Negativiteit van anderen, ben jij hier gevoelig voor?

omgaan met negativiteit van anderenJe kent misschien wel, de situatie dat je zelf in en opperbeste stemming bent, vol energie en dat dat opeens verdwenen is nadat je met iemand gesproken hebt. Zeker wanneer je er gevoelig voor bent, kun je snel ‘besmet’ raken met de emoties of negativiteit van de ander. En niet alleen wanneer je met mensen werkt maar ook op het schoolplein, verjaardagen, in de supermarkt etc. Er wordt veel geklaagd, gemopperd, geroddeld en negativiteit geuit. Inmiddels heb ik geleerd om er goed mee om te gaan en dat is niet altijd het geval geweest. 

Gevoeligheid

In mijn werk voor groepen en individuele klanten, is het omgaan met mijn energie daarom altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. Heel lang heb ik onbewust emoties, stemmingen en energieën van anderen meegenomen die niet van mij waren. Zeker negatieve emoties zijn erg besmettelijk. Ik kon dan ook opeens heel erg moe of leeg zijn na het werken met een groep of persoon.

Heel veel oefeningen heb ik geprobeerd om hier goed mee om te leren gaan en gelukkig heb ik de afgelopen jaren er nauwelijks last meer van. Ik kan goed mijn eigen energie behouden en dat zonder mijn voelsprieten te hebben ingetrokken, want dat is juist één van mijn belangrijkste instrumenten als begeleider, aanvoelen wat er speelt bij de ander.

Beschermen of juist niet?

Wat ik in de eerste jaren vooral leerde was om mijzelf af te schermen om niets binnen te laten. Dit kan op vele manieren maar een veel gebruikte oefening is om een gekleurd ei van licht om jezelf heen te plaatsen. Op deze manier zorg je ervoor dat emoties en energieën minder bij je binnen kunnen komen. Op zich hielp dit wel, alleen voelde het voor mij ook beperkend. Alsof je jezelf opsluit in een kasteel met hoge muren en een slotgracht. Dit klopte niet helemaal meer voor mij en ik ging op zoek naar andere manieren.

Wat de laatste jaren steeds beter werkt voor mij is om juist mijn eigen energie uit te vergroten. Je kunt het zien als een bol licht of vlammetje in het middelpunt van je lichaam of je hart. Op het moment dat je deze in gedachten groot maakt, werkt dit ook als een soort schild. Dit kan heel simpel door je handen op je hart te leggen en aan iets heel fijns te denken. Dit gevoel laat je door heel je lichaam stromen totdat het overstroomt tot ver erbuiten. Dit vormt ook een soort ei van energie die je beschermd, alleen komt het nu van binnenuit en is gevuld, in plaats van dat je iets om jezelf heen plaatst. Wanneer je dit dagelijks oefent, kun je het steeds makkelijk oproepen. Het helpt je ook om milder te kijken naar jezelf en anderen. Ook in situaties die je uitdagen en negativiteit triggeren want die zullen er altijd wel blijven. Op den duur zul je er wellicht minder last van hebben.

Voor mij voelt deze manier anders dan de ‘ei’ bescherming. Waar het ‘ei’ ook voelde als kleiner maken, beschermen etc. voelt deze manier veel positiever, voller, groter en krachtiger. En daarbij stuur je op deze manier ook nog eens meer positiviteit, liefde, zonneschijn (geef het maar een naam) de wereld in. En daar kunnen we best wel meer van gebruiken.

De effecten

En ik merk het effect dagelijks. Wanneer ik klanten of cursisten spreek geven ze vaak aan dat mijn energie een positieve invloed heeft. En het werkt twee kanten op, ik heb er ook meer profijt van. Negativiteit, boosheid verdriet, problemen van anderen. Ik scherm mij er niet voor af, het mag er zijn, ik duw het niet weg maar ga ermee om. Alleen, voed ik het niet en het wordt niet meer van mij. Het blijft niet plakken, het glijdt makkelijker van mij af en het resultaat is dat ik mijn eigen energie veel langer kan gebruiken.

Het vraagt wel dat je gedurende de dag even checkt hoe het gaat met jouw energie en stemming. Het kan nog steeds zo zijn dat je opeens heel moe bent of een bepaalde emotie of stemming hebt die je eerst niet had. Dan is het zaak om de oefening weer te doen en je energiebal groter maken.

Is er toch iets blijven hangen bij je? Stel jezelf dan de vraag: ‘Is dit van mij?’ Let goed op het antwoord van je lichaam. Voelt het lichter aan, dan is het niet van jou. Stuur dan alles wat niet van jou is retour afzender. Dit kun je gewoon in gedachten zeggen zonder te begrijpen van wie het is. Probeer maar eens en voel het verschil.

Dit werkt ook wanneer je heel erg moe bent of het gevoel hebt dat je geleefd wordt. Je kunt je dan gaan afsluiten voor dingen om je heen ter bescherming maar probeer het eens andersom: hoe zit het met jouw lichtbal of vlammetje? Kijk dan hoe je jouw positieve energie kunt laten groeien, jouw vlammetje kunt voeden. Welke positieve bijdrage kun jij dan zijn voor jouw omgeving?

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Trek dan een dagelijks kaartje uit Het doosje zonneschijn.

 

Interessant artikel? Schrijf je in voor mijn Inspiratiemail

Je ontvangt als cadeau mijn e-book ‘5 strategieën voor meer rust in je hoofd’Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial