Hoe gebrek aan flow je juist verder kan helpen

Ken je het gevoel dat je aan het lopen bent met een blok aan je been? Afgelopen maand was ik mijn flow kwijt, mijn sprankel, mijn lichtheid. Er was geen inspiratie, ik had nergens zin in, alles voelde zwaar. Om mij heen hoorde ik van meer mensen dat ze uit de flow waren geraakt. Waar het door kwam, ik kon er geen vinger op leggen.

Een mokkende puber

Het voelde in elk geval heel vervelend. Alsof ik een mokkende puber in mij zat die bij alles wat ik deed negatief commentaar leverde. Dit is een heel vervelend gevoel en het werkt erg belemmerend, zeker wanneer je met nieuwe ideeën aan de slag wilt. Het liefst wil je dit gevoel gelijk weer kwijt. Het is veel fijner om wel in de flow te zitten en je blij en sprankelend te voelen. Alleen is dit gevoel er niet voor niets. Het kan je belangrijke informatie geven om verder te komen.

Stilstaan en voelen

Normaal werkt het goed om tijd te nemen om naar binnen te keren, dit doe ik elke dag wel even. Een kort moment om stil te staan en te checken wat er van binnen speelt. Hier bewust aandacht aan geven is vaak al genoeg om emoties los te laten en verder te kunnen.

Dit keer was alleen stilstaan en voelen niet voldoende, er was meer nodig. Wanneer je zo sterk voelt dat er een innerlijk deel de overhand heeft in jou of dat je in bepaalde patronen vastloopt, dan biedt SoulCollage® een mooie ingang voor zelfonderzoek. Het is niet alleen ontspannend en je maakt je hoofd ermee leeg. Je komt ook bij een diepere laag informatie waar je normaal moeilijk bij kan. Door met beelden te werken en een kaart te maken vang je als het ware de energie van dit deel in jou. Na het creatieve proces volgen een aantal stappen waarmee je dit deel ook een stem geeft. Met dit proces voelt zo’n deel zich gehoord en hoeft het minder aandacht te trekken van je.

Innerlijke strijd

Er werd mij een hoop duidelijk. Mijn spontane, enthousiaste deel werd steeds weer teruggefloten door een mokkend stampvoetend deel dat aan de rem trok. Het zette zijn hakken in het zand omdat het veel te snel ging. Een interessante ‘strijd’ met behoorlijk wat invloed op mijn dagelijkse werk.

Dit proces speelde elke keer dat ik aan iets nieuws wilde beginnen. Bijzonder was ook om te ontdekken dat beide delen ook van elkaars kwaliteiten gebruik zouden kunnen maken. Het enthousiaste nieuwsgierige spontane deel kan juist heel goed de aanvulling gebruiken van het bedachtzame en voorzichtige deel, en andersom ook.

Op deze manier kun je juist door emoties en stukjes van jezelf te onderzoek, weer inzichten krijgen die je helpen om een volgende stap te zetten in het ondernemerschap en je persoonlijke ontwikkeling. Positieve emoties en energie geven vaak aan dat je op de goede weg zit en de dingen doet die bij je passen en waar je blij van wordt. Negatieve emoties en energie nodigen uit tot zelfonderzoek en brengen je daarmee weer naar nieuwe inzichten of een volgend niveau. SoulCollage® is niet de enige manier die je kunt gebruiken maar het werkt wel erg eenvoudig waardoor je er goed zelf mee aan het werk kan.

Het resultaat

Het resultaat van zo’n proces blijft telkens weer bijzonder. Het blok aan mijn been gevoel is weg. Ik herken de processen van beide delen en wanneer het niet meer functioneel is en ik wat ik eraan kan doen. Het resultaat is dat ik weer een hoop geleerd heb over mijzelf en dat ik de balans en positieve energie weer voel. Het blijft mij verbazen hoe simpel én krachtig SoulCollage werkt. Dit ervaar ik zelf en zie ik bij deelnemers. Een van de uitgangspunten van SoulCollage is: ‘trust the proces’. Vaak is het een verrassing wat eruit komt maar wel precies wat er op dit moment nodig is.

Spreekt dit je aan en wil je ook van binnenuit advies krijgen wat jij nu nodig hebt in het ondernemerschap? Kijk hier voor de datum van de volgende Soulcollage workshop. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial