‘Hm’ zegt de dokter, mijn advies is om…

“In the end that was the choice you made, and it doesn’t matter how hard it was to make it. It matters that you did.”

~Cassandra Clare~

wel doen niet doen
wel doen niet doen

Dokter, ik heb last van slapeloze nachten, ik lig maar te draaien.  Zal ik het wel doen, zal ik het niet doen? Mijn hart slaat over als ik zo’n geweldig aanbod krijg voor een cursus, seminar of workshop.  Wat zou dat leuk zijn om te doen, wat een gave resultaten bereik ik daarmee! Mijn hart gaat sneller kloppen, ik wordt enthousiast en ik móet mij gewoon aanmelden.  ‘Nee, doe dat niet’ zegt een stemmetje in mijn hoofd, ‘je weet het al, je hebt die cursus niet nodig’. Dan lig ik wakker. Te draaien en te dubben of ik wel zonder kan. Of ik geen bijzonder waardevolle informatie mis, iets wat ik nog niet weet maar wel nodig heb. ‘Hm’…, zegt de dokter

Het zou wat zijn om zo bij je dokter terecht te komen. En toch grenst het aan de realiteit. Ik heb een aangeboren drive om mijzelf te blijven ontwikkelen. Een natuurlijke leergierigheid naar nieuwe dingen, kennis en informatie. Dat gaat niet altijd goed samen met de hedendaagse stroom aan informatie en kennis die op je af komt.

Via twitter en mail volg ik veel mensen om bij te blijven in mijn vakgebied. En de één na de ander heeft een gè-wèl-dig aanbod omdat ik zó bijzonder ben.  En er wordt zoveel aangeboden. Het is niet bij te houden. De ene belofte is nog mooier dan de andere. Ik moet dan wel binnen 24 uur beslissen om het grote voordeel te verkrijgen. Daarna gaat voor deze bij-zon-de-re klant de prijs omhoog. En niet zo’n beetje ook.  Wat een keuzestress!

Beide keuzes, wel of niet doen, hebben een vreemde nasmaak. Doe je het wel, dan heb je een als  unieke, zeer gewaardeerde klant een nare bijsmaak omdat je zo snel hebt moeten kiezen. En dan kan de inhoud zo ontzettend waardevol zijn, het gevoel blijf je houden. Dat er gebruik is gemaakt van je onzekerheid, leergierigheid en gretigheid.

Ga je niet op een aanbod in, dan moet je nog sterk in je schoenen staan. Het komt namelijk nog diverse keren langs als herinnering. Doe je het dan écht niet, dan voelt het alsof je van alles gaat missen. Essentiële kennis en succes gaat aan je voorbij én je hebt jezelf tekort gedaan door niet in je ontwikkeling te investeren. Omgekeerde angstmarketing las ik een tijdje terug in een blog.  Het doen voorkomen dat je succes gaat missen als je niet op het aanbod ingaat.

Nu kan ik mij voorstellen dat jij als ambitieuze professional ook nog de nodige stappen wilt zetten in je ontwikkeling. Waarschijnlijk heb jij ook gewoon je valkuilen en onzekerheden waar je tegenaan loopt en mis je kennis en vaardigheden om bepaalde gebieden. Misschien heb je daar hulp bij nodig maar weet je ook niet wat je precies zoekt. Er is een groot aanbod en hoe maak jij je keuze?

Keuzestress is echt iets van deze tijd. Het vraagt van je dat je dicht bij jezelf blijft. Dat je weet wat je wilt en vasthoudt aan jouw eigen waarden, behoeften en ontwikkelroute. Welke doelen heb jij jezelf gesteld en wat heb je nodig om die te bereiken? Welke vaardigheden en informatie mis je nog en wie of wat heb je nodig ter ondersteuning?

Hulp of ondersteuning vragen is heel verstandig, je hoeft niet alles alleen te doen. Daarnaast gaat het met ondersteuning van een coach,  leraar of mentor vaak veel sneller. Vertrek alleen wel vanuit jou eigen behoefte en laat je niet te snel verleiden door alle reclame en schreeuwende marketingbeloftes.  Maak een keuze die bij je past wanneer je er zelf aan toe bent.

Je eerst oriënteren is handig. Zelf werk ik als coach met een gratis inzichtgesprek waarin we samen de vraag of probleem helder krijgen. We kunnen ook onderzoeken wat een goede eerste stap kan zijn om verder te komen. Als je interesse hebt kun je hier meer informatie lezen.

‘Hm’ zegt de dokter .. ‘dat klinkt als een combinatie van chronische leergierigheid en keuzestress. Wat ik je kan adviseren is het volgende’:

 1. Begin bij jezelf, wat heb je zelf nodig? Maak begin van het jaar lijstje met een aantal doelen die je wilt halen en kijk welke informatie, vaardigheden je nog mist. Wie kan je hierbij ondersteunen?
 2. Ga zelf op zoek naar de informatie,  zo hou je focus én de regie.
 3. Als een keuze goed voelt: ga ervoor! Zo niet, laat het even bezinken of doe de oefening die bijgesloten zit in de nieuwsbrief. Het antwoord komt vaak vanzelf als je het even de tijd geeft.
 4. Bij twijfel niet inhalen

Met pijn in mijn hart heb ik mij afgemeld voor heel veel nieuwsbrieven die weinig inhoud brachten maar wel veel keuzestress. Waarschijnlijk loop ik daarom enkele unieke-dit-mag-je-niet-missen-aanbiedingen mis. Het geeft in elk geval een hoop rust. Ik wil een hoop blijven leren alleen vertrek ik nu vanuit mijzelf en ga ik ernaar zoeken in mijn tijd en op mijn manier.

Ik wens je makkelijke keuzes toe!

 

© Marta van Sitteren, oktober 2013

 

4 Comments

 1. Hilde van den Homberg | | Beantwoorden

  Wat een geweldig artikel, Marta. Ik hier gewoon te lachen, omdat ik het zo herken..
  Ik zat even met een keuzemoment dat heel zwaar aanvoelde, maar je artikel heeft ervoor gezorgd dat ik het luchtig bekijk…vele groeten, Hilde

  • Marta Sitteren | | Beantwoorden

   Dag Hilde,
   Bedankt voor je reactie. Erg leuk! Fijn dat de keuze wat luchtiger geworden is voor je. Heb je de knoop doorgehakt?
   groet Marta

 2. Annie Massop | | Beantwoorden

  Ha, ha, Marta. Heel herkenbaar artikel. Als dokter Marta schrijf je een heel mooi recept voor dit probleem: hou zelf de regie en voel wat je zelf nodig hebt.
  Groeten, Annie Massop

  • Marta Sitteren | | Beantwoorden

   Dag Annie, Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat het herkenbaar is!
   groet Marta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial