Hoe om te gaan met negativiteit?

“The more light you allow within you, the brighter the world you live in will be”

~Shakti Gawain~

zo kun je blijven staan in de storm
zo kun je blijven staan in de storm

 

Buiten is het koud en guur en ik zit met een dekentje om mijn benen achter de computer. De laatste weken is er zakelijk en privé veel voorgevallen aan gedoetjes en pech. Ik merk dat ik verlang naar een winterslaap en weet eigenlijk niet waarover ik moet schrijven. Wie zit er te wachten op mijn visie of mening? Hoe belangrijk is ontspannen ondernemen, time management en persoonlijke ontwikkeling als je ziet hoe de wereld op z’n kop staat? En dan begint het mij te dagen. 

Overal lichtpuntjes

Tijdens een bijeenkomst van Talencoach waar coachees, coaches en belangstellenden elkaar ontmoeten krijgen we een schrijfopdracht waarbij wij ononderbroken moeten schrijven wat in ons opkomt. De startzin is: ‘Ik laat meer dan het topje van de ijsberg zien…’. Na afloop lezen we in tweetallen onze stukjes voor. Mijn gesprekspartner is geraakt door mijn achteloos gekrabbelde stukje.

Er wordt gevraagd wie zijn of haar mooiste zin wilt delen. Een kleine Chinese vrouw overwint zichtbaar haar schroom, pakt de microfoon en leest haar verhaal voor. Haar man was boos omdat ze hierheen wilde komen en ze hadden ruzie gehad. Ze had geprobeerd om een vriendin mee te krijgen maar die durfde niet. Zij was de enige Chinese hier constateerde zij en trots sloot ze af: ‘ik ben dapper’. En andere vrouw stapt daarna naar de microfoon en leest haar mooiste zin voor: ‘Ik kom er wel, met heel veel kleine stapjes achter elkaar’. Beiden krijgen ze luid applaus. Tijdens de pauze kom ik in gesprek met een man die mij zijn strubbelingen vertelt en constateert dat hij momenteel ongelukkig is maar dat hij wel stappen aan het zetten is. Een opmerking van mij verrast hem positief, zo had hij het nog niet bekeken.

Allemaal mooie kleine warme momenten met onbekenden. Ik voel mij rijk. Rijk dat ik geraakt wordt en mag raken. Dat ik hier en daar ijsbergen mag helpen smelten. En hier gaat het om. In kleine ontmoetingen iets voor een ander betekenen. Soms kun je zo verstrikt raken in je eigen ‘gedoe’ dat je deze lichtpuntjes niet meer opvallen. Er gebeuren zoveel mooie dingen voor onze neus. Dat was een mooie les.

In het oog van de orkaan is het stil

Het is soms best een hele uitdaging (zeker voor hooggevoeligen onder ons) om tijdens een storm aan gebeurtenissen in het oog van de orkaan te blijven. Om positief te blijven, zonder stress en niet meegezogen te worden in de negativiteit om je heen. Gelukkig constateer ik dat het mij steeds beter afgaat. Ik sluit mij niet heel bewust af voor negativiteit maar ik ga er wel heel bewust mee om. Hierdoor heeft het minder impact op mij en ik kan het eerder van mij af schudden.

Dit zijn een aantal dingen die mij helpen om mijn energie hoog te houden en mij niet mee te laten slepen door negativiteit. Wellicht heb jij er ook iets aan.

Voed je positiviteit

Negativiteit trekt negativiteit aan en positiviteit juist positiviteit. Welk van beide voed jij? Met wat voor mensen omring jij jezelf? Heb je voldoende positiviteit om je heen?  Wees je bewust dat negatieve, klagende, cynische mensen jouw positieve energie wegslurpen. Na afloop zijn zij opgeladen en ben jij doodmoe. Laat je dus niet meeslepen door de negativiteit van anderen. Voed dit ook niet maar probeer jouw eigen positiviteit vast te houden en die ook goed te blijven voeden. Je kunt bijvoorbeeld denken: ‘interessant gezichtspunt’, zonder er verder op in te gaan. Ook grenzen stellen of van onderwerp veranderen kan helpen. Zo voorkom je dat mensen jou gaan zien als klaagmuur omdat je altijd zo begripvol bent.

Beperk bewust de informatie die je consumeert

Het voelt soms wel vreemd, beetje egoïstisch ook wel, alsof ik mijn hoofd in het zand steek of wereldvreemd ben. Bewust volg ik al jaren geen journaal of kranten. Het gevolg is wel dat ik met meer afstand gebeurtenissen kan volgen. Ik wordt niet in een emotie getrokken die anderen voor mij bepalen en ik bepaal zelf waar en wanneer ik mijn informatie haal. Zeker op dagen dat ik mij minder positief en energiek voel probeer ik op social media mijn informatie consumptie te beperken zodat mijn gevoel niet extra versterkt wordt.

Blijf kritisch

Als je dan toch nieuws volgt, wees je dan bewust dat de meeste berichtgeving inspeelt op negativiteit of een negatieve emotie. De neutrale verslaglegging is steeds verder te zoeken. Goed nieuws is schaars want dat is geen nieuws. Nieuws is pessimistisch zoals in dit artikel zo treffend wordt uitgelegd.

En daarbij klopt veel informatie niet. Zo bleek onlangs bij het nieuws dat worst net zo slecht was als asbest. Beeldmateriaal is hierbij ook van grote invloed. Deze fotograaf laat zien dat hoe je door de wijze waarop je foto’s neemt iets heel anders vertelt. Dat is iets van alle tijden. Het vraagt alleen wel van je dat je kritisch blijft ten aanzien wat je voorgeschoteld krijgt. Dat geldt voor de feiten als voor de invulling. Laat je niet klakkeloos beïnvloeden door hoe anderen vinden dat jij je moet voelen.

Van wie is deze emotie?

Veel mensen zijn goed in het voeden van elkaars negativiteit en het overnemen van emoties van anderen. Soms wordt je geraakt door iets wat je hoort of leest maar is die emotie écht van jou? Heeft het met jou of jouw leven te maken? Heb jij écht reden om bang te zijn of is het binnen gekomen door het verhaal van een ander. En wat doe jij met het verhaal van de ander, ga je dit versterken ‘jee, wat erg zeg!’, laat je het binnenkomen of laat je het bij de ander liggen? Als je realistisch gaat kijken zijn heel veel zorgen en angsten ingebeeld of aangepraat. De vraag: ‘is deze emotie van mij of van een ander’ kan je hier bewust van maken.

Geniet van de kleine dingen.

Op microniveau gebeuren veel mooie dingen. Zoals bij de bijeenkomst van Talentcoach. Soms kun je dat vergeten omdat negatieve dingen sneller onze aandacht trekken. Die avond was voor mij een mooie ‘reminder’ om mij hiervan bewust te blijven. Om te genieten van de kleine momenten.

Wat hebben jouw kinderen, partner, collega’s, klanten eraan wanneer jij ongelukkig en negatief bent? Door je niet mee laat slepen in emoties maar gewoon positief, ruimdenkend, liefdevol en vol vertrouwen te blijven kun je zelf meer impact hebben op je omgeving. Probeer extra te waarderen wat er is en kijk naar wat er wel werkt en wel positief is in je leven. ‘Wat je aandacht geeft groeit’ wordt vaak gezegd. Om dit te trainen kunt je een paar maanden consequent aan het einde van de dag drie dingen opschrijven waar je blij en dankbaar voor was die dag. Hiermee verhoog je je positieve energie en trek je meer positiviteit aan.

Leer relativeren.

Wanneer je merkt dat je toch weer de storm in wordt getrokken door gedoe, probeer dan bewust meer afstand te nemen letterlijk en figuurlijk. Hierdoor kun je de situatie bekijk vanuit een ander, minder beladen perspectief. Vaak zijn het namelijk zaken waar je geen invloed op hebt. De enige invloed die je kunt uitoefenen is hoe je zelf ergens mee omgaat of hoe je er naar kijkt. De mensen om je heen hebben meer aan je wanneer je lekker in je vel zit dan dat je je overal zorgen over maakt.

Ter inspiratie en om  je hierbij te helpen heb ik ‘Het doosje zonneschijn’ gemaakt. Een feelgood doosje om meer tijd, energie en positiviteit te creëren in en om je heen. Het doosje kun je hier bestellen

2 Comments

  1. riekie roefs | | Beantwoorden

    Marta , dank je voor de inspirerende teksten die we telkens weer van je ontvangen
    zoals deze laatste .Ben net van de PAAZ AFDELING THUIS GEKOMEN EN VIND DAN DEZE GEWELDIGE PAGINA VAN JE .geweldig .zo voelde ik me de laatste tijd ook .DANK JE WEL

    • Marta | | Beantwoorden

      Dank je Riekie, leuk dat ik je mag inspireren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial