Is jouw onderneming al winterklaar?

“De bomen worden alleen maar kaal zodat de zon er beter doorheen kan schijnen” ~Loesje~

Sinds een h2016-10-06-15-59-22alf jaar hebben wij op ons dakterras een moestuin van één vierkante meter. Door de moestuinactie van de blauwe grootgrutter waren de jongen enthousiast aan de slag gegaan en met de warme nazomer was de bak in een oogwenk helemaal volgegroeid. We hebben er heerlijk van gegeten, dat wel. Echter de laatste maand was de bak een rommeltje geworden met doorgeschoten planten en onkruid. Net het echte leven 🙂

Woekerend onkruid

Veel mensen zijn druk, maken zich druk of hebben veel aan hun hoofd. Er is ook zoveel te doen, zoveel kansen en mogelijkheden maar beperkte tijd. Dan kun je opeens zomaar constateren dat bepaalde delen van je werk of leven overwoekerd worden door andere delen. Bijvoorbeeld dat je veel meer tijd bezig bent met zaken waar je niet zo blij van wordt. Of dat je een hoop afleiding hebt van bijzaken waardoor de hoofdzaken in het geding komen. De herfst is een mooie natuurlijke tijd om je hiervan bewust te worden en er iets mee te doen.

Minderen

Zelf voelde ik in September een onrust en drang naar ‘minder’. Niet alleen kwa spullen en activiteiten maar vooral de hoeveelheden informatie die naar mij toekwam. Na de zomerperiode kwam alles en iedereen weer op gang en alle weggevers, webinars en challenges vlogen mij om de oren. Ik ben leer- en nieuwsgierig dat maakt dat ik mij vaak aanmeld. Deze keer realiseerde ik mij dat ik vooral aan het verzamelen was en er niets mee deed. Bij alle challenges waarvoor ik mij ingeschreven heb, hoe interessant ze ook waren, ben ik na één of twee opdrachten afgehaakt. Genoeg is genoeg.

Daarnaast kreeg heel erg de behoefte om mij te ontdoen van alle afleidingen in de vorm van bijzaken, energievreters. Letterlijk en figuurlijk ben ik gaan opruimen, weggooien maar heb ook knopen doorgehakt en afscheid genomen. Overvolle keukenkastjes, oude spullen om (n)ooit-te-gebruiken, oude boeken, uitpuilende computermappen, energievampieren, energievretende groepjes etc. Loslaten maar…

Ruimte!

Door dingen los te laten die niet meer bij je passen maak je ruimte voor nieuwe dingen maar ook om datgene wat wel bij je past meer ruimte te geven. En wat is dat fijn! Omdat het zoveel oplevert merk ik ook dat het mij steeds makkelijker afgaat. Ik heb steeds helderder voor ogen wat ik wil en welke waarden ik belangrijk vind. En kom er steeds sneller achter wat mij energie kost, wat overbodig is en wat niet overeenkomt met mijn waarden. Loslaten dan maar.

Soms is loslaten niet zo eenvoudig. Bijvoorbeeld doordat er (vaak onbewust) van alles aan vast zit. Bepaalde emoties, behoeften of angsten. Dan is het zaak om daar eerlijk in te zijn naar jezelf en dit te erkennen zodat het loslaat proces makkelijker gaat.

Helderheid

Het leuke is dat wanneer jouw waarden helder zijn, je ook makkelijker keuzes kunt maken of je iets wel of niet gaat doen. Zo kwamen afgelopen maand diverse vragen, mogelijkheden en kansen langs. Mijn kompas is (meestal) zo zuiver geworden dat ik voel en weet wat klopt bij mij en wat niet. Dan voel ik een grote ‘ja’ van binnen of een ‘nee’.

Soms voelde ik nog twijfel. Iets leek rationeel heel mooi maar gevoelsmatig was het geen heldere ‘ja’. Na wat gesprekken kwam ik er achter dat het niet overeenkwam met één van mijn basiswaarden. Na deze ontdekking was de twijfel weg en was het antwoord bleek een heldere ‘nee’. Dat is voor mij de wist van jezelf ontdoen van ballast, rommel en afleiding (letterlijk en figuurlijk): het steeds zuiverder keuzes kunnen maken.

De moestuin moest er ook aan geloven. Alles wat uitgebloeid was of dor was heb ik eruit getrokken. De grond is weer goed omgewoeld, gevoed en is weer volledig beschikbaar voor de paar planten die blijven staat tot het voorjaar.

Hoe staat het met jouw moestuin eh… bedrijf, is deze al winterklaar?

Dit zijn een aantal vragen om je naar jezelf en je bedrijf te laten kijken en het ‘winterklaar’ te maken zodat het in het najaar weer volop kan gaan bloeien.

  • Wat is dor of uitgebloeid en kun je snoeien?
  • Wat zijn onderdelen of activiteiten die te veel energie van je vragen en de rest overwoekeren?
  • Wat geeft je energie en kun je meer aandacht geven of vaker doen?
  • Hoe kun je meer ruimte creëren in je hoofd of omgeving?
  • Heeft de grond waarop je alles bouwt nog voldoende voeding en draagkracht?
  • Welke onderdelen van je bedrijf staan nog in de knop en hebben meer ruimte nodig om volledig te gaan bloeien in het voorjaar?

Heb je behoefte aan een frisse blik, inspiratie of concreet advies? Boek hier dan een vrijblijvend ‘inzichtgesprek’. Je ontvangt dan 3 tips van mij toegespitst op jouw situatie om meer tijd en energie te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial