Wat kun je eigenlijk met SoulCollage®?

mozaiek sc kaarten
300 SoulCollage® kaarten

 

Het klinkt leuk dat SoulCollage maar wat kun je er eigenlijk mee? Deze vraag kreeg ik onlangs in mijn mailbox. En ik hoor vaker van mensen dat ze het een hele interessante methode vinden maar ook nog wat vaag. Daarom speciaal in dit blog een uitleg wat je er allemaal mee kunt en dat is veel….

Ontdekkingstocht

SoulCollage is een ontdekkingstocht naar jezelf en het leuke is dat iedereen zijn eigen manier van werken erin ontdekt. Ik ben gefascineerd door mensen en gedrag, daarom gebruik ik deze methode vooral om mijzelf beter te leren kennen en effectiever te worden in het ondernemen. Er is zoveel informatie beschikbaar in de buitenwereld dat het soms lastig is om naar binnen te gaan en te voelen wat jij écht nodig hebt. Daar is dit een hele mooie manier voor. 

Ik geloof namelijk dat alle antwoorden binnenin je zitten, je moet er alleen wel bij kunnen. En daarnaast is zelfinzicht een sleutel tot groei en succes. Wanneer jij jezelf goed kent, je weet waarom op een bepaalde wijze doet of reageert, kun je jezelf ook verbeteren en groeien. Zelf ben ik er inmiddels 1 jaar mee bezig (en 300 kaarten rijker) en het heeft mij ontzetten veel zelfinzicht, balans, groei en rust gebracht.

Wat is het precies?

Met Soulcollage maak je met plaatjes een collage op een kaart waar je vervolgens informatie uit haalt door er vragen aan te stellen. Het achterliggend idee is dat op de kaart een stukje van jezelf zichtbaar wordt wat jou iets te vertellen heeft. Ieder van ons heeft heel veel innerlijke delen waarvan sommige heel erg aanwezig zijn en andere delen meer op de achtergrond staan. Door deze innerlijke delen zichtbaar te maken hoeven ze minder om aandacht te vechten en krijg je meer balans.

Het is een bijzondere ervaring vinden deelnemers. Het begint al bij het maken van zo’n kaart waarbij je compleet tot rust komt in het hoofd. Het voelt heel ‘zen’, je hoofd raakt leeg en vergeet de tijd. Na het praktische deel van het maken ‘lees’ je de kaart. Dit wordt als heel bijzonder ervaren en maakt de SoulCollage methode uniek. Je zegt dingen die niet uit je hoofd komen en die je niet met je logische verstand zou bedenken. Je laat je binnenste spreken.

Wat kun je ermee?

Je kunt gewoon op gevoel kaarten maken en je laten verrassen door wat er tevoorschijn komt (dat is mijn favoriete manier) bijvoorbeeld wanneer je een vervelend gesprek hebt gehad of een bepaald gevoel hebt. Je krijgt dan inzicht in de situatie en welk deel van jou getriggerd is en wat er nodig is voor jou.

Maar je kunt ook heel bewust een kaart maken voor een specifiek deel van jezelf waar je ‘last’ van hebt en meer zicht op wilt, bijvoorbeeld je Perfectionist of je Criticus. Door zo’n kaart krijg je heel veel inzicht in wat dat stukje nodig heeft en ook wat het je te brengen heeft. Op deze wijze kun je ook leren hoe je kunt samenwerken met diverse delen van jezelf waar je eerder last van had.

Naast de innerlijke delen heb je ook nog andere ‘groepen’ kaarten die je kunt maken die meer als hulpbronnen dienen. Bijvoorbeeld dieren die verbonden zijn met jouw zeven energiecentra (de chakradieren), of archetypen en inspiratiebronnen (mensen, dieren of plekken).

De methode is zo simpel dat je er zelf verder mee kunt. Zo ontstaat gaandeweg een hele verzameling kaarten (in mijn geval al 300). Deze kaarten kun je zien als je innerlijke adviseurs. Wanneer je ergens tegenaan loopt kun je deze adviseurs raadplegen door kaarten te trekken en vragen te stellen. Je krijgt dan vanuit hele diverse invalshoeken een andere blik op jouw vraag of situatie.

Je kunt het net zo uitgebreid maken als je wilt maar wanneer je eenmaal geraakt bent dan is het moeilijk stoppen. De methode zelf is vrij simpel zelf te leren maar de ervaring van een workshop in een groep is heel bijzonder en krachtig. Je kunt het daarna ook goed zelf inzetten wanneer je zelf met mensen werkt. Het is dit een hele goede ‘tool’ om mensen uit het hoofd te krijgen en hen op een andere manier antwoorden te laten krijgen en zo zichzelf beter te leren kennen.

Wil je het komen ervaren? Er zijn nog een paar plekken vrij voor de workshops van zaterdag 4 juni en donderdag 7 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial