Laat je de herfstwind door je bedrijf gaan

Een aantal keren per week heb ik ‘s nachts hele levendige dromen die niet van echt zijn te onderscheiden. De effecten ervan zijn wonderlijk. Soms verwerk ik de dag, soms is het een worstcasescenario die helemaal in detail uitgewerkt wordt en soms is het een steuntje in de rug om een keuze te maken. Zo ook de droom die ik vannacht had.

Het klopt

In mijn droom was ik bij een bijeenkomst van een project waar ik in zit maar waar ik in het echte leven in gedachten afscheid van heb genomen. Halverwege vertrok ik, het voelde niet goed. Een paar mensen kwamen achter mij aan om mij proberen te overtuigen om terug te komen. Een gesprek volgde waarin ik vastberaden bij mijn standpunt bleef en de ander concludeerde: ‘dus ik kan je niet overhalen, jij volgt altijd jouw eigen pad? Ja, dat klopt. Met dit volledig kloppende gevoel werd ik wakker: het is goed om ermee te stoppen, het past niet meer bij mij.

De keuze om iets los te laten of met iets te stoppen is in het hoofd en het hart vaak al lang gemaakt. Het daadwerkelijk doen is soms een ander verhaal. Bij mij gaat het beslissen nu redelijk snel. Als ik er geen energie of inspiratie meer van krijg of als het zwaar en stroperig begint te voelen, dan past het niet meer bij mij. Wat het alleen lastig maakt is wanneer er andere mensen bij zijn betrokken en je hen moet teleurstellen. En blijkt vaak ook jouw eigen beleving te zijn want meestal reageren mensen heel begripvol en hebben ze bewondering het feit dat je eerlijk bent en het niet laat doorsudderen.

De bladeren willen los

Momenteel lijkt het alsof er van alles tegelijk los wil. Helemaal nu ook de bomen allemaal de bladeren loslaten, begint het bij mij ook te kriebelen. Heel sterk heb ik nu het gevoel dat ik rommel en ballast kwijt wil. Niet alleen materiële zaken of projecten die niet meer kloppen maar ook allerlei gedoe wat niet meer bij mij past. Bepaalde sociale media ben ik nu echt klaar mee, manieren van marketing die niet meer kloppen voor mij, lidmaatschappen en abonnementen waar ik niets mee doe. De lijst blijkt best lang. Door overbodige, niet kloppende dingen los te laten kom ik steeds meer bij mijn eigen kern als mens en ondernemer.

Meer, beter, groter…. of juist niet

Meer mensen zijn hiermee bezig, ook op andere manieren. Gisteren zag ik toevallig een programma over ‘Tiny houses’. Mensen die hun luxe, overvloedige manier van leven hebben ingeruild voor een klein basic huis met veel minder spullen. Eén vrouw vertelde dat zij zich gevangen voelde door alles wat ze afgelopen jaren aan spullen had verzameld. Door een ziekte waarbij ze aan één kamer vast zat was ze gaan beseffen dat gelukt niet in spullen zat.

Het is wel iets wat mij bezig houdt en niet alleen zakelijk. Overal wordt je getriggerd om meer, beter, sneller te moeten. Een mooier huis, een groter leven, een groter bedrijf, een nieuwe auto, keuken etc. Zijn we met z’n allen zo ontzetten ontevreden over het leven wat we leiden? Al een tijd merk ik dat ik daar niet in mee hoef, dat ik wél blij ben met wat er is. Gewoon tevreden, want ik leef al hoe ik wil. Natuurlijk ben ik wel nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat maar dat is niet vanuit ontevredenheid. Meer vanuit een verlangen om te leren en te groeien. Dit zit voor mij niet in bezittingen zoals een nieuwe auto of een groter huis. Dit realiseerde ik mij heel sterk toen ik afgelopen week toch weer getriggerd werd door anderen die groter en mooier wel belangrijk vinden.

Getriggerd

Plotseling veranderde mijn basisgevoel van tevredenheid in een lagere energie van jaloersheid, zielig, negatief en ontevreden zijn. Ik kreeg allerlei negatieve gedachten waarmee ik mijzelf kleiner maakte. Waarom zij wel en ik niet, het is niet eerlijk, wat doe ik fout?…..  Pff, niet fijn. Ik was gelijk uit mijn flow, de energie stokte en ik verkrampte. Ik baalde hiervan maar realiseerde mij ook wat ik ervan kon leren. Er werd iets geraakt wat blijkbaar nog in mij zat en wat ik zou kunnen onderzoeken. Een interessante mogelijkheid om te groeien en om mij te realiseren wat wel en niet belangrijk is. Groeien als mens en vrijheid voelen, dat zijn twee hele belangrijke waarden voor mij. Te veel spullen maakt mij juist onrustig en ontevreden. Daarom heb ik komende weken op mijn lijstje staan: afronden, opruimen en loslaten.

Wat zijn voor jou zaken die je mag gaan loslaten omdat het niet meer bij je past? Wat kun je afronden of wegdoen? Het is nu de natuurlijke tijd van het jaar om er aandacht te besteden. Op die manier maak je net als de bomen weer ruimte voor nieuwe dingen.

Wil je nog meer inspiratie om gebruik te maken van de energie van dit seizoen? Inspiratie voor persoonlijke groei, positieve energie en meer tijd en ontspanning? Meld je aan voor ’12 dagen zonneschijn’ en ontvang elke ochtend een mooie fotokaart met een opdracht in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je hier aanmelden. Wacht niet te lang want we starten op maandag 13 november. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial