Jij bent altijd zo rustig…

The secret of success is to be in harmony with existence, to be always calm to let each wave of life wash us a little farther up the shore.

~Cyril Connolly~

Jij bent altijd zo rustig
Jij bent altijd zo rustig

“Wanneer ik met jou praat, voel ik mij zo rustig worden“.

Ik kijk mijn gesprekspartner aan en voel een glimlach

“Nee, echt. Jij hebt iets waardoor ik helemaal tot rust kom, dat is zo fijn!”

Mijn glimlach breekt door en ik bedank de ander oprecht voor het compliment.

Dit is voor het eerst dat ik deze glimlach voel. Jarenlang voelde ik een diepe frustratie bij het woord ‘rustig’. Wanneer ik de evaluaties las van een groep waaraan ik training had gegeven, stond daar standaard de beoordeling ‘rustig’ op. Grr, dat was niet wat ik wilde horen. Rustig wil je niet zijn, dat is saai en vervelend.  Je wilt juist spontaan en bruisend overkomen!.

Alleen het blijft terugkomen, dat ik zo rustig ben. Dus ben ik het blijkbaar en zit er niets anders op dan het te accepteren. En eindelijk na al die jaren lukt het mij ook om het als compliment te zien.

We hebben allemaal wel zo’n eigenschap of kwaliteit die we niet willen hebben. Een stukje van jezelf wat anderen elke keer van je zien of benoemen, maar waar jij jezelf nog niet mee verbonden hebt of steeds probeert weg te duwen.  Voor sommige mensen is het hun gevoelige kant of hun intuitieve, spirituele of creatieve kant. Misschien hebben zij er in hun vroege jaren kritiek op gehad en hebben ze het weg gestopt.

Wanneer het je lukt om dit stukje van jezelf te accepteren, omdat jij dit gewoon bent, dan raak je meer in balans. Je kunt dan je deze kwaliteit volledig gaan inzetten met alle mooie kanten die er ook aan zitten. Dit is een wezenlijk onderdeel van jezelf, dit hoef je niet weg te stoppen. Een speciaal cadeau die jij bij de geboorte hebt gekregen en mag gaan uitpakken.

De laatste jaren ben ik mijn cadeau aan het uitpakken en begin ik mijn rust juist als één van mijn grote kwaliteiten te zien. In situaties waar anderen juist stress van krijgen (voor een groep staan of klantgesprekken voeren bijvoorbeeld) kan ik juist heel rustig overkomen. En het mooie is dat ik anderen ermee kan aansteken 🙂

Door deze acceptatie is het mooie dat ik na al die jaren niet alleen zo overkom, maar steeds vaker ook zelf de innerlijke rust kan ervaren. Ik kan nu de positieve mogelijkheden van deze kwaliteit volop inzetten. Vanuit deze rust kan ik bijvoorbeeld scherp en alert zijn, maar ook goed luisteren en verbinding maken met de ander,  luisteren naar mijzelf en nog veel meer….

Doordat ik deze kwaliteit volledig heb omarmt, het is een wezenlijk deel van mij, zie ik dat ‘rust’ een schaars iets aan het worden is. Daardoor valt het op bij mensen en geven ze mij dit als feedback. Dus nu ben ik (bijna) op het punt dat ik trots ben als iemand mij rustig noemt. Rust is mijn ‘middel name’ geworden 🙂

Hoe zit het bij jou?:

 • Welke kwaliteit of eigenschap benoemen anderen vaak bij jou maar duw jij weg omdat het niets bijzonders is of je vind het niet leuk om te horen?
 • Stel je zou deze kwaliteit of eigenschap volledig mogen omarmen en accepteren van jezelf, wat zou het je kunnen brengen in je werk, onderneming of leven?

Ik ben erg benieuwd. Laat je reactie achter onderaan dit blog. Je krijgt altijd een reactie van mij. 

© Marta van Sitteren

 

5 Comments

 1. Petra Mertens | | Beantwoorden

  ZOOO herkenbaar!! Jaren geleden noemde een collega me een grijze muis omdat ik zo rustig ben. Het achtervolgt me nu zelfs nog dat ik aan anderen durf te vragen of ik toch niet saai ben… Het antwoord is steevast nee 🙂 En zelf vind ik mezelf ook helemaal niet saai, maar ik heb wel een innerlijke balans die blijkbaar rust uitstraalt.

  Intussen omarm ik het net zoals jij als een deel van mezelf. Want weet ik dat ik mijn klanten net extra goed kan helpen omdat ik die rust uitstraal.

  Dank voor het delen!

 2. Marta Sitteren | | Beantwoorden

  Dag Petra,
  Mooi om te lezen dat het ook jouw kracht is geworden en dat je mensen daardoor ook goed kan helpen.

 3. Wim Draayer | | Beantwoorden

  Ik krijg vaak als opmerking dat ik nogal druk overkom, (niet altijd maar vaak wel) het tegenovergestelde van Rustig..smile.

  Ik kan nogal doordraven waardoor de ander niet veel kans heeft er tussen te komen zeker als iemand van huis uit wat rustiger is of wat minder assertief. Als ik enthousiast ergens over ben of iemand wil overtuigen van iets ga ik sneller en harder praten en woorden minder articuleren. Ik laat mensen ook niet altijd uit praten, en begin halverwege de zin al te reageren. Ook in een groep kan ik daardoor best aanwezig zijn waarbij de minder drukke mensen geen kans of zin meer hebben om wat te zeggen of te vragen. En daarbij gebruik ik ook soms wat ondersteunende motoriek (armbewegingen erbij).

  Het vervelende is dat ik niet altijd door heb dat ik op dat moment zo overkom of doe Ik weet wel van mezelf dat het een aandachtspunt is en zeker in zakelijke gesprekken of bij sollicitaties probeer ik daar bewust op te letten..

  De positieve kanten van mijn gedrag zouden kunnen zijn als ik er nu zo over nadenk, dat de energie passie en het enthousiasme die ik dan uitstraal helpt of gebruikt kan worden om mensen van iets te overtuigen of te motiveren. Of om een levendige discussie te voeren.

  Het nadeel vind ik dat het voor de ander vermoeiend is en dat die op een gegeven moment afhaakt. En dat het in een sollicitatie gesprek nerveus en onzeker kan overkomen terwijl ik dat niet ben. En als je praat kan je niet luisteren..

  Ik ben dan ook benieuwd hoe anderen hier mee omgaan en en wat hun positieve en/of negatieve ervaringen zijn. Hoor dan ook graag tips en/of aanvullingen van lotgenoten.

  En zoals je ziet zelfs met schrijven kan ik doordraven..

  Ben benieuwd naar de reacties.

  Groetjes Wim. (Een aanwezige ikke)

 4. Marley | | Beantwoorden

  Mijn nicht vertelt hoe makkelijk ze in slaap viel toen ze kind was als ik op bezoek was en zij mijn stem hoorde in de woonkamer.

  Iedereen die mij kent vindt mij rustgevend. Mijn aanwezigheid is genoeg om kalmte in mensen op te roepen. Dit ervaar ik als een groot cadeau, een positieve kracht. Maar hoe kan dat eigenlijk? Wat is het en hoe werkt het?

  • Marta | | Beantwoorden

   Mooi om te lezen, veel mensen hebben behoefte aan meer rust. En als je alleen al door aanwezig te zijn dit kan geven, mooi!

   Het heeft te maken met de energiefrequentie die we uitstralen en die anderen (onbewust) oppikken. Een hoge frequentie (geluk) voelt heel anders dan een lage (boosheid, klagen e.d). Als je stress hebt of juist heel gegrond bent en innerlijk rustig, dat zijn ook andere frequenties. Kleine kinderen maar ook dieren pikken energie feilloos op. Ik vind het altijd erg interessant om hier bewust mee om te gaan en ermee te spelen. Er valt in elk geval genoeg over te lezen als je hierop googelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial