Hoe deze simpele gewoonte zorgt voor een effectieve dag

“Lose an hour in the morning and you will spend all day looking for it” ~Richard Whately~

de gouden uren
de gouden uren

 

In de afgelopen vakantie werd ik mij er weer heel bewust van. Hoeveel invloed deze gewoonte heeft op de rest van mijn dag. Doe ik het niet, dan voel ik mij geleefd als een pingpong balletje, ren ik de hele dag achter de feiten aan en stijgt mijn irritatie. Het is eigenlijk heel simpel maar het vraagt wel om enige discipline….

De gewoonte

Mama!!!! Ik ben waaaaaakkeeeer!! Zo begint normaliter mijn dag. Mijn kinderen maken mij wakker en willen gelijk van alles (aandacht, eten, sokken, etc). Elk ander moment van de dag is het prima maar als ik op deze wijze wakker wordt kan ik er slecht tegen. Het heeft een behoorlijke impact op mijn gemoedstoestand en de rest van de dag omdat ik weer tijd nodig heb om tot mijzelf te komen. Daarom doe ik het sinds geruime tijd anders en heb ik de gewoonte ervan gemaakt om de wekker minimaal een half uur eerder te zetten dan de rest van het gezin. En verbazingwekkend wat een effect dit heeft op mijn dag!

Misschien trekken je tenen gelijk krom wanneer je dit leest en ben je geen ochtend mens? Het gaat er niet om hoe laat je opstaat maar vooral hoe je opstaat en wat je dan vervolgens doet.

Gouden uren

Dit zijn de eerste uren van de dag zodra je wakker wordt. Brian Tracy noemt de besteding van deze uren zelfs de grootste succesfactor voor persoonlijke effectiviteit. Hoe jij deze uren besteed heeft een enorm effect op de rest van de dag en je productiviteit. Laat jij je gelijk leiden door de waan van de dag en je onbewuste patronen? Bijvoorbeeld door als eerste op je telefoon te kijken en van alles te checken, of start je als een kip zonder kop rond te rennen en te haasten, of draai je je juist nog even om en laat je de wekker nog 5x snoozen omdat je opziet tegen de dag?

De sleutel is dat je deze uren bewust inzet en vooral voor jezelf. Voor mij heeft dit heel veel invloed op de rest van mijn dag. Niet alleen qua effectiviteit maar ook mijn humeur en gemoedstoestand is veel beter geworden en we hebben als gezin weinig ochtendstress meer.

Mijn routine

Ik zorg dat ik minimaal een half uur eerder op sta dan de rest van het gezin.  Vaak droom ik intensief en heb ik even tijd nodig om goed wakker te worden. Dit extra half uur helpt mij om mijn hoofd helder te krijgen, mijn lichaam en energie te geactiveerd en te zorgen voor focus voor de dag. 

Om te zorgen dat er allerlei obstakels staan tussen mijn voornemen en het daadwerkelijk ‘doen’ zorg ik ervoor dat ik het vanuit bed kan doen. Zittende en liggende yogaoefeningen bijvoorbeeld om de rug en bekken te rekken en de energie op gang te brengen. Maar omdat ik zo vlak na het wakker worden veel sluimerende ideeën in mijn hoofd heb, lig er ook een notitieboekje met een pen op mijn nachtkast waar ik gelijk alles in kan vastleggen.

Na dit half uur voor mijzelf, kan ik zonder problemen (én opgewekt) het ‘dagelijkse ochtendritueel’ in zoals boterhammen smeren, trommeltjes vullen, douchen, kids uit bed krijgen, ontbijten en zonder haast op tijd op school komen.

Hoe gebruik je de gouden uren het meest effectief? Hier volgen enkele tips:

 1. Laat de buitenwereld nog even buiten. Geniet van de stilte en rust en start vanuit rust en concentratie.  Zo houdt je het inititatief bij jezelf en ben je niet gelijk al reactief. Praktisch gezien: laat je sociale media, email en telefoon nog even uit! Zorg dat je vanuit jezelf je koers bepaald waar je behoefte aan hebt en wat je gaat doen die dag.
 2. Activeer je lichaam. Drink gelijk een glas water wanneer je wakker wordt. Je lichaam verliest veel vocht s’nachts en wakker brengt je lichaamsprocessen ook goed op gang. Staat dit idee je tegen probeer dan of lauwwarm water beter gaat. En activeer je lichaam door het in beweging te brengen met wat oefeningen of te sporten.
 3. Neem de tijd en rust voor jezelf, zeker wanneer je een drukke dag voor de boeg hebt. Maak een lekker ontbijtje klaar en inspireer jezelf door bijvoorbeeld iets te lezen of te schrijven.
 4. Bepaal je richting en focus. Start bewust je (werk)dag. Hoe wil ik mij aan het einde van de (werk)dag voelen? Wat zijn de drie belangrijkste dingen vandaag om te doen? Wat ziet de rest van de week eruit en wat kun jij vandaag hieraan bijdragen? Ook kun je de planning van de dag al in gedachten doorlopen en visualiseren.
 5. Start met een blok concentratietijd. ’s Ochtends is de concentratie vaak het hoogst. De wereld is nog stil en wanneer je op kantoor bent voordat de anderen er zijn kun je heel veel werk verzetten.

Voor mij heeft deze kleine gewoonte (die best lastig was om gedisciplineerd toe te passen) veel effect. Daarom hou ik het vol. Ik ben erg benieuwd naar jouw invulling van de gouden uren, laat je reactie achter onder dit blog.

Wil je meer van dit soort praktische en inspirerende tips voor meer tijd, ontspanning en positiviteit? Kijk dan eens hier

 

4 Comments

 1. Monique Voorbraak | | Beantwoorden

  Ik begin al jaren mijn dag om 6 uur. 1 uur voor iedereen wakker wordt, de eerste mails binnen komen of ik nog maar hoef te denken aan mezelf klaarmaken voor het werk. Heerlijk. De ene dag begin ik lui achter de pc met een puzzel. De andere dag heb ik mijn huishoudelijke taken al gedaan voor 7 uur. Dat ligt maar net aan hoe ik me voel. Maar het belangrijkste is dat er in dat uur niets MOET en niemand dingen van je verwacht. Echt een gouden uur in de ochtend en meer dan de moeite waard om een uur eerder voor uit bed te komen. Ik zou het niet meer willen missen.

  • Marta | | Beantwoorden

   Klinkt goed Monique! Zeker de moeite waard om het te blijven doen…

 2. jose steens | | Beantwoorden

  Net deze week begonnen met de miracle morning! love it.

  • Marta | | Beantwoorden

   Wat een leuke naam, deze ken ik niet. Wat doe je dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial