontdekken door te lopen.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die op hun eigen (nieuwtijdse) manier aan het ondernemen zijn en hierover hun ervaringen delen. Het nadoen werkt niet meer maar kunnen wel samen reizen, verhalen delen, motivatie, steun en inspiratie vinden bij elkaar.

De oase

Afgelopen maanden heb ik ontdekt dat ik mijn waarden nog meer in mijn bedrijf wil laten terugkomen en hieruit is een idee ontstaan. Ik ben een plek aan het creëren voor deze veelzijdige eigenzinnige ondernemers die hun eigen pad (willen) lopen. Die ondernemers die genoeg hebben van moeten, goeroe-regels, gouden sleutels, stappenplannen en hypes maar het echt op hun eigen manier willen doen.

Het wordt een online ontmoetingsplek waar je kunt ‘zijn’, leren, ontmoeten, verbinden, bijtanken, sparren, onderzoeken, inspiratie op doen, experimenteren, delen en ontspannen. Een oase om medereizigers te ontmoeten, goede gesprekken te voeren, te inspireren en inspiratie op te doen te halen wat je nodig hebt en brengen wat je te brengen hebt om daarna weer je verder te stappen op jouw eigen unieke pad.

‘De Oase’, wordt een broedplaats voor bewuste, veelzijdige, creatieve, eigenzinnige, leergierige, nieuwsgierige ondernemers. Voor die ondernemers waarbij het ondernemen een reis persoonlijke ontwikkeling is. Voor die ondernemers die gedreven worden om iets te delen en te betekenen, om bij te dragen met hun talenten en kwaliteiten en zo de wereld om zich heen een stukje mooier te maken. En die de vrijheid willen voelen om het op hun eigen unieke manier te doen.

Het creatieproces

Het vormgeven aan dit idee is momenteel voor mij een groot leerproces. Normaliter wanneer ik een idee krijg, moet het ook gelijk uitgevoerd worden. Dan zit ik in vuur en vlam en werk ik aan niets anders dan dat. Dit werkt niet altijd. Soms heeft een idee wat langer de tijd nodig om te rijpen of om tot een vorm te komen. Het is echt een uitdaging om niet gelijk het resultaat te willen hebben maar mij juist te focussen op het proces en de reis. Dat merk ik nu ook, elke dag is anders. Het idee heeft zijn eigen flow en tempo waar ik mij telkens weer op moet afstemmen.

De ene dag zit ik vol vuur en wil ik sneller dan dat het kan. De andere dag zit ik vol twijfel en zie ik het nut er niet van in. De lessen zijn enorm. Het geduld dat wordt getest, valkuilen en oude patronen waar ik met open ogen instap. Het is een reis waar ik aan begonnen ben waarvan ik niet weet wat ik tegen ga komen. Mijn uitdaging is echt om het te gaan zien als een experiment. Om vanuit nieuwsgierigheid kleine stappen te zetten die positief en licht voelen en te kijken waar het mij brengt.

Drie opties van creëren

Deze reis kan ik op drie manieren aanpakken. De optie die ik goed ken is om in mijn eigen cocon aan dit idee blijven werken tot het klaar (lees perfect) is en er dan mee naar buiten komen. Een veilige optie waar mijn perfectionistische zelf heel erg blij mee is. Helaas heb ik vaak genoeg ervaren dat dit niet werkt. Het is nooit ‘klaar’ waardoor het veel te lang duurt, uitstelgedrag op de loer ligt en uiteindelijk alle drive en energie eruit vloeit.

De tweede manier is om dit idee te negeren, lekker op de plank te laten liggen en mij af te laten leiden door de dagelijkse beslommeringen die om aandacht vragen. Op zich ook wel een aanlokkelijke, makkelijke en veilige optie. Ware het niet dat ik mij verplicht voel om ideeën die langskomen een eerlijke kans te geven. Ze komen niet voor niets bij mij langs, daar moet ik iets mee….

De derde optie is om het proces open en zichtbaar te maken. Om te vertellen wat mijn visie en wens is, mijn proces delen en jou mee te nemen als medereiziger zodat je er wellicht ook iets van kan leren. Dit is een spannende optie, een uitdaging voor mijzelf maar ook de optie die het meest past bij de waarden die ik eerder noemde.

Dus ga ik het dit keer anders doen en ga ik voor optie 3. Als experiment en uitdaging voor mijzelf onder het mom ‘practice what you preach’. Omdat ik het ondernemen zie als een reis wil ik dit idee ook als reis benaderen. Om te leren het proces belangrijker te maken dan de uitkomst. Om te leren met het idee te dansen, nieuwsgierig te blijven naar de lessen onderweg en wat de uitkomst gaat worden. En omdat er zoveel ondernemers zijn die nu op deze manier aan het ondernemen en creëren zijn, lijkt het mij tof om dit proces samen te doorlopen.

Reis je mee?

Ben jij een ontdekkingsreizigers, pionier, een veelzijdige bewuste ondernemer die je eigen reis maakt? Spreekt mijn visie, idee en manier van ondernemen je aan? Heb je ook de behoefte aan verbinding met mensen die op dezelfde manier ondernemen en samen de ontdekkingsreis aan te gaan? Dan ben je later dit jaar van harte welkom in ‘De Oase’

Wil je leren? Wil je verbinden? Delen? Inspiratie op doen? Proefballonnetjes testen? Heb je een hart onder de riem nodig? Wat jij nodig hebt…. Ieder blijft zijn eigen weg gaan en wanneer jij het nodig hebt, de Oase is er straks voor jou.

Ben je nieuwsgierig, maakt je hart een sprongetje en voel je een ‘ja’? Laat hieronder je gegevens achter voor een aparte mailinglijst. Via die lijst informeer ik je zodra De Oase open gaat en krijg je een speciale uitnodiging. om mee te reizen.

Inschrijven op de mailinglijst is geheel vrijblijvend. Gaandeweg wordt het steeds concreter en kun je zelf beslissen of het iets voor je is of niet. Kun je niet wachten en wil je nu alvast meer weten, dan kun je hier een telefoongesprek inplannen of mij volgen op Instagram waar ik vaker over het creatieproces deel.

Ik blijf graag op de hoogte van De Oase

* indicates required

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial