Je hebt de keuze, elk moment opnieuw…

Je hebt de keuze, elk moment opnieuw...Het is vrijdagavond laat en ik sta in de rij bij de kassa van de supermarkt. Ik heb een lange week achter de rug en kwam er achter dat ik nog iets was vergeten. Nog even snel maar naar de supermarkt voordat ik op de bank kan ploffen.

Voor mij staat een man die voor de hele maand boodschappen op de band heeft liggen. Hij lijkt afwezig en heeft duidelijk geen haast. De kassière kan een product niet scannen en belt een collega die de prijs ook niet weet. Het is de enige kassa die open is. Nee, hè… zucht ik in mijzelf, ik wil naar huis, schiet toch op…. Dit gaat duidelijk langer duren dan ik dacht….

Een keuzemoment

Het is een duidelijk keuzemoment. Of ik ga mij ergeren en opvreten of ik neem dit als momentje voor mijzelf om bij te tanken. Ik kies voor het laatste: adem in, adem uit. Ondertussen is het druk in mijn hoofd. Ik vind er van alles van en de oordelen buitelen over elkaar heen. Over de kassière die er alle tijd voor neemt, over de collega die de prijs niet kan vinden, over de man die doet alsof hij alleen op de wereld is en mij best voor had kunnen laten gaan met 1 pak yoghurt….

Een andere keuze

Adem in, adem uit…. Ik probeer alles los te laten en het langs mij heen te lagen glijden. Wat maken die 5 minuten uit op een mensenleven…

Eindelijk ben ik aan de beurt. Het pak yoghurt is zo afgerekend. Terwijl ik mijn portemonnee opberg kijk ik achterom. Daar staat weer iemand die de hele band vol boodschappen heeft gelegd. Een andere man heeft duidelijk haast en wurmt zich langs de rij. Aan iedereen vraagt hij of hij even voor mag want hij heeft maar één ding. Ja hoor, dat mag.

Inwendig glimlach ik, zo kan het ook. De haastige man glipt overal tussendoor, rekent snel af en is als een speer weg. Zelfde situatie, een andere keuze en andere gevolgen. Mijn haast is weg door mijn mini rustmomentje. De man blijft gestrest. Wel mooi om te zien hoe hij heel assertief gewoon heeft gevraagd wat hij wilde. Het was alleen niet wat hij écht nodig had want hij hield wel zijn patroon van stress in stand.

De invloed van gedachten

Een mooi voorbeeld dat je in elke situatie diverse keuzes hebt hoe je ermee omgaat maar ook hoe groot de invloed van je gedachten zijn op de uitkomst. Wanneer je in bepaalde gewoontepatronen vast zit met bijbehorende gedachten (druk, druk, druk….) dan kan het heel zinvol zijn om eerst jouw gedachtepatronen onder de loep te nemen voordat je ander gedrag kunt laten zien. Welke gedachten kunnen je wel helpen om anders naar de situatie te kijken? Wanneer je zelf de keuze kunt maken voor andere gedachten heb je een krachtig instrument in  handen om ook ander gedrag te laten zien en ook iets anders uit te stralen. En elke seconde weer heb je de keuze om iets anders te denken of te doen.

Vrijheid en ontspanning

Zelf merk ik steeds vaker het effect van anders te kijken en anders denken. Het geeft zoveel meer meer vrijheid en ontspanning. En niet alleen voor mijzelf maar ook voor de ander. Zo kun je je bijvoorbeeld heel erg irriteren aan iemand, dan heb je er allebei last van want de communicatie zal niet heel soepel gaan. Door anders te kijken en anders te denken breng je meer lucht en ontspanning in jouw denken maar ook je houding en gedrag hoe je met de ander omgaat. Misschien heeft die ander wel slecht geslapen of heeft hij ruzie thuis gehad?

Regelmatig krijg ik te horen bij gesprekken dat mensen verrast zijn hoe anders ik naar hen of de situatie heb gekeken. Zeker bij de potentieel lastige gesprekken met mensen die boos zijn is het leuk om te zien dat mensen toch positief naar huis gaan omdat ik anders naar ze heb gekeken dan wat ze gewend zijn geweest. Het mooie is dat je het overal toepassen in elke situatie, bij lastige gedrag, boze kinderen, je partner, in de file naar je vakantiebestemming, bij klanten, in het ondernemerschap, om naar jezelf te kijken, naar je financiën etc etc. Elk moment weer kun je kiezen voor andere gedachten om meer lucht en ontspanning te brengen in de situatie.

Het is alleen niet altijd makkelijk om zelf je gedachten onder de loep te nemen. Sommige patronen zijn zo normaal geworden dat we het zelf niet door hebben of laat staan kunnen veranderen. En daarnaast zijn we ook best heel goed om onszelf voor de gek te houden en veel dingen goed te praten. Het is dan makkelijker en sneller om met iemand te praten die er van een afstand naar kan kijken en je een spiegel kan voorhouden om patronen te doorzien.

Ben je er aan toe om bepaalde gewoontes te doorbreken en meer ontspannen te werken en te leven? Of loop je vast met bepaalde situaties en ben je benieuwd hoe je met gedachten of een ander perspectief de situatie kunt verbeteren? Dan wil ik je uitnodigen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin ik met je meedenk wat jouw eerste stap zou kunnen zijn. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is mij een mailtje te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial